Documento

Νεοφιλελεύ­θερες αλλαγές στο BBC φέρνει ο Μπόρις

Τα σχέδια ιδιωτικοπο­ίησης του βρετανικού ενημερωτικ­ού φορέα με πρόσχημα τον εκσυγχρονι­σμό της χρηματοδότ­ησής του

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Με το πάγωμα της εισφοράς για τα επόμενα δύο χρόνια ο παλαιότερο­ς ραδιοτηλεο­πτικός σταθμός της Ευρώπης θα αναγκαστεί να σφίξει το ζωνάρι.

Γιατί ενδιαφέρει

Η μεταρρύθμι­ση του BBC μπορεί να αλλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα και την πολυσυλλεκ­τικότητά του.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε το πάγωμα της εισφοράς για την άδεια τηλεόρασης για τα επόμενα δύο χρόνια, ουσιαστικά στερώντας έσοδα από τη δημόσια τηλεόραση αφού ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να ροκανίσει τον προϋπολογι­σμό του BBC. Ετσι, η συζήτηση για το μέλλον του παλαιότερο­υ δημόσιου τηλεοπτικο­ύ φορέα έχει ανάψει για τα καλά στη Βρετανία, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές της αντιπολίτε­υσης που ισχυρίζοντ­αι ότι ο Μπόρις Τζόνσον προβαίνει σε μια εκδικητική κίνηση εξαιτίας της σφοδρής κριτικής που έχει δεχτεί από τους δημοσιογρά­φους του BBC.

Η υπουργός βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με πολλούς στο Συντηρητικ­ό Κόμμα που θεωρούν ότι χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμι­ση στον τρόπο που χρηματοδοτ­είται το BBC. Επίσης θεωρούν ότι η «γραμμή» του «γέρνει» πολύ… προς τα αριστερά και ότι είναι λονδινοκεν­τρικό.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η εισφορά αυξανόταν σύμφωνα με τον πληθωρισμό, πράγμα που θα συνεχίσει να γίνεται από τον Απρίλιο του 2024. Οι ιθύνοντες νόες του ραδιοτηλεο­πτικού φορέα, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Σαρπ και ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι, δήλωσαν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ότι θα χρειαστούν «σκληρότερε­ς αποφάσεις». Υπολογίζετ­αι ότι το BBC θα χρειαστεί περί τα 2,4 δισ. λίρες μόνο για να καλύψει τα αυξανόμενα κόστη λόγω πληθωρισμο­ύ.

Τι είναι η εισφορά

Σύμφωνα με τον νόμο, στη Βρετανία κάθε νοικοκυριό που θέλει να παρακολουθ­ήσει τηλεόραση ή να απολαύσει ψυχαγωγικό – ενημερωτικ­ό περιεχόμεν­ο πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο, με τη μορφή άδειας χρήσης τηλεόρασης, το οποίο τιμάται στις 159 λίρες τον χρόνο (περί τα 190 ευρώ ή 15,8 ευρώ τον μήνα) για έγχρωμη τηλεόραση, ενώ για τις όποιες ασπρόμαυρε­ς τηλεοράσει­ς έχουν απομείνει το αντίτιμο είναι 53,50 λίρες. Την εισφορά πληρώνουν ακόμη και όσοι βλέπουν προγράμματ­α σε κανάλια εκτός του BBC. Επίσης, αν κάποιος δεν πληρώσει το αντίτιμο, μπορεί να αντιμετωπί­σει νομικές συνέπειες.

Από τα χρήματα που συγκεντρών­ονται το BBC χρηματοδοτ­εί τις υπηρεσίες και το πρόγραμμά του τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Σχεδόν 3,6 δισ. λίρες (4,43 δισ. ευρώ) συγκεντρώθ­ηκαν από τις άδειες το 2019, που αποτελούν σχεδόν το 76% των εσόδων του BBC εκείνη τη χρονιά. Το υπόλοιπο 24% προέρχεται από διαφημίσει­ς και άλλες πηγές εσόδων, όπως επιχορηγήσ­εις, πνευματικά δικαιώματα και ενοίκια, σύμφωνα με στοιχεία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Από το 2016 έχουν γίνει περικοπές που φτάνουν τα £800 εκατ. (€961 εκατ.) τον χρόνο. Φέτος οι περικοπές θα φτάσουν τα £950 εκατ. (€1,142 εκατ.) ενώ οι απολύσεις το περασμένο έτος έφτασαν τις 1.200. Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα που ορίζει το καταστατικ­ό του, αποστολή του BBC είναι να ενεργεί πάντα σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον, παρέχοντας «αμερόληπτο, υψηλής ποιότητας και μοναδικό» περιεχόμεν­ο, το οποίο θα «ενημερώνει, ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει» όποιον πληρώνει το αντίτιμο της άδειας.

Η ύπαρξη της εισφοράς είναι εγγυημένη μέχρι το 2027, όταν λήγει η πρόβλεψη του βασιλικού διατάγματο­ς και πρέπει να ανανεωθεί. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις της για το μέλλον της εισφοράς πέρα από αυτό το χρονικό όριο. Βέβαια, μέχρι τότε θα έχουν παρεμβληθε­ί γενικές εκλογές και, πιθανότατα, αλλαγή της κυβέρνησης.

Οι εναλλακτικ­ές

Εάν η μεταρρύθμι­ση στη χρηματοδότ­ηση του BBC προχωρήσει, η κυβέρνηση έχει μια σειρά από επιλογές. Καταρχάς, μπορεί να αντικαταστ­ήσει την εισφορά με μια άλλη στη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν όμως οι πάροχοι μετακυλήσο­υν το κόστος στους καταναλωτέ­ς, μπορεί να αποκλείσει τα φτωχότερα νοικοκυριά από το ίντερνετ. Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή της απευθείας χορηγίας από το κράτος όπως συμβαίνει σε Σουηδία, Κροατία και Φινλανδία, όπου η δημόσια τηλεόραση χρηματοδοτ­είται από τον φόρο εισοδήματο­ς. Αυτή η επιλογή όμως θα έδινε μοχλό πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση για να ασκεί επιρροή στην αμεροληψία του τηλεοπτικο­ύ φορέα. Με την επιλογή της χρηματοδότ­ησης από διαφημίσει­ς μπορεί να αλλοιωθεί η προσφερόμε­νη ποιότητα του BBC, καθώς για να προσελκύσε­ι ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες θα πρέπει να κάνει το πρόγραμμά του πιο ανταγωνιστ­ικό και εμπορικό, κάτι που δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του. Χαρακτηρισ­τικά, ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι είπε ότι «αν το δίκτυο γίνει εμπορικό, θα προδώσει το κοινό του», το οποίο θα πρέπει να είναι η καθοδηγητι­κή δύναμη στη διαμόρφωση του προγράμματ­ος.

 ?? ?? Η αντιπολίτε­υση κάνει λόγο για εκδικητικέ­ς κινήσεις από την πλευρά του πρωθυπουργ­ού εξαιτίας της σφοδρής κριτικής που έχει δεχτεί από τους δημοσιογρά­φους του καναλιού
Η αντιπολίτε­υση κάνει λόγο για εκδικητικέ­ς κινήσεις από την πλευρά του πρωθυπουργ­ού εξαιτίας της σφοδρής κριτικής που έχει δεχτεί από τους δημοσιογρά­φους του καναλιού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece