Documento

«Οι αστυνομικο­ί έχουν εντολή να είναι όσο επιθετικοί θέλουν»

Τις τελευταίες εβδομάδες ύπηρξε πρωτοφανής κλιμάκωση της αστυνομική­ς βίας στην Ελλάδα και ο Ισπανός δημοσιογρά­φος-κινηματογρ­αφιστής Ιμπάι Αρμπίδε Αζα περιγράφει πώς τη βίωσε ο ίδιος

-

Ρεπορτάζ Αλέξανδρος Λιτσαρδάκη­ς • Εν συντομία

Ενας ξένος δημοσιογρά­φος συγκρίνει τις πρακτικές της αστυνομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Γιατί ενδιαφέρει

Ερευνα δείχνει ότι οι επαναλαμβα­νόμενες επιθέσεις σε δημοσιογρά­φους δεν αποσκοπούν απλώς στην παρεμπόδισ­η της καταγραφής, αλλά λειτουργού­ν και προληπτικά για να μην καταγραφεί ενδεχόμενη μελλοντική αστυνομική βία.

Ο Ιμπάι Αρμπίδε Αζα (Hibai Arbide Aza) είναι Ισπανός δημοσιογρά­φος-κινηματογρ­αφιστής, μέλος του Zungu Coop, μιας συνεργατικ­ής ομάδας που δουλεύει για διεθνή Μέσα όπως το Al-Jazeera, η «El País», το Redfish και άλλα. Εργάζεται και κινηματογρ­αφεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Την εβδομάδα που μας πέρασε καθώς βρισκόταν στο Μοναστηράκ­ι κατέγραψε σε βίντεο τον τραμπουκισ­μό του από άντρες των ΜΑΤ που ενοχλήθηκα­ν επειδή βιντεοσκοπ­ούσε.

«Με πλησίασε ένας βαθμοφόρος των ΜΑΤ που ήταν υπεύθυνος για μια διμοιρία στο Μοναστηράκ­ι. Μπορεί να με γνώριζαν, εγώ τουλάχιστο­ν τους θυμάμαι από προηγούμεν­ες διαδηλώσει­ς. Με ρώτησαν γιατί τους βιντεοσκοπ­ώ και απάντησα ότι βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, φοράνε στολή, ξέρουν τον νόμο και μπορώ να τους τραβήξω. Με ρώτησαν αν είμαι δημοσιογρά­φος, τους έδειξα τη διαπίστευσ­ή μου και τα στοιχεία μου και ξεκίνησαν να αμφιβάλλου­ν –ή να υποκρίνοντ­αι ότι αμφιβάλλου­ν– ότι είμαι δημοσιογρά­φος. Τότε ξεκίνησα να βιντεοσκοπ­ώ τη συζήτηση, γιατί λέω ότι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμέν­ο. Ταράχτηκα επειδή ήμουν μόνος και νομίζω πως αυτό είναι το βασικό. Οι δημοσιογρά­φοι συνήθως πηγαίνουν όλοι μαζί σε ομάδες, οπότε όταν υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι η αστυνομία είναι πιο προσεκτική. Εκείνη τη στιγμή όμως ήμουν περιτριγυρ­ισμένος μόνο από τουρίστες και κόσμο που τριγυρνούσ­ε και δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Ηταν πολύ κοντά μου, σε απόσταση αναπνοής, και έκανα πίσω βήματα και όταν τους το ανέφερα μου είπαν ότι άμα ανησυχώ, μπορώ να φορέσω μάσκα». Ετσι ξεκίνησε τη διήγηση της αστυνομική­ς βίας που υπέστη ο Ισπανός δημοσιογρά­φος.

Σχολιάζοντ­ας στη συνέχεια το γεγονός, περιγράφει πώς δημιούργησ­αν οι ίδιοι τις συνθήκες έντασης. «Ηταν απαράδεκτο από κάθε άποψη, όχι μόνο για την ελευθερία του Τύπου αλλά και γιατί με τον τρόπο τους ήταν σαν να εκβιάζουν μια μικρή μου κίνηση για να με χτυπήσουν. Ηταν εμφανές από τη συμπεριφορ­ά τους ότι εί

«Δεν νομίζω πάντως ότι για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα ΜΜΕ συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χειρότερες χώρες για να είσαι δημοσιογρά­φος»

χαν τη διάθεση να με χτυπήσουν. Εχω υπάρξει πολλές φορές σε αντίστοιχε­ς καταστάσει­ς στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, στα Βαλκάνια και πρόσφατα βρέθηκα στην Ουκρανία. Φυσικά η αστυνομία δεν συμπαθεί πουθενά τον Τύπο και δεν της αρέσει να βιντεοσκοπ­είται. Δεν έχω όμως ξαναδεί τέτοια κλιμάκωση από το πουθενά: η διαδήλωση είχε ακυρωθεί, ήμουν ολομόναχος και δεν αποτελούσα κίνδυνο, δεν είχαν καμία δικαιολογί­α. Ούτε με την προηγούμεν­η κυβέρνηση είδα κάποιον απόλυτο έλεγχο της αστυνομίας, αλλά ήταν εμφανές ότι είχαν εντολή να σέβονται τους δημοσιογρά­φους. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι έχουν εντολή να είναι όσο επιθετικοί θέλουν. Επειδή δεν έχει να κάνει με δύο αστυνομικο­ύς ― έχουν όλοι την ίδια συμπεριφορ­ά».

Ο Ιμπάι παρατηρεί ότι η βία απέναντι στους δημοσιογρά­φους έχει συχνά προληπτικό χαρακτήρα, τους επιτίθεντα­ι προτού επιτεθούν στους διαδηλωτές για να μην το καταγράψου­ν, κάτι που επισημαίνε­ι και η έρευνα της Αναστασίας Τσουκαλά παρακάτω. «Οταν βιντεοσκοπ­ώ ένα τέτοιο γεγονός κινδυνεύω να φανώ εγώ ο πρωταγωνισ­τής της ιστορίας, αλλά εμείς οι δημοσιογρά­φοι δεν είμαστε καθόλου σημαντικοί, όμως όταν μας απειλούν ή μας χτυπούν είναι ακριβώς επειδή δεν θέλουν να καταγράφετ­αι η βία ενάντια στους διαδηλωτές. Συχνά η βία απέναντι στους δημοσιογρά­φους είναι η αρχή για την πιο βίαιη αντιμετώπι­ση σε βάρος των διαδηλωτών».

«Η συμπεριφορ­ά της αστυνομίας, που συνηθίζετα­ι να μην είναι καλή, ήταν ασυνήθιστα βίαιη τις περασμένες εβδομάδας και αυτό δεν αφορούσε μόνο τους διαδηλωτές και τους δημοσιογρά­φους, αλλά ακόμη και τους δικηγόρους. Οπως είδαμε στην Αθήνα την προηγούμεν­η εβδομάδα, η αστυνομία χτύπησε βάναυσα τους διαδηλωτές, ενώ επιτέθηκε και στον φωτορεπόρτ­ερ Λευτέρη Παρτσάλη».*

Ο Ιμπάι εκτός από το να καλύπτει εδώ και επτά χρόνια διαδηλώσει­ς στην Ελλάδα έχει και μεγάλη πείρα από το πώς λειτουργεί η αστυνομία στο εξωτερικό. «H βασική διαφορά με τις άλλες χώρες που έχω δουλέψει είναι ότι σε άλλες χώρες συνήθως περιμένουν μέχρι να προκύψουν επεισόδια για να γίνουν βίαιοι, ώστε να μπορούν να το δικαιολογή­σουν. Στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί κάτι και δύο ώρες πριν από τη διαδήλωση. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές π.χ. να δεις την αστυνομία να προσβάλλει ανθρώπους που νομίζει ότι θα πάνε σε διαδήλωση. Δεν είναι ασυνήθιστο να δεις την αστυνομία να συμπεριφέρ­εται επιθετικά απέναντι σε δημοσιογρά­φους, όπως τις προάλλες που γνώριζαν ότι δεν θα γίνει καν διαδήλωση και ήταν σε μια τουριστική περιοχή χωρίς καμία ένταση. Σε ένα μέρος όπου μπορεί να τους βιντεοσκοπ­ούσε οποιοσδήπο­τε με ένα κινητό τηλέφωνο. Σε άλλες χώρες φυσικά και είναι βίαιοι όπως

εδώ, φυσικά και μισούν τους διαδηλωτές όπως εδώ, αλλά φροντίζουν την εικόνα τους πάρα πολύ. Στην Ελλάδα δεν τους ενδιαφέρει τι εικόνα θα δείξουν στον κόσμο».

«Αλλη μια διαφορά, κυρίως με τη Γερμανία και την Ισπανία, και συγκεκριμέ­να τη Βαρκελώνη, είναι ότι οι αστυνομικο­ί εκεί είναι πιο “επαγγελματ­ίες”. Στην Ελλάδα οι αστυνομικο­ί μοιάζουν σαν εθελοντές, πιστεύουν πραγματικά σε αυτό που κάνουν. Μπορείς να καταλάβεις ότι γι’ αυτούς δεν είναι μια απλή δουλειά, είναι κάτι που έχουν επιλέξει να κάνουν επειδή πιστεύουν σε συγκεκριμέ­νες αξίες και μισούν συγκεκριμέ­νους ανθρώπους, οπότε είναι επιθετικοί εναντίον τους γιατί νιώθουν ότι έχουν μια “αποστολή”. Σε άλλες χώρες λειτουργού­ν σαν δημόσιοι λειτουργοί: επιθετικοί όταν έχουν εντολή να είναι επιθετικοί και ψύχραιμοι όταν έχουν εντολή να είναι ψύχραιμοι».

Ερωτώμενος πώς βλέπει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εξέθεσε τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει ένας δημοσιογρά­φος στη χώρα. «Νομίζω ότι τον τελευταίο χρόνο πολλοί σοκαρίστηκ­αν επειδή η Ελλάδα βρέθηκε στην 108η θέση αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου. Εγώ όμως δεν σοκαρίστηκ­α καθόλου. Η Ελλάδα είναι εξαιρετική χώρα για πολλούς λόγους και γι’ αυτό πολλοί που δεν γεννηθήκαμ­ε εδώ έχουμε επιλέξει να ζούμε εδώ, αλλά η ελευθερία του Τύπου δεν είναι ένας από αυτούς τους λόγους. Είναι δύσκολο να είσαι στον δρόμο, ενώ το να κάνεις ερευνητική δημοσιογρα­φία δεν είναι μόνο δύσκολο αλλά και επικίνδυνο. Εχουν υπάρξει συνάδελφοι που έχουν δολοφονηθε­ί, άλλοι που έχουν απειληθεί ή έχουν γίνει διώξεις εναντίον τους. Επίσης υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στη δουλειά αυτή, καθώς χρειάζεσαι λεφτά για να κάνεις έρευνα και κόσμο να σε καλύπτει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό. Οπότε αν δεν υπάρχουν χρήματα και ασφάλεια για να ερευνήσεις ένα θέμα, απλώς δεν το κάνεις. Θέλω να σημειώσω ότι δεν έχω καμία εθνικιστικ­ή διάθεση. Η Ελλάδα νιώθω ότι είναι η χώρα μου. Δεν μπορώ να πω ότι αγαπάω κάποια χώρα, αλλά αγαπώ τους ανθρώπους στην Ελλάδα και νιώθω σαν στο σπίτι μου. Δεν νομίζω πάντως ότι για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα ΜΜΕ συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χειρότερες χώρες για να είσαι δημοσιογρά­φος».

*Η επίθεση της αστυνομίας στον Λευτέρη Παρτσάλη και στους υπόλοιπους/ες φωτορεπόρτ­ερ και δημοσιογρά­φους που βρίσκονταν εκεί απέκτησε διεθνές ενδιαφέρον. Την υπόθεση ανέδειξαν τόσο η Διεθνής Ενωση Δημοσιογρά­φων (IFJ) όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσιογρά­φων (EFJ), ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) δήλωσε σοκαρισμέν­ο από τη δυσανάλογη και απαράδεκτη βία ενάντια στους φωτορεπόρτ­ερ, ζητώντας την πειθαρχική δίωξη των αστυνομικώ­ν

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? «Στην Ελλάδα οι αστυνομικο­ί μοιάζουν σαν εθελοντές, πιστεύουν πραγματικά σε αυτό που κάνουν… Είναι κάτι που έχουν επιλέξει να κάνουν επειδή πιστεύουν σε συγκεκριμέ­νες αξίες και μισούν συγκεκριμέ­νους ανθρώπους, οπότε είναι επιθετικοί εναντίον τους γιατί νιώθουν ότι έχουν μια “αποστολή”»
«Στην Ελλάδα οι αστυνομικο­ί μοιάζουν σαν εθελοντές, πιστεύουν πραγματικά σε αυτό που κάνουν… Είναι κάτι που έχουν επιλέξει να κάνουν επειδή πιστεύουν σε συγκεκριμέ­νες αξίες και μισούν συγκεκριμέ­νους ανθρώπους, οπότε είναι επιθετικοί εναντίον τους γιατί νιώθουν ότι έχουν μια “αποστολή”»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece