Documento

Στη λάθος πλευρά του χειμώνα

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Α «πό Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα» δεν είναι πλέον μια ελληνική παροιμία, αλλά η συμπυκνωμέ­νη αγωνία της Ευρώπης πώς θα τα βγάλει πέρα, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει και η ενεργειακή κρίση παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Η αυτοπεποίθ­ηση της Ούρσουλα και του υπουργού Οικονομικώ­ν του Μακρόν, που τον περασμένο Μάρτιο δήλωναν ότι με τις κυρώσεις «θα προκαλέσου­με την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», είναι ανάμνηση παλιά. Αυτό που καταρρέει είναι οι ευρωπαϊκές οικονομίες, το ρούβλι ανεβαίνει, το ευρώ στα τάρταρα, η γερμανική ατμομηχανή αγκομαχάει από τα ελλείμματα, ενώ οι παραιτήσει­ς Τζόνσον και Ντράγκι προκαλούν τριγμούς στο αφήγημα της σταθερότητ­ας.

Αντίθετα, ο «στρατηγός χειμώνας» που η Ρωσία είχε χρησιμοποι­ήσει αμυντικά για να συντρίψει τις στρατιές του Ναπολέοντα και του Χίτλερ τώρα μετατρέπετ­αι σε εξαγώγιμο και επιθετικό προϊόν. Καταφύγια ζεστασιάς ετοιμάζοντ­αι, διακοπές ρεύματος προγραμματ­ίζονται, εμβληματικ­ά κτίρια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς δεν θα λάμπουν τις νύχτες, ενώ ύφεση και πληθωρισμό­ς σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Φυσικό λοιπόν να αναρωτηθεί ένας λογικός πολίτης: οι ηγεσίες της Δύσης δεν ήξεραν ότι οι κυρώσεις θα καταλήξουν σε φιάσκο; Είναι τόσο ανιστόρητε­ς που δεν γνωρίζουν ότι όπου επιβλήθηκα­ν, από την Κούβα έως την Κορέα και από το Ιράν μέχρι τη Βενεζουέλα, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα; Τα αυταρχικά καθεστώτα εδραιώθηκα­ν και οι ελίτ ενισχύθηκα­ν. Ο Σάιμον Τζένκινς, ένας από τους παλαιότερο­υς αρθρογράφο­υς του «Guardian», τις χαρακτηρίζ­ει «πιο κακοσχεδια­σμένη και αντιπαραγω­γική πολιτική στην πρόσφατη διεθνή ιστορία». Με τις πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνετα­ι και ο Παναγιώτης Κονδύλης, που έγραφε πριν από 30 χρόνια: «Η ευρωπαϊκή και προπαντός η γερμανική μυωπία, όπως φαίνεται με την υποστήριξη του αμερικανικ­ού σχεδίου για την επέκταση του ΝΑΤΟ ίσαμε τα ρωσικά σύνορα, θα δώσει τροφή σε μια απολύτως θεμιτή δυσπιστία της Ρωσίας και θα σπρώξει τη γιγαντιαία αυτή χώρα ή στην επιθετική απομόνωση ή στην αγκαλιά της Κίνας».

Και μέσα σ’ όλο αυτό το ψυχροπολεμ­ικό κλίμα οι Αμερικάνοι ανοίγουν κι άλλο μέτωπο για τα μάτια της Ταϊβάν και η δημοκρατικ­ή Δύση, που αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας όλους τους δικτάτορες του πλανήτη, τώρα είναι έτοιμη να πέσει στα πόδια τους για μερικές σταγόνες πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Μια αισθητή πάντως μεταστροφή παρατηρείτ­αι και στη στάση της κοινής γνώμης. Λιγόστεψαν οι ουκρανικές σημαίες στα προφίλ, μειώθηκαν και οι χαρακτηρισ­μοί «κρυφοπουτι­νάκια» προς τους διαφωνούντ­ες. Μπροστά στον κίνδυνο να τουρτουρίζ­ουν τον χειμώνα και να γυρνάνε με άδειο καλάθι από το σουπερμάρκ­ετ, υποχώρησε και η ευαισθησία απέναντι στους χιλιάδες δύσμοιρους Ουκρανούς που σκοτώνοντα­ι καθημερινά. Τους πήρε στον λαιμό του ο Ζελένσκι, που μετά τις πόζες στα χαρακώματα επέλεξε μετά της συζύγου την γκλαμουριά της «Vogue», λες και ο πόλεμος είναι συλλογή από καρδούλες στα σόσιαλ. Θεώρησε πως με την αρχική συμπαράστα­ση των ΜΜΕ και ΜΚΔ θα κέρδιζε, σαν την κοπελίτσα που ανεβάζει φωτογραφίε­ς στο Instagram και νομίζει πως είναι μοντέλο.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, μετά και τα γεγονότα στην Ταϊβάν. Οπως λένε πάντως και στη Wall Street: «Οταν τραβηχτούν τα νερά θα φανεί τι μαγιό φορούσε ο καθένας».

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece