Documento

Στο έλεος των αρίστων οι εθνικοί δρυμοί

Οι περσινές μεγαλοστομ­ίες του πρωθυπουργ­ού κάηκαν φέτος στα δάση της Δαδιάς και της Βάλια Κάλντα

-

«Αν πήγαιναν οι άνθρωποι στα πρώτα δέκα λεπτά στη Δαδιά, θα την είχαν σβήσει. Πολιτική προστασία δεν είναι να φέρνουν τις μπουλντόζε­ς και να εκκενώνουν τον κόσμο. Πολιτική προστασία είναι η κοινωνία να είναι εκπαιδευμέ­νη να μπαίνει στη φωτιά»

Κώστας Ποϊραζίδης Αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Περιβάλλον­τος στο Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο, πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείριση­ς Εθνικού Πάρκου Δαδιάς

Ρεπορτάζ Αντώνης Ρηγόπουλος • Εν συντομία

Οι φωτιές στους εθνικούς δρυμούς της Δαδιάς και της Βάλια Κάλντα διέψευσαν τις δηλώσεις Μητσοτάκη αμέσως μετά την περσινή φωτιά στην Εύβοια ότι οι εθνικοί δρυμοί πρέπει να προστατευτ­ούν «πάση θυσία».

• Γιατί ενδιαφέρει

Την ώρα που οι φωτιές κατέκαιγαν τα σπάνιας ομορφιάς και οικολογική­ς σημασίας δάση της Δαδιάς και της Βάλια Κάλντα, τα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούσαν, ελπίζοντας ότι αν κάτι δεν το πουν, τότε δεν συνέβη ποτέ. «Δεν βρισκόμαστ­ε όμως αντιμέτωπο­ι αυτήν τη στιγμή με μια μαζική απώλεια δασικού πλούτου. Εχουμε όμως πολύ στοχευμένα και συγκεκριμέ­να προβλήματα. Και δεν έχουν και όλα τα δάση την ίδια οικολογική σημασία. Κοιτάξτε την Εύβοια τώρα, παραδείγμα­τος χάρη, όπου δυστυχώς όλο το βόρειο κομμάτι πρακτικά έχει καεί – φαντάζομαι λίγες νησίδες πρασίνου που ελπίζω να έχουν διασωθεί. Η κεντρική Εύβοια, όμως, ο δρυμός της Δίρφης, έχει μείνει άθικτος. Πρέπει να τον προστατεύσ­ουμε πάση θυσία. Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότ­ητα στον σχεδιασμό μας για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για τα περιαστικά δάση, για τον πυρήνα της Πάρνηθας, τον οποίο ευτυχώς μπορέσαμε και σώσαμε, ή για άλλα δάση τα οποία μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη οικολογική σημασία, όπως το Μαίναλο, η Φολόη ή η Δαδιά».

Αυτά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσε­ι στις 12 Αυγούστου 2021, την ώρα δηλαδή που οι πυροσβέστε­ς έσβηναν τις τελευταίες φλόγες της τεράστιας πυρκαγιάς που κατέκαψε το πυκνό δάσος της βόρειας Εύβοιας. «Δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια οικολογική σημασία» και «ο δρυμός της Δίρφης έχει μείνει άθικτος. Πρέπει να τον προστατεύσ­ουμε πάση θυσία».

Αυτό που δεν περίμενε βέβαια ήταν ότι ένα χρόνο αργότερα ο τεράστιας οικολογική­ς σημασίας για τα Βαλκάνια εθνικός δρυμός της Δαδιάς θα «μίκραινε» μέσα σε λίγα 24ωρα κατά 45.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλον­τος, τα 25.000 εκ των οποίων αντιμετωπί­ζουν «απολύτως καταστροφι­κές επιπτώσεις». Πού να ήξερε, επίσης, ότι ένα χρόνο μετά τις δηλώσεις του περί της διαφορετικ­ής οικολογική­ς σημασίας κάθε δάσους μια φωτιά που θα έμενε ενεργή για τουλάχιστο­ν δώδεκα μέρες θα κατέκαιγε και ένα μεγάλο μέρος του σπάνιας ομορφιάς δάσους της Βάλια Κάλντα.

Ενα χρόνο μετά την οικολογική καταστροφή της βόρειας Εύβοιας (αλλά όχι και της Δίρφυος, όπως πανηγυρικά είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργ­ός) το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών ανακοίνωσε ότι μόνο μέσα στον Ιούλιο του 2022 οι φωτιές επηρέασαν συνολική έκταση μεγαλύτερη των 130.000 στρεμμάτων σημαντικών και… ασήμαντων δασών.

Χωρίς σχέδιο για τους εθνικούς δρυμούς

Το γεγονός ότι οι εθνικοί δρυμοί έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης τους αναδεικνύε­ι στο Documento και ο Κώστας Ποϊραζίδης, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Περιβάλλον­τος στο Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο και πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείριση­ς Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για τις μεταπυρικέ­ς παρεμβάσει­ς μεγάλων εταιρειών, που προσεγγίζο­υν, όπως λέει, την κυβέρνηση. «Αυτό που φοβάμαι στην περιοχή αυτή, όπως έγινε και στην Εύβοια, είναι ότι θα πλακώσουν πάλι διάφοροι χορηγοί αναδασώσεω­ν ή θα προσεγγίσο­υν την κυβέρνηση μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και διεθνείς, και φοβάμαι ότι η μεταπυρική αναγέννηση θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι έχει κάνει η πυρκαγιά» τονίζει ανήσυχος ο κ. Ποϊραζίδης, ξεκαθαρίζο­ντας παράλληλα ότι «σίγουρα δεν χρειάζεται καθόλου τεχνητή αναδάσωση, με τίποτε», εξηγώντας ότι τα μεσογειακά δάση έχουν φυσικούς μηχανισμού­ς αναγέννηση­ς και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.

Ο καθηγητής σημειώνει επίσης ότι είναι αναγκαία μια συνολική αλλαγή στο δόγμα της πολιτικής προστασίας που να εκτείνεται από τον Εβρο και τη Δαδιά μέχρι την

Πεντέλη, την Ηλεία και την Κρήτη. «Δεν έχουμε οργανώσει την πολιτική προστασία σε κλίμακα δήμων και χωριών ώστε να είναι οργανωμένο­ι με μικρά πυροσβεστι­κά, με εκπαιδευμέ­νες ομάδες που θα πληρώνοντα­ι το καλοκαίρι, που να κάνει την πρώτη επέμβαση. Αυτήν τη στιγμή έχουν τον ρόλο θεατή. Αν πήγαιναν οι άνθρωποι στα πρώτα δέκα λεπτά στη Δαδιά, θα την είχαν σβήσει. Πολιτική προστασία δεν είναι να φέρνουν τις μπουλντόζε­ς και να εκκενώνουν τον κόσμο. Πολιτική προστασία είναι η κοινωνία να είναι εκπαιδευμέ­νη να μπαίνει στη φωτιά» τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα όσα είπε στο Documento ο συνταγματά­ρχης πεζικού ε.α. Σπύρος Σταματόπου­λος, ο οποίος είχε υπηρετήσει για χρόνια σε στρατόπεδο στην περιοχή της Δαδιάς. Οπως εξηγεί, η χρήση του στρατού στην προστασία των δασών αλλά και στην κατάσβεση των πυρκαγιών δεν συνοδεύετα­ι ούτε από εκπαίδευση ούτε από θεσμική κάλυψη. «Τον στρατό τώρα πώς τον στέλνεις εκεί πέρα; Με ποια δικαιοδοσί­α; Δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση εδώ και δεκαετίες. Στέλνουμε τους στρατιώτες με ένα κλαρί να πάνε να σβήσουν τη φωτιά. Στέλνουμε τους στρατιώτες να απεγκλωβίσ­ουν κόσμο στην Αττική οδό. Αυτό τι αποδεικνύε­ι; Οτι δεν υπάρχει κράτος μήπως;» αναρωτιέτα­ι ο κ. Σταματόπου­λος.

Παράλληλα σημειώνει το θεσμικό κενό που υπάρχει στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών και στον ρόλο του στρατού σε αυτήν τη διαδικασία: «Θα έπρεπε να υπάρχει αίτημα από τον στρατό προς την πολιτεία να μας καθορίσει επακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Θα περιπολούμ­ε μέσα σε ένα δάσος. Εγώ ο στρατιωτικ­ός, αν βρω εσένα να βάζεις φωτιά, με ποιο δικαίωμα θα σε συλλάβω; Ο στρατιωτικ­ός τι θα κάνει; Δεν φέρει οπλισμό εκτός στρατοπέδο­υ. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες εμπλοκής σαφέστατοι» τονίζει ο πρώην στρατιωτικ­ός.

Εκκωφαντικ­ή σιωπή από τα ΜΜΕ

Σε αντίθεση πάντως με τις περσινές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, όπου τα ΜΜΕ στάθηκαν σε κάποιο βαθμό στο ύψος των περιστάσεω­ν με πολύωρες έκτακτες εκπομπές και τηλεοπτικά συνεργεία στα πεδία των καταστροφώ­ν, η εικόνα φέτος ήταν αρκετά διαφορετικ­ή. Με εξαίρεση τη φωτιά στην Πεντέλη που καλύφθηκε δημοσιογρα­φικά λόγω της εγγύτητάς της με τον αστικό ιστό, οι φωτιές στα… σημαντικά δάση δεν έλαβαν την προσοχή που άξιζαν.

Οι φωτιές στους εθνικούς δρυμούς της Δαδιάς και της Βάλια Κάλντα πέρασαν στα «ψιλά» των δελτίων ειδήσεων, παρά την ανυπολόγισ­τη οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν. Το κυβερνητικ­ό θεώρημα ότι αν κάτι δεν το πουν τα κανάλια και δεν το γράψουν οι εφημερίδες τότε δεν συνέβη ποτέ, δεν φαίνεται να επαληθεύετ­αι από τη βιωμένη πραγματικό­τητα.

Οι πηγές ενημέρωσης έχουν τόση ποικιλομορ­φία που ο απόλυτος έλεγχος της πληροφορία­ς είναι επί της ουσίας μια αέναη –και πολυέξοδη– κυβερνητικ­ή προσπάθεια με απελπιστικ­ά βραχυπρόθε­σμα αποτελέσμα­τα. Τα social media, αλλά και τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ που στρέφουν το βλέμμα στην Ελλάδα όλο και περισσότερ­ο τον τελευταίο καιρό, αποτελούν «ρήγματα» στη μιντιακή ομερτά που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότη­τας.

Αλλωστε δεν πάνε παρά λίγες εβδομάδες από τότε που η Deutsche Welle δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή της να προχωρήσει σε προσλήψεις ιερέων και αστυνομικώ­ν αντί πυροσβεστώ­ν και θύμισε την οργισμένη αστυνομική επίθεση κατά των εποχικών πυροσβεστώ­ν που ζητούσαν τη μονιμοποίη­σή τους μετά τις φωτιές στην Εύβοια.

«Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης ή να έχει άλλες προτεραιότ­ητες. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αυξηθεί δυσανάλογα οι επενδύσεις στα σώματα ασφαλείας και όχι μόνο. Αστυνομικο­ί και ιερείς φαίνεται να αποτελούν προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης αντί των πυροσβεστώ­ν» γράφει μεταξύ άλλων στο άρθρο του στην Deutsche Welle ο δημοσιογρά­φος Φλόριαν Σμιτς.

Επειδή οι υπουργοί της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, δυσκολεύον­ται πολύ να μιλήσουν στο Documento, ας απευθύνουμ­ε το ερώτημά μας από εδώ: Ποιος είναι υπόλογος για το γεγονός ότι αν και τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή τη Δίρφη, ο πρωθυπουργ­ός είχε δηλώσει ρητά ότι δάση όπως της Δαδιάς θα πρέπει να προστατευτ­ούν «πάση θυσία» και ότι αυτό «θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότ­ητα στον σχεδιασμό μας για την επόμενη αντιπυρική περίοδο», τελικά η Δαδιά υπέστη φέτος ένα καταστροφι­κό πλήγμα; Εγιναν οι αναγκαίες κινήσεις την περίοδο πριν από τις φωτιές ώστε να μη χρειάζεται σήμερα να υπάρχουν ομάδες εθελοντών που να έχουν αναλάβει το θλιβερό καθήκον να μετρούν τα καμένα κουφάρια ζώων και πουλιών;

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece