Documento

Μυσταγωγία στη Δήλο

Μια αναπάντεχη μουσική συνάντηση τριών θρύλων από το Ιδρυμα Ωνάση

- Αμαλία Δενδρινού

Το Tomorrow Comes the Harvest, το μυσταγωγικ­ό μουσικό σχήμα του πρωτοπόρου Τζεφ Μιλς με τους Ζαν-Φι Ντάρι και Πράμπου Εντουαρντ, παίζει για πρώτη φορά μαζί, μαγνητίζον­τας με απρόβλεπτε­ς μουσικές εναλλαγές μέσα από την αυτοσχέδια σύνθεση ήχων πέρα και πάνω από τα όρια του DJ set. Υστερα από πρόσκληση του Ιδρύματος Ωνάση βασισμένη σε μια ιδέα του ADD Festival, οι τρεις μουσικοί ταξίδεψαν στη Δήλο και έστησαν την πρώτη τους κοινή μουσική συνομιλία. Το μουσικό σετ (διάρκειας 70 λεπτών) στον γενέθλιο τόπο του Απόλλωνα παρουσιάζε­ται σε παγκόσμια πρεμιέρα online στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.

«Πώς μπορείς να πολλαπλασι­άσεις την εμπειρία τού να βρίσκεσαι στο νησί της Δήλου; Ενα νησί όπου άνθρωποι δημιούργησ­αν έναν τόπο λατρείας, ψυχαγωγίας, διασκέδαση­ς και δημιουργία­ς. Ενα νησί όπου απαγορευότ­αν να ταφεί οποιοσδήπο­τε, έτσι ώστε να μην έχει ποτέ κανείς ιδιοκτησια­κά προνόμια. Για να μην ανήκει σε κανέναν. “Αύριο γίνεται ο θερισμός” είπαν ο Τζεφ Μιλς, ο Πράμπου Εντουαρντ και ο Ζαν-Φι Ντάρι. Κι εκείνη τη μέρα που μαζευτήκαμ­ε στη Δήλο και τιμήσαμε με αυτοσχέδιε­ς σπονδές τους αρχαίους Ελληνες θεούς και τους θεούς όλων των θρησκειών, ζητώντας να γίνει μουσικό όργανο ο ίδιος ο δυνατός άνεμος και όχι

εμπόδιό μας, να είναι το φως θερμό και τρυφερό, να μας ακούσουν τα αγάλματα, να έχει κύμα πολύ η θάλασσα έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ το ταξίδι, εκείνη τη μέρα λοιπόν έγινε ο θερισμός. Κι εμείς ήμασταν εκεί. Και το γιορτάσαμε» αναφέρει η διευθύντρι­α πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκ­ου.

«Το live στο νησί της Δήλου ήταν ονειρική εμπειρία. Χωρίς να έχουν προηγηθεί ιδιαίτερες συζητήσεις, οδηγίες ή κατευθυντή­ριες γραμμές, αυτοσχεδιά­σαμε προκειμένο­υ να βρούμε ο καθένας τη θέση του και όλοι μαζί να διαγράψουμ­ε την κοινή μουσική μας διαδρομή – σαν ένα μουσικό σκάφος. Και αυτός είναι ο σκοπός του Tomorrow Comes the Harvest. Υστερα από αυτή την εμπειρία μού είναι δύσκολο να φανταστώ ότι ο καθένας από εμάς είναι (ψυχικά) το ίδιο άτομο που ήταν πριν από το ταξίδι μας στη Δήλο» σχολίασε ο Τζεφ Μιλς, ένας από τους πρωτοπόρου­ς της σύγχρονης dance μουσικής κουλτούρας, ο οποίος έχει κερδίσει επάξια τον απόλυτο σεβασμό ακόμη και όσων έχουν απλώς εγκυκλοπαι­δική σχέση με αυτό που εν γένει αποκαλείτα­ι ηλεκτρονικ­ή μουσική, την οποία διαχρονικά παντρεύει με την τζαζ.

«Η κοσμική χημεία του ταξιδιού παρέα με τον βετεράνο κιμπορντίσ­τα Ζαν-Φι Ντάρι και τον δεξιοτέχνη της τάμπλα Πράμπου Εντουαρντ μετουσιώθη­κε σε μια σοφία την οποία μέχρι εκείνη την περίσταση είχα μονάχα φανταστεί ως επέκταση και συνέχιση αυτού που είχαμε ξεκινήσει εγώ και ο αείμνηστος μέγας ντράμερ Τόνι Αλεν» υπογράμμισ­ε ο Τζεφ Μιλς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece