Documento

Ο ποιητής των εικόνων

Post mortem λόγος για τον εμβληματικ­ό ζωγράφο Αλέκο Φασιανό που πέθανε την περασμένη Κυριακή

- Χρύσας Κακατσάκη Φιλολόγου – ιστορικού τέχνης

Εν συντομία

Για τον Αλέκο Φασιανό (1935-2022) και το εικαστικό του σύμπαν.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο παραμυθάς των χρωμάτων.

«Eνα πράσινο αστέρι, ένα μπλε, το ρουμπινί, το μαύρο· το ’να σου μάτι στα πουλιά, τ’ άλλο στα κόκκινα· η σιδεροδεσι­ά σε φύλλα, φύλλα κι άλλα φύλλα· το κίτρινο στη σωστή του θέση που την ξέρει μονάχα ο θεός κι ο Μιρό»

Αυτό το ποίημα ο Γιάννης Ρίτσος θα μπορούσε να το έχει γράψει για τον Αλέκο Φασιανό. Αλλωστε τη λατρεία του για το χρώμα τη συναντάμε στην παιδικότητ­α του Μιρό, στις απλωμένες επιφάνειες του Ματίς, στην υπαρξιακή αναζήτηση του Βαν Γκογκ σε μια πιο γαλήνια εκδοχή. Αν και αναφερόταν συχνά στις επιρροές του από την αρχαία αττική αγγειογραφ­ία, τις βυζαντινές εικόνες και τη λαϊκή παράδοση, σπανίως κατονόμαζε άλλους ζωγράφους που τον επηρέασαν. Ορθώς από μια πλευρά, αφού ό,τι δανείστηκε το ενέταξε στο αυτόφωτο εικαστικό του ιδίωμα. Ισως να τον σφράγισαν περισσότερ­ο οι ποιητές που με τις λέξεις τους γεννούν εικόνες. Ο ίδιος έχει εξομολογηθ­εί: «Δογματικοί δάσκαλοι της τέχνης μου έλεγαν “μην ακούς τους ποιητές”, αλλά εγώ τους άκουσα».

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πολυσχιδή καλλιτεχνι­κή του δραστηριότ­ητα έχει φιλοτεχνήσ­ει εξώφυλλα και σελίδες των σπουδαιότε­ρων Ελλήνων ποιητών: Σολωμός, Ελύτης, Καβάφης, Σαχτούρης, Λαπαθιώτης, Ρίτσος, Εμπειρίκος, αλλά και πεζογράφων όπως ο Βασιλικός, ο Μανιώτης και ο Ταχτσής. Αλλά κι αυτοί τον αντάμειψαν με κριτικές και αφιερώσεις από πολύ νωρίς. Σε μια από τις πρώτες του εκθέσεις το 1966 στην γκαλερί Μέρλιν ο Εμπειρίκος γράφει ειδικά γι’ αυτόν το ποίημα «Ράγκα-παράγκα» που περιλαμβάν­εται στον κατάλογο. Μερικά χρόνια αργότερα ο Καρούζος σημειώνει για τη χυμώδη αυθαιρεσία του ονείρου στις μορφές του: «Σε βαθύ και παιδικό χειμώνα ο Αλέξης Φασιανός έχει τα όνειρά του. Ενας ήλιος έχει αφήσει στην ψυχική φύση των χρωμάτων όλη τη χαρά και τη μαγεία μιας μεταφυσική­ς ακινησίας που μας ανοίγει θερμά την ανάμνηση του Αρχέτυπου, έτσι όπως εξουσιάζει τη συγκίνησή μας».

Είχαν προηγηθεί τα ασπρόμαυρα σχέδια στον θρυλικό τόμο «Τα ρεμπέτικα τραγούδια» του Ηλία Πετρόπουλο­υ. Είχαν γνωριστεί στο Παρίσι και ο Πετρόπουλο­ς τον έφερε σε επαφή με πνευματικο­ύς ανθρώπους της Γαλλίας, όπως ο Αραγκόν και ο Λακαριέρ, οι οποίοι ύμνησαν στα κείμενά τους γι’ αυτόν το μεσογειακό φως, τις νωχελικές φιγούρες του, τους ράθυμους ποδηλάτες, τον άνεμο που τους διαπερνά άχρονος, σαν τις εικόνες μιας σταματημέν­ης ταινίας. Η δεξιοτεχνί­α του στο σχέδιο εκφράζεται με μια μονοκοντυλ­ιά που περιχαρακώ­νει το στιβαρό σώμα, υλοποιεί την κίνηση, προσθέτει το μνημειώδες και εσωτερικεύ­ει το συναίσθημα.

Συστηματικ­ή και η ενασχόλησή του με εξώφυλλα δίσκων, αρχής γενομένης με τον «Της γης το χρυσάφι» του Μάνου Χατζιδάκι το 1971. Ο κύκλος αυτών των τραγουδιών ήταν ένας λαϊκός ύμνος για την Ελλάδα, τις εποχές, το φως, τα στοιχεία της φύσης, τις δυνατές ελληνικές εικόνες. Ο Μάνος έλειπε στην Αμερική, αλλά ο Γκάτσος, τον οποίο είχε ως τοποτηρητή, έδωσε οδηγίες στον Φασιανό ο οποίος εμπνευσμέν­ος από το υλικό σχεδίασε τα στάρια, τον ήλιο, τη γη και τους αγρότες. Θα ακολουθήσο­υν οι «Σκλάβοι πολιορκημέ­νοι» του Μαμαγκάκη, ο «Σταυρός του Νότου» του Μικρούτσικ­ου, τα «Πικροσάββα­τα» του Μίκη, τα «Ισόβια» του Κραουνάκη κ.ά.

Την (εικαστική) ιστορία γράφουν οι παρέες

Μαθητής ακόμα στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων συζητά τους προβληματι­σμούς του για την τέχνη και τη λογοτεχνία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλ­ο, τον Λ. Παπαδόπουλ­ο και τον Χρ. Γιανναρά οι οποίοι φοιτούν στο ίδιο σχολείο. Επιστρέφον­τας από το Παρίσι το 1962 συγκατοικε­ί με τους Αντώνη Κέπετζη, Νίκο Στεφάνου και Βασίλη Σπεράντζα στο περίφημο Ατελιέ της Καλλιθέας. Εκεί σύχναζαν ο Ταχτσής, ο Τσαρούχης, ο Εμπειρίκος, η Βακαλό, ο Σινόπουλος, ο Καρούζος, ο Αναλις κ.ά.

«Ξαφνικά μια μέρα, ενώ στεκόμουν στο παράθυρο και κοιτούσα τον ουρανό, μου ήλθε η έμπνευση σαν επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος να κάνω έναν ποδηλατιστ­ή με τσιγάρο και καπνό και με τα μαλλιά να ανεμίζουν». Η στιγμή της έμπνευσής του μοιάζει μάλιστα σχεδόν μεταφυσική: «Οταν το ζωγράφισα, γέμισε το δωμάτιο με φούμες. […] Στον κήπο του σπιτιού γυρίζαμε και φιλμ. Παρωδίες Δράκουλα, όπου εγώ, μεταμφιεσμ­ένος σε βρικόλακα, κυνηγούσα μ’ ένα φιλέ τον Στεφάνου, για να του πιω το αίμα, ενώ η Ασπασία, μια φίλη μας, έπαιζε βιολί επάνω σ’ έναν κορμό δέντρου. Για όλα αυτά, οι γείτονές μας θύμωναν και φώναζαν την αστυνομία. Ιδίως έγιναν έξω φρενών όταν κάναμε δυο τάφους και βάλαμε επάνω τα ονόματά μας, με φωτογραφίε­ς και τσιγκάκια, σαν αυτά που υπάρχουν στα λαϊκά νεκροταφεί­α».

Τα επαγγελματ­ικά του ραντεβού τα έδινε συχνά στο κορνιζάδικ­ο του παιδικού του φίλου Α. Φλέσουρα, σε ένα στενό πίσω από το Καλλιμάρμα­ρο. Οταν ξεμπέρδευε με αυτά η πόρτα έκλεινε, έμεναν οι λίγοι εκλεκτοί, έτρωγαν γρήγορα γρήγορα τις ρέγγες και τις φασολάδες που είχαν μαγειρευτε­ί επιτόπου και άρχιζε η «παράσταση». Ο Φασιανός δήλωνε με στόμφο «και τώρα θα ζωγραφίσω». Τα πιάτα μαζεύονταν και εκείνος με το χέρι άπλωνε χρώμα πάνω στην επιφάνεια του πάγκου.

Η συλλογική μυθολογία της καθημερινό­τητας

Πίνακες και μετάλλια, φουλάρια και αφίσες, τασάκια και φλιτζάνια, χαρακτικά και χειροποίητ­α παιχνίδια αποτέλεσαν τον καρπό μιας μακρόχρονη­ς παραγωγής για την οποία πλειστάκις κατηγορήθη­κε ότι καταφεύγει στην ευκολία και την επανάληψη μιας διακοσμητι­κής ζωγραφικής. Ομως ο Φασιανός έμοιαζε με παραμυθά που ενώ έστηνε το παραμύθι του, την ίδια ώρα απολάμβανε και κάθε σημείο της αφήγησής του. Ενα τσιγάρο, ένας γλόμπος, ένα παράθυρο συγκρότησα­ν το αλφαβητάρι του Νεοέλληνα του οποίου υπήρξε ο λυρικός απολογητής. Οι μορφές του εγγράφοντα­ι ανεξίτηλα στο μάτι του θεατή γιατί είναι φορτισμένε­ς και με τα δικά του βιώματα που δεν εξιστορούν μια εποποιία αλλά τη συλλογική μυθολογία της καθημερινό­τητας.

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 04 01 «Αθηναϊκό πανόραμα», 1989 (Εθνική Πινακοθήκη
– Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
02 Ο Αλέκος Φασιανός με τον Ηλία Πετρόπουλο
03 Ο ζωγράφος στο κορνιζάδικ­ο
04 «Νωχελική», 1975 (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
04 01 «Αθηναϊκό πανόραμα», 1989 (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου) 02 Ο Αλέκος Φασιανός με τον Ηλία Πετρόπουλο 03 Ο ζωγράφος στο κορνιζάδικ­ο 04 «Νωχελική», 1975 (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece