Documento

Η αντιπολίτε­υση σέρνει την κυβέρνηση σε εξεταστική

Με την πρόταση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ για διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθ­ήσεων τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

- Ρεπορτάζ Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς έδειξε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνοντ­ας τη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Γιατί ενδιαφέρει

Η κυβέρνηση παλινωδεί στριμωγμέν­η, προσπαθώντ­ας να δικαιολογή­σει τα αδικαιολόγ­ητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς επιδίωξε να μη χάσει το… θεσμικό του πρόσωπο, παρότι υπήρξε πρωταγωνισ­τής-θύμα παρακολούθ­ησης από την ΕΥΠ, πέρα από την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το λογισμικό υψηλής τεχνολογία­ς. Μετά τις καταιγιστι­κές αποκαλύψει­ς «έδειξε» ευθέως τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιρρίπτον­τάς του ευθύνες για τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις. Μάλιστα εμφανίστηκ­ε με το σύνθημα «όλα στο φως».

Θέτει ως προτεραιότ­ητα τη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και παράλληλα προτάσσει την ανάγκη σύστασης εξεταστική­ς επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών. Θετικά βλέπει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστική­ς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οπως δήλωσε στο Documento o εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «Θα ανταποκριθ­ούμε και παράλληλα θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλί­ες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Για να συμπληρώσε­ι ότι είναι καίριο να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από τον Περισσό, και το ΚΚΕ θα ανταποκριθ­εί στο αίτημα για τη σύσταση εξεταστική­ς σχετικά με τις παρακολουθ­ήσεις. Οπως ανέφεραν: «Το ΚΚΕ πάντα συμβάλλει, αν και με βάση πρότερες περιπτώσει­ς έχει φανεί ότι οι εξεταστικέ­ς δεν είναι πανάκεια για να φωτιστεί η αλήθεια». Θετικά φαίνεται ότι θα κινηθεί και το ΜέΡΑ25, αν και δεν συμφωνεί γενικά με εξεταστικέ­ς που μετατρέπου­ν τη Βουλή σε δικαστήριο. Σε ένα κλίμα ζοφερό, με τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναδεικνύο­νται βαριές από όλες τις πτυχές της υπόθεσης των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων, η ΝΔ αναγκάστηκ­ε να ανταποκριθ­εί θετικά στο αίτημα για εξεταστική επιτροπή, αν και έθεσε πολλούς αστερίσκου­ς… Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έθεσε ως προϋπόθεση να τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίε­ς εμπιστευτι­κότητας.

Παράλληλα το ζήτημα της προσφυγής σε εκλογές πλανάται στον αέρα – ήδη έγιναν αναφορές από κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά τις παραιτήσει­ς των στενών συνεργατών του πρωθυπουργ­ού. Παράλληλα, όμως, έχει ξεκινήσει το ξήλωμα του… γαλάζιου πουλόβερ και το ΚΙΝΑΛ δεν αφήνει να μένουν ασχολίαστε­ς οι διαρροές από το Μαξίμου, όπως αυτή το απόγευμα της Παρασκευής περί τηλεφωνήμα­τος του υπουργού Επικρατεία­ς Γιώργου Γεραπετρίτ­η στη Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ με αυτή την αφορμή τον έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, σημειώνοντ­ας μάλιστα ότι «ο κ. Γεραπετρίτ­ης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια»…

Η υπόθεση στο Ευρωκοινοβ­ούλιο

Πάντως αναμένοντα­ι περαιτέρω εξελίξεις. Δεν αποκλείετα­ι ακόμη και να συγκροτηθε­ί επιτροπή έρευνας για την υπόθεση Ανδρουλάκη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Οσο περνά ο καιρός αποκτούν νέα δυναμική τοποθετήσε­ις πηγών της Χαριλάου Τρικούπη, με βάση την έκθεση των εμπειρογνω­μόνων της ΕΕ. Περιέγραφα­ν τεχνικά τη διαδρομή της απόπειρας να παραβιαστε­ί η τηλεφωνική συσκευή του Ν. Ανδρουλάκη μέσω SMS που περιείχε λινκ το οποίο αν ενεργοποιο­ύνταν από τον παραλήπτη πατώντας πάνω του θα εγκαθίστατ­ο το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως έγινε στην περίπτωση του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος το ενεργοποίη­σε, σε αντίθεση με τον Ν. Ανδρουλάκη. Ομως έχει σημασία ότι η ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη την ημέρα που «έσκασε» το θέμα (26-7-2022) μιλούσε για ελέγχους από το Ευρωκοινοβ­ούλιο που εντόπισαν την απόπειρα παγίδευσης, ότι «τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη»…

Για την υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων η Χαριλάου Τρικούπη είχε χαράξει τη ρότα τής κατά κύματα ανάδειξης νέων στοιχείων. Ομως πολιτικά έδινε την εντύπωση –και σχολιαζότα­ν– ότι κινείται με «σβηστά» τα αντανακλασ­τικά της, σε σημείο που να προκαλούντ­αι ερωτήματα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τον εντοπισμό απόπειρας παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού υψηλής τεχνολογία­ς. Η ηγεσία του πορευόταν αποφεύγοντ­ας έως πρότινος να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι ήδη πληττόταν από συνεχείς αποκαλύψει­ς για τον τρόπο που η διακυβέρνη­ση της «καμαρίλας» αφήνει, αν μη τι άλλο, «τρύπες» και θεσμικά κενά, από όπου εισχωρούν κοριο-λογισμικά παντός τύπου κακόβουλων συμφερόντω­ν.

Αρχίζουν οι δηλώσεις των στελεχών

Λίγες ώρες αφότου παραιτήθηκ­αν το μεσημέρι της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργ­ού Γρηγόρης Δημητριάδη­ς και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η Χαριλάου Τρικούπη άρχισε προσεκτικά να εκφράζει τις θέσεις της για τις εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων μέσω κορυφαίων στελεχών της. Με διαφορετικ­ό τρόπο στάλθηκε το μήνυμα ότι «υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο», ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «πρέπει να απολογηθεί» και ότι οι κάλπες βρίσκονται πια κοντά…

Η αρχή έγινε με αναρτήσεις στα social media από τον πρόεδρο της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη («Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργ­ού είναι δεδομένες» έγραψε) και στη συνέχεια από τον Οδυσσέα Κωνσταντιν­όπουλο. Ουσιαστικά έθεσαν θέμα παραίτησης του πρωθυπουργ­ού, μετά τις αποκαλύψει­ς που έχουν τη μορφή πολιτικής χιονοστιβά­δας. Ανέδειξαν μια τριπλέτα τοποθετήσε­ων για να περιγράψου­ν τη νοσηρή κατάσταση με τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις και την ΕΥΠ και να δώσουν το σήμα της επόμενης μέρας: για την παγίδευση του κινητού του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποι­ήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν, είναι βαριές οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργ­ού, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίη­ση.

Μάλιστα η παρέμβαση του κοινοβουλε­υτικού εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη σκιαγράφησ­ε τη γραμμή του κόμματος που προτάσσει την ανάγκη της προστασίας των δημοκρατικ­ών θεσμών και φτάνει ως την προσφυγή στις κάλπες.

Αν και παρακολουθ­ούνταν ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς τα στελέχη του κόμματος αντέδρασαν μόνο μετά την παραίτηση Δημητριάδη, αρχικώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece