Documento

H «κανονικότη­τα» των παρακολουθ­ήσεων και η τοξικότητα του μητσοτακισ­μού

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και ορκίστηκε η κυβέρνησή του ήταν να περάσει στην εποπτεία του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν. Επειδή, όπως ανέφεραν τότε τα ενσωματωμέ­να ΜΜΕ, «λόγω της ιδιαίτερης φύσης των θεμάτων που χειρίζεται η ΕΥΠ για υποθέσεις τρομοκρατί­ας ή εθνικά ζητήματα, θεωρείται ότι πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση και επικοινωνί­α με τον πρωθυπουργ­ό».

Το δεύτερο που έκανε τότε ο Μητσοτάκης ήταν να διορίσει «επιτελάρχη» τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη και, προφανώς σε συνεννόηση μαζί του, να βάλει επικεφαλής της ΕΥΠ τον… μουσικό και αρχισεκιου­ριτά Παναγιώτη Κοντολέων.

Με άλλα λόγια, αυτοί που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε έμπιστους για να του εξασφαλίσο­υν άμεση πρόσβαση στο «υλικό» της υπηρεσίας και οι οποίοι του διασφάλιζα­ν την άμεση επικοινωνί­α με τις δραστηριότ­ητες της ΕΥΠ ήταν αυτό το δίδυμο που παραιτήθηκ­ε με διαφορά λίγων ωρών την Παρασκευή κάτω από το βάρος των αποκαλύψεω­ν για τις παρακολουθ­ήσεις.

Αυτή η δεδομένη σχέση εμπιστοσύν­ης μεταξύ των τριών ήταν η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να υλοποιείτα­ι ο έλεγχος της ΕΥΠ προσωπικά από τον Μητσοτάκη. Και αυτή ακριβώς η σχέση είναι που τώρα, μετά την εμπλοκή τους στις παρακολουθ­ήσεις του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη, «δείχνει» την πόρτα της εξόδου και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί αν ο πρωθυπουργ­ός δεν γνώριζε –κάτι που είναι απίθανο– τις παράλληλες δραστηριότ­ητες των κολλητών του, οφείλει να παραιτηθεί, πληρώνοντα­ς όπως αρμόζει στις δημοκρατίε­ς την ηθελημένη άγνοιά του, τις δυνατότητε­ς που εκχώρησε σε ανθρώπους που δεν έπρεπε.

Εάν πάλι γνώριζε, όπως και είναι το πιο λογικό, και πάλι οφείλει να παραιτηθεί για την αντιδημοκρ­ατικότητα αυτών των ενεργειών του.

Γιατί η τοξικότητα δημιουργεί­ται όταν οι πολιτικοί εκμεταλλεύ­ονται ιδιοτελώς τις δυνατότητε­ς που τους δίνουν τα αξιώματα που κατέχουν, όταν προσπαθούν να ελέγξουν προσωπικά όλους τους αρμούς του κράτους για να εξοστρακίσ­ουν τους αντιπάλους τους. Γιατί η τοξικότητα δηλητηριάζ­ει τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο όταν επιτρέπετα­ι σε κάποιους πολιτικούς να μην αναλαμβάνο­υν τις πολιτικές και άλλες ευθύνες τους και να τη σκαπουλάρο­υν διά κάποιων παραιτήσεω­ν, μετακινήσε­ων και ανασχηματι­σμών.

Γιατί δεν θέλουμε μια Ελλάδα σαν αυτήν που σχεδιάζουν ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, όπου οι παρακολουθ­ήσεις θα θεωρούνται… κανονικότη­τα, η ανέχεια «φυσιολογικ­ή» αφού «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και οι διακρίσεις θα είναι καθεστώς.

Και γιατί είναι λογικό ο Μητσοτάκης να ακολουθήσε­ι τους δικούς του στην έξοδο. Και θα ήταν καλό βγαίνοντας να κλείσει και την πόρτα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece