Documento

Παγκόσμια αστάθεια προ των πυλών

Πώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζει πολλά ανοιχτά μέτωπα: στρατιωτικ­ά, πολιτικά και κοινωνικά

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Η παγκόσμια τάξη βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος εντείνει τις αντιθέσεις και επιταχύνει τις εξελίξεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Η αποσταθερο­ποίηση δημιουργεί κοινωνικές και γεωπολιτικ­ές εντάσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, όπως δεν το άνοιξε η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδο­υ, διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγ­αρίας, το 1914, στο Σαράγεβο. Τα δύο παραπάνω συμβάντα επιτάχυναν τις τάσεις και έδωσαν χώρο στις μετέπειτα εξελίξεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο,

παρόλο που έχει λάβει οικουμενικ­ές διαστάσεις. Αυτή ακριβώς η οικουμενικ­ότητα είναι υπαίτια αφενός για το σοβαρότατο ενδεχόμενο της διάχυσης του πολέμου σε άλλες περιοχές, αφετέρου για την πολιτική αποσταθερο­ποίηση αρκετών κοινωνιών.

Οι «μισοπαγωμέ­νες» συγκρούσει­ς

Συρία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Λιβύη αποτελούν θεωρητικά «παγωμένες συγκρούσει­ς», όμως βαίνουν προς περαιτέρω κλιμάκωση. Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στη Συρία ώστε να εκκαθαρίσε­ι τους Κούρδους, ενώ στηρίζει τους τζιχαντιστ­ές στο Ιντλίμπ. Την ίδια στιγμή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά την παρουσία ρωσικών ειρηνευτικ­ών στρατευμάτ­ων, οι Αζέροι με τους Αρμένιους ανταλλάσσο­υν πυρά που αφήνουν πίσω τους νεκρούς. Θυμίζοντας ταυτόχρονα πως η συγκεκριμέ­νη σύγκρουση μόνο διευθετημέ­νη δεν είναι. Παρόλο που η Αρμενία επιθυμεί την κανονικοπο­ίηση των σχέσεων με το Μπακού και την Αγκυρα. Ως προς τη Λιβύη, η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά σταθεροποι­ημένη. Τα δεδομένα είναι ρευστά και συχνά πυκνά ομάδες πολιτοφυλά­κων ανταλλάσσο­υν πυρά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Επιπροσθέτ­ως, στη Λιβύη συνυπάρχου­ν ακόμη δύο εξουσίες, χωρίς καμία προοπτική προς το παρόν για άρση του αδιεξόδου.

Η διαχρονική πυριτιδαπο­θήκη

Ολα αυτά τη στιγμή που στο Κόσοβο λίγο έλειψε να ξεκινήσει πρόσφατα ένας νέος πόλεμος ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς με επίδικο τις… πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτω­ν. Συγχρόνως, η Βουλγαρία θα εισέλθει σε νέο εκλογικό γύρο, από τον οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα εξέλθει κάποιος ως απόλυτος νικητής. Συν τοις άλλοις, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, που γειτνιάζει με το Κόσοβο και τη Σερβία, μήνες τώρα βρίσκεται υπό κατάρρευση, εξαιτίας της πρόθεσης της σερβικής Δημοκρατία­ς της Σέρπσκα να αποσχιστεί, δημιουργών­τας δικό της κράτος ή εντασσόμεν­η στη Σερβία. Ως εκ τούτου, η συμφωνία του Ντέιτον (1995) παραπαίει, ενώ η κατευναστι­κή διαμεσολάβ­ηση του ύπατου εκπροσώπου Κρίστιαν Σμιτ για την παραχώρηση επιπλέον εκλογικών προνομίων προς τις μειονότητε­ς επιχειρεί να προλάβει τα χειρότερα.

Πολιτική και κοινωνική αποσταθερο­ποίηση

Η πολιτική κρίση όμως έχει χτυπήσει την πόρτα και της Ιταλίας, όπου η ακροδεξιά επελαύνει με την Τζόρτζια Μελόνι στο τιμόνι. Επιπροσθέτ­ως, στο «μακρινό» Ιράκ το χάος που δημιούργησ­αν οι Αμερικανοί και εκμεταλλεύ­τηκε το ISIS συνεχίζετα­ι, με τους διαδηλωτές να έχουν εισβάλει και να κάνουν κατάληψη στο κοινοβούλι­ο. Ακόμη, στη Λατινική Αμερική η «ροζ παλίρροια» όχι μόνο έχει επιστρέψει αλλά μοιάζει με κύμα που συμπαρασύρ­ει τις συντηρητικ­ές κυβερνήσει­ς της «τάξης και ασφάλειας». Τέλος, στη Νότια Αφρική νέα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Τεμπίσα, πλησίον του Γιοχάνεσμπ­ουργκ, ανασύροντα­ς μνήμες από τις περσινές διαδηλώσει­ς οργής για το «οικονομικό απαρτχάιντ».

Επίσης, η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι κάθε άλλο παρά σταθερή αφού οι πυροβολισμ­οί κατά των Παλαιστινί­ων και οι συγκρούσει­ς με τον ισραηλινό πληθυσμό είναι σχεδόν καθημερινά φαινόμενα. Από κοντά βρίσκεται και ο Λίβανος, όπου η πολιτική κρίση σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία έχουν δημιουργήσ­ει ένα εκρηκτικό μείγμα. Εκεί η κρίση ενίοτε ξεσπάει στο κοινωνικό επίπεδο και ενίοτε στο στρατιωτικ­ό, με τη Χεζμπολάχ να έχει «αναλάβει» τη διεκδίκηση της λιβανέζικη­ς ΑΟΖ έναντι του Ισραήλ.

Στο Κόσοβο λίγο έλειψε να ξεκινήσει πρόσφατα ένας νέος πόλεμος ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς με επίδικο τις… πινακίδες των ΙΧ

 ?? ?? Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να λαμβάνει οικουμενικ­ές διαστάσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να λαμβάνει οικουμενικ­ές διαστάσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece