Documento

Μπλόκο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Αιτία οι υποκλοπές και οι άλλες συνεχείς παραβιάσει­ς κανόνων του κράτους δικαίου

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πετάχτηκαν στις ελληνικές καλένδες με αποκλειστι­κή ευθύνη του Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι πόροι αυτοί θα υποστήριζα­ν την ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις την περασμένη Παρασκευή, αφού μετά τις παραιτήσει­ς του διευθυντή του πρωθυπουργ­ικού γραφείου και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, τώρα η ΕΕ φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα χρήματα της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμενόταν να εκταμιευτο­ύν στο τέλος Αυγούστου ή στις αρ

χές του Σεπτέμβρη πιθανότατα θα μπλοκαριστ­ούν. Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν τις Βρυξέλλες να λάβουν μια τέτοια απόφαση. Αφενός οι συνεχείς παραβιάσει­ς του κράτους δικαίου από την πλευρά της κυβέρνησης, αφετέρου οι εξελίξεις της Παρασκευής που επέδρασαν με καταλυτικό τρόπο.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέρα με τη μέρα γινόταν πιο βαρύ, γεγονός που γνώριζαν οι παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ. Οπότε δεν πρόκειται για ξαφνική απόφαση αλλά για ωρίμανση μιας επιλογής που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να συζητιέται φωναχτά στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της δόσης έχει συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων ειδικά για το κράτος δικαίου. Οσον αφορά τις διατάξεις για τον εκσυγχρονι­σμό του κράτους δικαίου, η Αθήνα υπεκφεύγει συστηματικ­ά τις αιτιάσεις των Ευρωπαίων. Αλλωστε η περίφημη διάταξη για τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντο­ς (whistleblo­wers) που η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου να εισαγάγει σκόνταψε… στη Novartis και στην άρνηση του Γεωργιάδη, του Βορίδη και του Πλεύρη. Ακολούθως, η Κομισιόν θέλοντας να αποφύγει μια νέα κατάσταση Ορμπάν στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αυστηρή ως προς τους όρους της εκταμίευση­ς των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει τον τοίχο που διέβλεπε να υψώνεται είχε ζητήσει να λάβει τα μισά λεφτά μπροστά τον Σεπτέμβριο και τα άλλα μισά να εκταμιεύον­ταν αφότου είχαν πράγματι ολοκληρωθε­ί οι απαιτούμεν­ες μεταρρυθμί­σεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζοντα­ς ότι η ελληνική Βουλή δεν θα λειτουργεί το καλοκαίρι μετέφρασε τις συνεχείς υπεκφυγές της Αθήνας ως προσπάθεια εξαπάτησης. Γεγονός που συνυπολογί­στηκε ιδιαίτερα σοβαρά στη λήψη της τελικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα επεισόδιο που πέρασε στα ψιλά και είχε προϊδεάσει για τις επερχόμενε­ς εξελίξεις ήταν η εμφάνιση του Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Εκείνη η παρουσία είχε θεωρηθεί ως πανωλεθρία τόσο για τις ομοβροντίε­ς κριτικής που εξαπέλυσαν οι ευρωβουλευ­τές όσο για την εικόνα των άδειων εδράνων του αδερφικού της ΝΔ Λαϊκού Κόμματος.

Εκείνη τη μέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της επίσκεψης είχε έντονη αντιπαράθε­ση με τον δημοσιογρά­φο του Euractiv Σαράντη Μιχαλόπουλ­ο. Μάλιστα ο πρωθυπουργ­ός είχε χαρακτηρίσ­ει τα ρεπορτάζ του Σαρ. Μιχαλόπουλ­ου «σαχλαμάρες». Βέβαια, το Euractiv σε ρεπορτάζ του από τον Δεκέμβριο του 2020 είχε μεταδώσει πως το Ταμείο Ανάκαμψης είχε συνδεθεί από την ίδρυσή του με ένα μηχανισμό για το κράτος δικαίου. Ο μηχανισμός αυτός είχε φτιαχτεί για την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ωστόσο ο Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει την Ελλάδα Πολωνία και Ουγγαρία. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δηκτική για την κατάσταση του Τύπου και κυρίως του κράτους δικαίου στη χώρα.

Η ΕΕ γνωρίζοντα­ς ότι η ελληνική Βουλή δεν θα λειτουργεί το καλοκαίρι μετέφρασε τις συνεχείς υπεκφυγές της Αθήνας για την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων ως προσπάθεια εξαπάτησης

Πιο συγκεκριμέ­να, η έκθεση κατέγραφε και επισήμαινε τις ανησυχίες της Κομισιόν σχετικά με τη διαδικασία διορισμού για τις ανώτερες θέσεις των δικαστών και εισαγγελέω­ν. Ενώ γινόταν ευθεία αναφορά στην κατάσταση του ελληνικού Τύπου, όπου γινόταν φωτογραφικ­ή αναφορά στη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμη­σης της Απάτης (OLAF) για τις επαναπροωθ­ήσεις των προσφύγων και των μεταναστών, που διέρρευσε στον ευρωπαϊκό Τύπο και συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, ήταν ιδιαίτερα καταδικαστ­ική για την Ελλάδα. Εκεί η Frontex καταγγελλό­ταν πως χρησιμοποι­ούσε τους ευρωπαϊκού­ς πόρους για να υποστηρίζε­ι τις βάσει διεθνούς δικαίου παράνομες πράξεις του ελληνικού λιμενικού σώματος. Η έκθεση αυτή οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα αρνήθηκε να συναντηθεί με στελέχη του λιμενικού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece