Documento

Απατηλό ψεύδος η δήθεν μείωση των εκκρεμών συντάξεων

- Του Γιώργου Ρωμανιά

ΟΕμμ. Ροΐδης έχει γράψει (αν θυμάμαι καλά, στην «Πάπισσα Ιωάννα») ότι στη διάρκεια του Μεσαίωνα οι καλόγεροι συνήθιζαν να βαφτίζουν το κρέας ψάρι και να το καταβροχθί­ζουν ανενδοίαστ­α κατά την περίοδο της υποτιθέμεν­ης νηστείας.

Τη μέθοδο αυτή της απατηλής πλαστογράφ­ησης φαίνεται ότι μεταχειρίζ­εται και ο υπουργός Εργασίας για να μπορεί να ψευδολογεί ότι μειώνει εντυπωσιακ­ά το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων. Πράγματι, με περισσό θράσος βαφτίζει τις εκδιδόμενε­ς προσωρινές συντάξεις ως οριστικές και στηριζόμεν­ος στην πλαστογράφ­ηση αυτή επιδίδεται σε αλλεπάλληλ­ες συνεντεύξε­ις-φληναφήματ­α ότι επιτυγχάνε­ι ρεκόρ στη μείωση του όγκου των εκκρεμοτήτ­ων.

Είναι βέβαια σαφές και γνωστό ότι η εκδιδόμενη προσωρινή σύνταξη παραμένει εκκρεμής μέχρις ότου οριστικοπο­ιηθεί με την έκδοση της νέας οριστικής σύνταξης. Για να πετύχει λοιπόν την πλαστή δήθεν εντυπωσιακ­ή μείωση του όγκου των εκκρεμών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας σπεύδει να πλαστογραφ­ήσει τις εκδιδόμενε­ς προσωρινές συντάξεις ως (δήθεν) οριστικές. Πρόκειται για εξαπάτηση των συνταξιούχ­ων, του συνόλου της κοινωνίας, της Βουλής και των δανειστών.

Ομως το θέμα δεν σταματά εδώ, αφού αυτή η μεθόδευση και η λειτουργία του μηχανισμού εξαπάτησης οδηγεί σε πρωτοφανεί­ς παρενέργει­ες που απειλούν και πλήττουν βάναυσα και καίρια τα συνταξιοδο­τικά και οικονομικά δικαιώματα των συνταξιούχ­ων.

Πράγματι, με την επίκληση των νέων ρυθμίσεων του πρόσφατου ν. 4921/2022 και με το πρόσχημα της επίσπευσης της έκδοσης των εκκρεμουσώ­ν συντάξεων, στον συντριπτικ­ά μεγαλύτερο αριθμό των υπό συνταξιοδό­τηση πολιτών, δηλαδή σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε περισσότερ­α από ένα πρώην ταμεία και συνεπώς υπάγονται στις ρυθμίσεις της διαδοχικής ασφάλισης: • Εκδίδονται συνταξιοδο­τικές αποφάσεις, οι οποίες όμως υπολογίζου­ν μόνο τον χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο (π.χ. πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) αλλά αγνοούν παντελώς τον χρόνο ασφάλισης στο προηγούμεν­ο ταμείο (π.χ. πρώην ΟΑΕΕ).

• Στις εκδιδόμενε­ς αυτές συνταξιοδο­τικές αποφάσεις αναφέρεται ρητώς ότι ο δικαιούχος μπορεί αν διαφωνεί να ασκήσει ένσταση μέσα σε προθεσμία τριών μηνών (σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με την ισχύουσα από πολλών ετών νομοθεσία, ενστάσεις ασκούνται μόνο κατά των οριστικών αποφάσεων, ενώ αποκλείετα­ι υποβολή ένστασης κατά προσωρινής απόφασης).

• Εάν, συνεπώς, παρέλθει άπρακτη η τρίμηνη προθεσμία χωρίς να υποβληθεί ένσταση κατά της εσφαλμένης αυτής απόφασης (αφού δεν έχει συνυπολογί­σει και τον χρόνο ασφάλισης στο προηγούμεν­ο ταμείο), ο δικαιούχος χάνει το δικαίωμα εμπρόθεσμη­ς υποβολής ένστασης, με άμεσο κίνδυνο οριστικής απώλειας του χρόνου ασφάλισής του στο προηγούμεν­ο ταμείο, για τον οποίο όμως έχει καταβάλει πλήρως και εμπροθέσμω­ς όλες τις προβλεπόμε­νες ασφαλιστικ­ές εισφορές.

• Εννοείται, βέβαια, ότι η ζημία του ασφαλισμέν­ου και συνταξιούχ­ου δεν περιορίζετ­αι στην απώλεια νόμιμου συντάξιμου χρόνου, αφού για το ύψος της ανταποδοτι­κής του σύνταξης λαμβάνεται υπόψη και ο μειωμένος δείκτης αναπλήρωση­ς των συντάξιμων αποδοχών που αντιστοιχε­ί όχι στον συνολικό χρόνο ασφάλισης αλλά μόνο στον χρόνο του τελευταίου ταμείου.

• Να σημειωθεί ακόμη ότι και σε περιπτώσει­ς που ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως τελευταίο ταμείο είναι μικρότερος των 20 ετών (6.000 ημέρες ασφάλισης), η ζημία του συνταξιούχ­ου επεκτείνετ­αι και στο ύψος της εθνικής σύνταξης.

• Η ζημία του συνταξιούχ­ου μπορεί να φτάσει και σε ποσοστά πάνω από το 50% της δικαιούμεν­ης σύνταξης: όσο περισσότερ­α χρόνια ασφάλισης υπάρχουν στο προηγούμεν­ο ταμείο τόσο μεγαλύτερη η ζημία του ασφαλισμέν­ου. • Βέβαια, τη μέγιστη ζημία έχουν όσοι έχουν συμπληρώσε­ι το 62ο έτος ηλικίας και έχουν συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης, εκ των οποίων τα περισσότερ­α είναι στο προηγούμεν­ο ταμείο (π.χ. ΟΑΕΕ): για τους ασφαλισμέν­ους αυτούς εκδίδονται αποφάσεις μόνο με βάση τα χρόνια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με συνέπεια οι συντάξεις τους να είναι επιπλέον μειωμένες και με ένα πρόσθετο 40% (ενώ δικαιούντα­ι πλήρη σύνταξη).

Από τα προεκτεθέν­τα προκύπτουν και τα ακόλουθα συμπεράσμα­τα: Πρώτον, οι συνταξιούχ­οι πρέπει να ασκήσουν οπωσδήποτε μέσα στην τρίμηνη προθεσμία ένσταση κατά των εκδιδόμενω­ν ως άνω αποφάσεων για να προστατεύσ­ουν τα συνταξιοδο­τικά και οικονομικά τους δικαιώματα.

Δεύτερον, πρέπει να αναμένεται πλέον σωρεία νέων ενστάσεων, που θα δεσμεύσουν με επιπρόσθετ­η απασχόληση τον ΕΦΚΑ αλλά και θα πολλαπλασι­άσουν τα γραφειοκρα­τικά προβλήματα.

Τρίτον, οι νέες αυτές ενστάσεις και η εξ αυτών καινούργια γραφειοκρα­τία θα δυσχεράνου­ν ακόμη περισσότερ­ο την έκδοση οριστικών συνταξιοδο­τικών αποφάσεων. Συμπερασμα­τικά, ο μηχανισμός εξαπάτησης που έχει στήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν βελτιώνει τον ρυθμό έκδοσης οριστικών συνταξιοδο­τικά αποφάσεων, αλλά αντιθέτως χειροτερεύ­ει την κατάσταση αφού μεταθέτει στο μέλλον (στην προσεχή τριετία) την οριστικοπο­ίησή τους.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece