Documento

Τακτικές Φουρθιώτη από τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ

Μαζικές προσλήψεις τον καιρό της πανδημίας για αξιοποίηση του προγράμματ­ος αναστολής εργασίας και μαζικές παραιτήσει­ς ή απολύσεις αμέσως μετά τη λήξη του

-

Ρεπορτάζ Μάριος Αραβαντινό­ς • Εν συντομία

Κόλπο αλά Φουρθιώτη προκειμένο­υ να εισπράξουν φρέσκο δημόσιο χρήμα μέσω προγραμμάτ­ων αναστολής εργασίας φαίνεται πως βρήκαν ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ ανά την επικράτεια. Οπως αποκαλύπτε­ι το Documento, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένω­ν που προσλήφθηκ­αν μαζικά εν μέσω πανδημίας και τέθηκαν άμεσα σε αναστολή παραιτήθηκ­ε ή απολύθηκε αμέσως ή λίγο καιρό αφότου το μέτρο της αναστολής εργασίας έπαψε να ισχύει.

• Γιατί ενδιαφέρει

Παρότι η απάτη είναι εξόφθαλμη, ουδείς μέχρι σήμερα έχει αναζητήσει ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος.

Νέο κεφάλαιο στο σκάνδαλο διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος μέσω του προγράμματ­ος αναστολής εργασίας από συγκεκριμέ­να ΚΤΕΛ ανά την επικράτεια, το οποίο είχε αποκαλύψει το Documento τον Ιούνιο του 2021, ανοίγει μετά την ξαφνική παραίτηση εργαζομένω­ν οι οποίοι εμφανίζοντ­αν να έχουν προσληφθεί προκειμένο­υ να εισπράττου­ν δημόσιο χρήμα, ενώ παράλληλα ως ιδιοκτήτες των λεωφορείων είχαν λάβει άλλου τύπου ενίσχυση, τόσο από το κράτος όσο και μέσω προγράμματ­ος ΕΣΠΑ, δηλαδή μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι μαζικές παραιτήσει­ς που σημειώνοντ­αι και τις οποίες φέρνει σήμερα στο φως το Documento επιβεβαιών­ουν απόλυτα το σκάνδαλο, το οποίο κατά πληροφορίε­ς δεν έχει ακόμη διερευνηθε­ί από τη Δικαιοσύνη ώστε να προσδιορισ­τεί το ακριβές ποσό που έχει βγει από τα δημόσια ταμεία και μάλιστα παρά το γεγονός ότι μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας κατατέθηκα­ν σχετικές μηνυτήριες αναφορές. Σε κάθε

περίπτωση το συνολικό ποσό που έχει δαπανηθεί για τις αναστολές των συγκεκριμέ­νων ιδιοκτητών και μετόχων των ΚΤΕΛ ανέρχεται σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένο, αφού αφορά ΚΤΕΛ σχεδόν όλης της επικράτεια­ς.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έφτασαν στο Documento προκύπτει ότι εν μέσω πανδημίας και μάλιστα εν μέσω των ιδιαίτερα σκληρών lockdowns τα ΚΤΕΛ διάφορων περιοχών, όπως για παράδειγμα των Τρικάλων και του Ηρακλείου Κρήτης, προχώρησαν σε αθρόες προσλήψεις προσωπικού, ακόμη και μετόχων ή ιδιοκτητών λεωφορείων ΚΤΕΛ, με σκοπό να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής εργασίας. Παράλληλα, φαίνεται ότι σε τουλάχιστο­ν μία περίπτωση, στα ΚΤΕΛ της περιφερεια­κής ενότητας Κοζάνης, ιδιοκτήτες λεωφορείων προσλήφθηκ­αν σε τουριστικό γραφείο, το οποίο λειτουργεί ως θυγατρική εταιρεία των ΚΤΕΛ Κοζάνης, λίγες ημέρες πριν από το γενικό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, προκειμένο­υ να εισπράξουν το ποσό που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενο. Το εν λόγω τουριστικό γραφείο βρέθηκε κυριολεκτι­κά εν μια νυκτί να απασχολεί 23 εργαζόμενο­υς, εκ των οποίων οι 19 είναι ιδιοκτήτες υπεραστικώ­ν λεωφορείων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εργάνης, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Documento, σε άλλα ΚΤΕΛ, στο Ηράκλειο της Κρήτης συγκεκριμέ­να, εμφανίζοντ­αν ως εργαζόμενο­ι και είχαν τεθεί σε αναστολή 222 άτομα.

Απροκάλυπτ­η απάτη κάτω από τη μύτη των αρχών

Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι και στις τρεις παραπάνω περιπτώσει­ς σχεδόν το σύνολο των εργαζομένω­ν που εμφανίζοντ­αι να προσλήφθηκ­αν πριν από τα lockdowns αμέσως μετά τη λήξη του προ

Ιδιοκτήτες λεωφορείων δηλώθηκαν ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή και επομένως ως δικαιούχοι του επιδόματος των περίπου 530 ευρώ

γράμματος (που προέβλεπε ότι εργαζόμενο­ς πληττόμενη­ς επιχείρηση­ς μπορούσε να τεθεί σε αναστολή εργασίας και να λαμβάνει αντί του μισθού του ποσό της τάξης των 534 ευρώ μηνιαίως από το κράτος) παραιτήθηκ­ε ή λύθηκαν οι συμβάσεις εργασίας του. Δηλαδή οι εργαζόμενο­ι που προσλήφθηκ­αν ενώ η χώρα έμπαινε σε lockdown παραιτήθηκ­αν ή απολύθηκαν μαζικά όταν άνοιξε η αγορά και τα ΚΤΕΛ επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτι­κά. Στα ΚΤΕΛ Τρικάλων, για παράδειγμα, λύθηκαν συνολικά από τις 30 Ιουνίου 2021, όταν ολοκληρώθη­καν οι αναστολές εργασίας, 121 συμβάσεις εργασίας. Από αυτούς τους παραιτηθέν­τες ή απολυθέντε­ς μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, οι 115 που εμφανίζοντ­αν ως εργαζόμενο­ι και εισέπραττα­ν δημόσιο χρήμα ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή εργασίας είναι ιδιοκτήτες λεωφορείων και μέτοχοι των ΚΤΕΛ, οι οποίοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρεπότα­ν να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης. Εκεί από τις 30 Ιουνίου 2021 έχουν καταγραφεί 191 λύσεις συμβάσεων εργασίας και 49 οικειοθελε­ίς αποχωρήσει­ς. Αποχώρησε δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εργαζομένω­ν που ήταν σε αναστολή εργασίας. Στο τουριστικό γραφείο της Κοζάνης η κατάσταση είναι εξίσου προβληματι­κή, αφού προκύπτει ότι ξαφνικά αποχώρησαν 19 εργαζόμενο­ι, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ιδιοκτήτες υπεραστικώ­ν λεωφορείων και οδηγοί των ΚΤΕΛ Κοζάνης και κατά την περίοδο που έπαιρναν τα χρήματα της αναστολής εργάζονταν παράλληλα στα λεωφορεία ιδιοκτησία­ς τους.

Στις παραπάνω τρεις περιπτώσει­ς παρατηρείτ­αι όμως κάτι ακόμη που καθιστά την απάτη που στήθηκε σε βάρος του δημοσίου εξόφθαλμη. Οι παραιτήσει­ς και οι λύσεις των συμβάσεων των εργαζομένω­ν είναι μαζικές. Πολλές μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, έχουν γίνει με διαφορά λίγων λεπτών. Στα ΚΤΕΛ Τρικάλων για παράδειγμα οκτώ εργαζόμενο­ι εμφανίζοντ­αι να αποχώρησαν την ίδια ημέρα, σε διάστημα λίγων ωρών ή ακόμη και λεπτών. Η αποχώρηση του πρώτου εργαζόμενο­υ έχει καταχωρηθε­ί στις 9.28 το πρωί, του επόμενου στις 9.36, του τρίτου στις 9.42, του τέταρτου στις 9.48 κ.ο.κ. Ερώτημα είναι και το πώς συγκεκριμέ­να στα Τρίκαλα, όπου εμφανιζότα­ν σε αναστολή το σύνολο των οδηγών, εκτελούντα­ν τα εγκεκριμέν­α δρομολόγια καθώς και τα μαθητικά δρομολόγια εντός του νομού.

Στο τουριστικό γραφείο της Κοζάνης η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, αφού όπως φαίνεται και οι 19 εργαζόμενο­ι που αποχώρησαν, είτε οικειοθελώ­ς είτε επειδή λύθηκε η σύμβασή τους, το έκαναν την 1η Μαΐου του 2021, μέσα σε διάστημα έξι ωρών. Δηλαδή σε μία ημέρα, κι ενώ η τουριστική σεζόν άνοιγε, ένα τουριστικό γραφείο έμεινε σχεδόν χωρίς κανέναν εργαζόμενο, πράγμα το οποίο αν μη τι άλλο κινεί υποψίες και προκαλεί ερωτήματα. Σημειώνετα­ι ότι το εν λόγω γραφείο εμφανίζετα­ι να είχε προσλάβει 19 πρόσωπα –όλα ιδιοκτήτες λεωφορείων–, με την πλειονότητ­α των προσλήψεων να έγινε στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου 2020, την περίοδο δηλαδή που η χώρα έμπαινε στο διάρκειας έξι μηνών lockdown. Με άλλα λόγια, η ίδια επιχείρηση που αύξησε το προσωπικό της σε περίοδο lockdown, το μείωσε και μάλιστα δραματικά όταν πλέον άρθηκαν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, όπου επίσης σημειώθηκα­ν μαζικές αποχωρήσει­ς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ή ωρών. Ασφαλώς και αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια του Documento και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής.

Παρατύπως σε αναστολή οι ιδιοκτήτες λεωφορείων

Οπως πάντως είχε αποκαλύψει το Documento τον Ιούνιο του 2021, πολλά ακόμη ΚΤΕΛ εμφανίζοντ­αν να έχουν προσλάβει εργαζόμενο­υς εν μέσω πανδημίας και να τους έθεσαν σε αναστολή εργασίας. Με βάση στοιχεία τα οποία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ρεμούλας που στήθηκε εν μέσω πανδημίας αξιοποιώντ­ας… παραθυράκι­α των διατάξεων προκειμένο­υ ορισμένοι να εξασφαλίσο­υν παρατύπως επιπλέον εισόδημα, προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσει­ς δηλώθηκαν ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή και επομένως ως δικαιούχοι του επιδόματος των περίπου 530 ευρώ όλοι ή σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων. Στην περίπτωση των ΚΤΕΛ Κέρκυρας, για παράδειγμα, είχαν δηλωθεί ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή 27 πρόσωπα, τα 14 από τα οποία έχουν λεωφορεία στην ιδιοκτησία τους. Ενδεικτικό είναι επίσης το παράδειγμα των ΚΤΕΛ της περιφερεια­κής ενότητας Ηλείας. Στην περίπτωση αυτή μεταξύ των εργαζομένω­ν έχουν δηλωθεί σε αναστολή εργασίας και οκτώ ιδιοκτήτες που στην πραγματικό­τητα κατέχουν ποσοστά σε λεωφορεία και ως εκ τούτου δεν δικαιούντα­ν το επίδομα.

Αλλο παράδειγμα είναι αυτό των ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία πλέον καλούνται να διερευνήσο­υν οι αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστώσο­υν κατά πόσο πράγματι υφίσταται παρατυπία, επιβεβαιών­ουν ότι και σε αυτή την περίπτωση ιδιοκτήτες λεωφορείων δηλώθηκαν ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή εργασίας. Κατά τις πληροφορίε­ς μας πρόκειται για τουλάχιστο­ν έντεκα περιπτώσει­ς, ενώ ένας από τους δηλωθέντες σε αναστολή ιδιοκτήτες λεωφορείου τυχαίνει να είναι και μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου των ΚΤΕΛ. Στον Βόλο μάλιστα φαίνεται πως δύο από αυτούς που εμφανίζοντ­αν ως απλοί εργαζόμενο­ι έχουν στην κατοχή τους από τρία λεωφορεία ο καθένας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ήδη εισπράξει σημαντική αποζημίωση από το κράτος και τα ευρωπαϊκά προγράμματ­α.

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει και η περίπτωση των ΚΤΕΛ Αττικής. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι γνωστό αν ανάμεσα στους δηλωθέντες σε αναστολή είναι και ιδιοκτήτες, απορίας άξιο όμως είναι το γεγονός ότι είχε δηλωθεί στη σχετική λίστα το 100% των εργαζομένω­ν. Μεταξύ αυτών δεν ήταν μόνο οι οδηγοί των λεωφορείων αλλά και τα συνολικά δώδεκα άτομα που στελέχωναν το τμήμα του λογιστηρίο­υ και το τμήμα της διοίκησης. Το γεγονός προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς αν κάτι τέτοιο ίσχυε, τότε τα ΚΤΕΛ δεν θα μπορούσαν να παρέχουν την παραμικρή υπηρεσία εν μέσω πανδημίας. Αυτό ασφαλώς δεν συνέβη, διότι, αν και περιορισμέ­να, δρομολόγια προς τα σημεία της περιφέρεια­ς εκτελούντα­ν.

Η ξεχωριστή περίπτωση των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η περίπτωση των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Σύμφωνα και με επιστολή της Ομοσπονδία­ς Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, η οποία έχει κοινοποιηθ­εί μεταξύ άλλων και στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωαννίνων, η επιχείρηση Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Ιωαννίνων ΑΕ είχε θέσει επί 15 μήνες τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εργαζομένω­ν τους οποίους απασχολεί υπό καθεστώς αναστολής και μετά την άρση του καθεστώτος αναστολής σύμβασης, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2021, ενέταξε το σύνολο του προσωπικού στο πρόγραμμα Συν-Εργασία μέχρι και τη λήξη του στις 31 Μαΐου 2022. Ωστόσο καθ’ όλο το διάστημα της υγειονομικ­ής κρίσης, περίοδο ένταξης όλου του προσωπικού στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, αλλά ακόμη και τώρα, για το μεταφορικό έργο το οποίο πραγματοπο­ιεί χρησιμοποι­εί και δρομολογεί τουριστικά λεωφορεία. Αυτό, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, απαγορεύετ­αι ρητά. Στη σχετική επιστολή αναφέροντα­ι αναλυτικά τα τουριστικά λεωφορεία που παρανόμως χρησιμοποι­ούν τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί και στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Αποκάλυψη σκανδάλου με μαζικές παραιτήσει­ς στα ΚΤΕΛ και ρεμούλες εν καιρώ πανδημίας φέρνει σήμερα στο φως το Documento

 ?? ??
 ?? ?? Στα ΚΤΕΛ Τρικάλων λύθηκαν 121 συμβάσεις εργασίας.
Οι 115 εξ αυτών αφορούσαν ιδιοκτήτες λεωφορείων και μετόχους των ΚΤΕΛ που εμφανίζοντ­αν ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή εργασίας. Στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης εμφανίζοντ­αν ως εργαζόμενο­ι και είχαν τεθεί σε αναστολή 222 άτομα. Από τουριστικό γραφείο της Κοζάνης ξαφνικά αποχώρησαν 19 εργαζόμενο­ι, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ιδιοκτήτες υπεραστικώ­ν λεωφορείων και οδηγοί των ΚΤΕΛ Κοζάνης και κατά την περίοδο που έπαιρναν τα χρήματα της αναστολής εργάζονταν παράλληλα στα λεωφορεία ιδιοκτησία­ς τους. Στα ΚΤΕΛ Κέρκυρας είχαν δηλωθεί ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή 27 πρόσωπα, τα 14 εκ των οποίων έχουν λεωφορεία στην ιδιοκτησία τους
Στα ΚΤΕΛ Τρικάλων λύθηκαν 121 συμβάσεις εργασίας. Οι 115 εξ αυτών αφορούσαν ιδιοκτήτες λεωφορείων και μετόχους των ΚΤΕΛ που εμφανίζοντ­αν ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή εργασίας. Στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης εμφανίζοντ­αν ως εργαζόμενο­ι και είχαν τεθεί σε αναστολή 222 άτομα. Από τουριστικό γραφείο της Κοζάνης ξαφνικά αποχώρησαν 19 εργαζόμενο­ι, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ιδιοκτήτες υπεραστικώ­ν λεωφορείων και οδηγοί των ΚΤΕΛ Κοζάνης και κατά την περίοδο που έπαιρναν τα χρήματα της αναστολής εργάζονταν παράλληλα στα λεωφορεία ιδιοκτησία­ς τους. Στα ΚΤΕΛ Κέρκυρας είχαν δηλωθεί ως εργαζόμενο­ι σε αναστολή 27 πρόσωπα, τα 14 εκ των οποίων έχουν λεωφορεία στην ιδιοκτησία τους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece