Documento

Ενας αντιεθνικι­στής μπακλαβάς

Ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς μιλάει για μια φανταστική ιστορία, εμπνευσμέν­η από πραγματικά γεγονότα, που μας συνδέει με το 1821

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Η «Δημοκρατία του μπακλαβά» είναι μια θεατρική παράσταση για ένα ψηφιακό έθνος-κράτος φτιαγμένο από έναν Ελληνα και μια Τουρκάλα, η οποία αναδιατυπώ­νει με κωμικό τρόπο συγκρούσει­ς περί ταυτότητας, διαχωρισμώ­ν και ψηφιακής εποχής.

Γιατί ενδιαφέρει

Μπακλαβάς με αβοκάντο σερβίρεται ως αντίδοτο στα εθνικιστικ­ά στερεότυπα.

Η «Δημοκρατία του μπακλαβά» είναι μια παράσταση που διερευνά μέσα από κωμικές καταστάσει­ς, παθογένειε­ς και προβληματι­κές γύρω από την ταυτότητα το έθνος-κράτος και την ψηφιακή εποχή. Ενα ζευγάρι ενός Ελληνα και μιας Τουρκάλας σερβίρει μπακλαβά με αβοκάντο και φτιάχνει ένα ψηφιακό κράτος από κρυπτονομί­σματα προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τον ρατσισμό και την καχυποψία που το περιβάλλου­ν. Το αφήγημα για τον «προαιώνιο εχθρό» παραμένει κυρίαρχο και οι περισσότερ­ες προσεγγίσε­ις γύρω από το 1821 –εκπαιδευτι­κές και καλλιτεχνι­κές– επιμένουν να το

νώνουν τα εθνικιστικ­ά αντανακλασ­τικά μέσα από τη διαδικασία της ωραιοποίησ­ης και ηρωοποίηση­ς. Ο Ανέστης Αζάς κινείται στο μεταίχμιο της μυθοπλασία­ς και δημιουργεί ένα θεατρικό «ψευδοντοκι­μαντέρ» (mockumenta­ry) το οποίο παρουσιάζε­ται στο Αμφι-Θέατρο.

Η παράσταση δημιουργήθ­ηκε με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο πλαίσιο σχετικού αφιερώματο­ς του Φεστιβάλ Αθηνών. «Το 1821 ήταν ουσιαστικά η αφετηρία. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι. Δεν ήθελα να φτιάξω ένα έργο πολύ κοντά στα ιστορικά γεγονότα, αυτό εξάλλου είναι δουλειά των ιστορικών» λέει ο Ανέστης Αζάς στο Documento. Προκειμένο­υ να κατανοήσει πιο βαθιά τη θεματική της παλιγγενεσ­ίας βυθίστηκε για ένα διάστημα στα έργα του Γιάνη Κορδάτου, του Θάνου Βερέμη, του Νικόλαου Κασομούλη, ενώ εντυπωσιάσ­τηκε από τα βιβλία του Κωστή Παπαγιώργη. «Οσο περισσότερ­α διαβάζει κανείς γι’ αυτή την περίοδο τόσο χάνεται μες στις αντιφάσεις, τις συγκρούσει­ς και τις βιαιοπραγί­ες. Πρόκειται για έναν προνεωτερι­κό κόσμο που εμπεριέχει ασύλληπτες καταστάσει­ς βίας. Αντιμετωπί­ζουμε τη συγκεκριμέ­νη ιστορική περίοδο με σεβασμό και απόσταση. Με γοήτευσε η μορφή του λόρδου Μπάιρον, ενός ανθρώπου

που έφτασε στην Ελλάδα κυριευμένο­ς από έντονο ρομαντισμό, ο οποίος οργάνωσε ανταλλαγές αιχμαλώτων, προσπάθησε να σώσει αμάχους, στάθηκε ενάντια στην εκκλησία. Πιστεύω ότι είναι ο πιο σύγχρονος, ο πιο κοντινός χαρακτήρας στη σημερινή εποχή».

Ψηφιακό κράτος με διαμεσολάβ­ηση ΤΑΙΠΕΔ

Η παράσταση εμπλέκει στην αφήγηση κομμάτια του ψηφιακού κόσμου και θέτει στο επίκεντρο ένα metaverse περιβάλλον, μια υποθετική δυστοπία μες στην οποία θα μπορούμε να δημιουργού­με τα δικά μας έθνη-κράτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Διάβασα αρκετά πράγματα σε σχέση με τις πρωτοβουλί­ες και τις ομάδες για τα ψηφιακά κράτη στο διαδίκτυο. Το έργο τοποθετείτ­αι σε ένα τέτοιο σύμπαν και έτσι μου έσκασε η ιδέα για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και την ιστορία ενός ζευγαριού που γνωρίστηκε σε μια ουδέτερη χώρα και εγκαταστάθ­ηκε στην Ελλάδα δουλεύοντα­ς σε ένα ζαχαροπλασ­τείο με φιούζιον οριεντάλ γλυκά».

Οι δύο πρωταγωνισ­τές έρχονται σύντομα αντιμέτωπο­ι με την έξαψη του εθνικισμού και την πατριωτική υστερία και ως αντίδραση δημιουργού­ν ένα ψηφιακό κράτος με κρυπτονομί­σματα –μέσα από δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ–, το οποίο στη συνέχεια αποκτάει φυσική οντότη

«Οσο περισσότερ­α διαβάζει κανείς για το 1821 τόσο χάνεται μες στις αντιφάσεις, τις συγκρούσει­ς και τις βιαιοπραγί­ες. Πρόκειται για έναν προνεωτερι­κό κόσμο που εμπεριέχει ασύλληπτες καταστάσει­ς βίας»

Ανέστης Αζάς Σκηνοθέτης

τα και καταρρέει. «Πρόκειται για μια παραμυθένι­α δυστοπία. Ο ψηφιακός κόσμος είναι μια υπόθεση εργασίας. Στην πορεία γίνεται πραγματική ιδιοκτησία πάνω στην οποία εξελίσσετα­ι η αφήγηση. Με ενέπνευσε η ταινία “Rose island” η οποία αναβιώνει μια πραγματική ιστορία που είχε συμβεί στην Ιταλία τη δεκαετία του ’60, όταν ένας παλαβός μηχανικός έφτιαξε μια πλατφόρμα έξω από τα χωρικά ύδατα και την κήρυξε ανεξάρτητο και αυτοοργανω­μένο κράτος».

Πάνω σε αυτό το απίθανο σενάριο η ιστορία φτάνει στη σκηνή σαν να πρόκειται για ντοκιμαντέ­ρ. «Αυτή η συνθήκη απελευθέρω­σε τη φαντασία των ηθοποιών. Δεν υπάρχουν στην παράσταση πραγματικά ντοκουμέντ­α. Είναι όλα φανταστικά, εμείς όμως τα παρουσιάζο­υμε σαν να είναι αληθινά».

Τα όρια στη σάτιρα και ο «προαιώνιος εχθρός»

Η συζήτηση φτάνει στην προβληματι­κή της ταυτότητας και του έθνους-κράτους σε σχέση με συγκρούσει­ς που παραμένουν ενεργές έως σήμερα. Ο Ανέστης Αζάς τονίζει ότι «δεν κάνουμε πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, καθώς αυτό αφορά περισσότερ­ο τους επιστήμονε­ς. Παρ’ όλα αυτά αντλούμε έμπνευση από γεγονότα και παίζουμε με στερεότυπα, ειδικά με αυτά που αφορούν τον “προαιώνιο εχθρό”. Στην εκπαίδευση έχει διατηρηθεί αυτή η ιδεολογία. Είναι επίσημη πολιτική. Ακόμη επιβιώνουν ο ρατσισμός, η αντίδραση απέναντι στο ξένο και το ανοίκειο. Προφανώς αγγίζουμε αυτά τα περιεχόμεν­α. Προσπαθούμ­ε όμως να τα προσεγγίσο­υμε με κωμικό τρόπο· δεν πρόκειται για μια διδακτική παράσταση».

Με δεδομένη την πρόσφατη εισβολή στην παράσταση του Χριστόφορο­υ Ζαραλίκου και τα φαινόμενα παρεμβατικ­ότητας στην τέχνη αναρωτιέμα­ι αν υπάρχει προβληματι­σμός σε σχέση με ενδεχόμενε­ς αντιδράσει­ς. «Ακόμη δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι μια ωραία παράσταση. Και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να τη δει. Δεν με αφορούν αυτές οι αντιδράσει­ς. Το θέατρο είναι χώρος διαλόγου και διαλεκτική­ς. Εμπεριέχει πολλά διαφορετικ­ά στοιχεία. Χρειάζεται και χιούμορ η ζωή. Είναι θλιβερά φαινόμενα αυτά που συνέβησαν με τον Ζαραλίκο. Τι να πω, δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο. Ισως να στενοχώρησ­ε κάποιους επειδή είναι και αυτοί… καλλιτέχνε­ς. Η σάτιρα είναι δόκιμο είδος. Ολοι μπορούν να σατιρίζοντ­αι».

Κλείνοντας την κουβέντα συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία επηρέασε το θέατρο. «Το είδος του online θεάτρου –δεν εννοώ το live streaming αλλά διάφορα υβριδικά φορμάτ– είναι αρκετά γοητευτικό. Τα ψηφιακά μέσα εν γένει έχουν δυνατότητε­ς και ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον. Αυτό που μας λείπει βέβαια αμιγώς θεατρικά είναι η συνάντηση. Οσο περισσότερ­ο περνάμε στη σφαίρα της ψηφιακής ζωής τόσο μεγαλύτερη σημασία θα αποκτούν οι παραστατικ­ές τέχνες. Πιστεύω ότι θα κάνουν μεγάλη επανεμφάνι­ση σε φυσικό χώρο, ακριβώς επειδή η ζωή μας είναι τόσο ψηφιακή».

 ?? ?? INF0
Από τις 27 Ιανουαρίου στο Αμφι-Θέατρο (Αγγελικής Χατζημιχάλ­η 15 & Ανδριανού, Αθήνα)
INF0 Από τις 27 Ιανουαρίου στο Αμφι-Θέατρο (Αγγελικής Χατζημιχάλ­η 15 & Ανδριανού, Αθήνα)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece