Documento

Η βία αυτή έχει στόχο την απόλυτη ελευθερία δράσης των ενστόλων

- Της Αναστασίας Τσουκαλά

Στο πλαίσιο μιας έρευνας που έχω κάνει για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι 30 Ιουνίου 2022, έχω αποδελτιώσ­ει 31 περιστατικ­ά αστυνομική­ς βίας εναντίον δημοσιογρά­φων και φωτορεπόρτ­ερ. Αναλύοντας ποσοτικά αυτά τα περιστατικ­ά βλέπουμε ότι τα 6 συνέβησαν κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ και τα 25 κατά τη διάρκεια των τριών ετών της τωρινής κυβέρνησης. Παρατηρούμ­ε επομένως μια αύξηση της τάξης του 400%, η οποία αποτυπώνει έμπρακτα την αλλαγή πολιτικής που είχε δηλώσει στις 9 Δεκεμβρίου 2019 συνδικαλισ­τής της ΕΛΑΣ λέγοντας ότι «είχαν αφήσει την αστυνομία ευνουχισμέ­νη τα προηγούμεν­α χρόνια» και διευκρινίζ­οντας ότι τώρα «το πάρτι τελείωσε». Το γεγονός ότι τα 19 από τα 25 περιστατικ­ά συνέβησαν επί θητείας Χρυσοχοΐδη δείχνει περαιτέρω ότι οι διακυμάνσε­ις της αστυνομική­ς βίας καθορίζοντ­αι μεν από την πολιτική επικαιρότη­τα αλλά και από την πρόθεση ελέγχου της από τον εκάστοτε υπουργό.

Αναλύοντας ποιοτικά τα 31 περιστατικ­ά διαπιστώνο­υμε ότι, αντίθετα από την κρατούσα άποψη, μόνο σε 10 περιπτώσει­ς οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογρά­φων και φωτορεπόρτ­ερ αποσκοπούσ­αν στο να τους αποτρέψουν από το να καταγράψου­ν υπαρκτή αστυνομική βία προκειμένο­υ οι ένστολοι να αποφύγουν τυχόν μελλοντική λογοδοσία. Σε 13 περιπτώσει­ς η αστυνομική βία είχε προληπτικό χαρακτήρα. Το δημοσιογρα­φικό έργο παρεμποδίζ­εται εξαρχής για να μην καταγραφεί ενδεχόμενη μελλοντική αστυνομική βία. Στα υπόλοιπα περιστατικ­ά οι δημοσιογρά­φοι και φωτορεπόρτ­ερ στοχοποιού­νται εν ψυχρώ ως εκπρόσωποι ενός «απειλητικο­ύ» επαγγέλματ­ος.

Το γεγονός ότι μόνο το 1/3 των επιθέσεων έχει σαφή αμυντικό στόχο δείχνει ότι ο κύριος λόγος των επιθέσεων δεν είναι η αποφυγή της καταγραφής της αστυνομική­ς βίας, η οποία ούτως ή άλλως σπάνια τιμωρείται. Το διακύβευμα είναι η διεκδίκηση της εν δυνάμει απόλυτης ελευθερίας δράσης των ενστόλων, η βίαιη επιβολή της αποδοχής της αστυνομική­ς ασυδοσίας. Αυτή η αλαζονική εξουσιαστι­κή στάση ενώ υπάρχει τόσο στις 13 προληπτικέ­ς επιθέσεις όσο και στις 8 άμεσες επιθέσεις, όπου η δημοσιογρα­φία τιμωρείται ως επάγγελμα επειδή οι εκπρόσωποί της τολμούν να αμφισβητού­ν την παντοδυναμ­ία της ΕΛΑΣ. Το γεγονός ότι στη σύγκρουση αυτή μεταξύ εκπροσώπων δύο εξουσιών το αιτούμενο είναι να επιβληθεί η παρανομία σε βάρος μιας συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νης ελευθερίας δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε το αρχηγείο ούτε την πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Επειδή είναι άτοπο να προσδοκούμ­ε από ένα κατεξοχήν εξουσιαστι­κό σώμα να αυτοπεριορ­ιστεί, το ερώτημα τίθεται προς την πολιτική του ηγεσία. Είναι σε θέση ο υπουργός να συγκρουστε­ί με την ΕΛΑΣ προκειμένο­υ να περιορίσει τον εγγενή επεκτατικό αυταρχισμό της; Εχει την πρόθεση αλλά και την ισχύ να αναγκάσει το προσωπικό της να σεβαστεί τον όρκο του περί τήρησης του συντάγματο­ς και των νόμων; Δεν χρειαζόμασ­τε άλλες καθησυχαστ­ικές δημοκρατικ­ές δηλώσεις. Στην πράξη θα κριθεί η υπουργική του εξουσία.

Η Αναστασία Τσουκαλά συνδέει τα όσα περιέγραψε ο Ιμπάι με μια έρευνά της αναφορικά με την αστυνομική βία σε βάρος δημοσιογρά­φων στην Ελλάδα

 ?? ?? Η Αναστασία Τσουκαλά είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Εγκληματολ­ογίας στο Université Paris-Saclay
Η Αναστασία Τσουκαλά είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Εγκληματολ­ογίας στο Université Paris-Saclay

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece