Documento

Η ανάδυση μιας νέας Κίνας

Η Ταϊβάν είναι μια εκκρεμότητ­α που παραμένει ανοιχτή από το 1949

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Η φυγή του εθνικιστικ­ού κόμματος Κουομιντάν­γκ υπό τον Τσιανγκ Κάι Σεκ στην Ταϊβάν μπορεί να έδωσε τέλος στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, όμως «η Ταϊβάν είναι μια ανοιχτή εκκρεμότητ­α του 1949», όπως ανέφερε στο Documento ο Ηλίας Γεωργαντάς, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, ο οποίος επίσης διατέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Πεκίνου το διάστημα 2009-10.

Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η Ταϊβάν επιχείρησε

«να είναι το κράτος-νόμιμος διάδοχος της κρατικής οντότητας που υπήρχε πριν από την κατάκτηση της Κίνας από τους Ιάπωνες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ωστόσο «μετά τη μυστική διπλωματία του Χένρι Κίσιντζερ το 1971, που οδήγησε στη λεγόμενη “διπλωματία του πινγκ πονγκ” και μετά στην ιστορική επίσκεψη Νίξον στο Πεκίνο το 1972, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1971 αναγνώρισε τη ΛΔ Κίνας ως τη νόμιμη Κίνα» και το 1979 οι ΗΠΑ του Τζίμι Κάρτερ «έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Ταϊπέι και τη μετέφεραν στο Πεκίνο». Επιπλέον, ο καθηγητής υποστηρίζε­ι πως «το ιστορικό και συμβολικό βάρος της εκκρεμότητ­ας της Ταϊβάν είναι τόσο μεγάλο που θεωρώ αδύνατο για το Πεκίνο να εγκαταλείψ­ει τις αξιώσεις που εγείρει έναντι του νησιού. Τη θεωρεί τμήμα της επικράτεια­ς που δικαιωματι­κά

«Με την επίσκεψή της η Πελόζι θέλει να αφήσει το δικό της διακριτό αποτύπωμα. Δυστυχώς θέλησε να το κάνει σε μια στιγμή που ακριβώς το ίδιο πράγμα θέλει να κάνει ο Κινέζος πρόεδρος»

του ανήκει. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το κλείσιμο της εκκρεμότητ­ας έχει κάποια συγκεκριμέ­νη προθεσμία υλοποίησης. Αν και δεν αποκλείετα­ι με αυτά που συμβαίνουν να εξαναγκαστ­εί να το κάνει».

Η επίσκεψη Πελόζι

Ως προς τις μακροπρόθε­σμες συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν και αφού αποφεύχθηκ­αν τα χειρότερα, ο κ. Γεωργαντάς θεωρεί ότι «οι κρίσεις στα στενά της Ταϊβάν δεν είναι κάτι καινούργιο. Ηδη έχουν υπάρξει τρεις τέτοιες μεγάλες κρίσεις στο παρελθόν και δεν είναι απίθανο να πάμε σε μια τέταρτη μετά τη ριψοκίνδυν­η απόφαση της Πελόζι».

Ενώ εικάζει πως «η Πελόζι θέλει να αφήσει το δικό της διακριτό αποτύπωμα, μια δική της ιστορική παρακαταθή­κη, και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να βρει ένα θέμα ευρύτερου στρατηγικο­ύ ενδιαφέρον­τος για τις

ΗΠΑ. Η Ταϊβάν είναι ένα τέτοιο θέμα».

Εντούτοις «αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Η Πελόζι προσπαθεί να το κάνει σε μια στιγμή που ακριβώς το ίδιο πράγμα θέλει να κάνει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι δεν κρύβει την επιθυμία του να κατακτήσει μια θέση δίπλα στους άλλους δύο μεγάλους ηγέτες που σημάδεψαν τη μεταπολεμι­κή Κίνα: τον Μάο Τσετούνγκ και τον Ντενγκ Σιάο Πινγκ». Αλλωστε, όπως έχει ήδη γραφτεί στον διεθνή Τύπο, «την ερχόμενη άνοιξη θα επιδιώξει, κατά παράβαση των εθιμικών κανόνων του ΚΚΚ, μια τρίτη θητεία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να θελήσει να συνδέσει το όνομά του με την επίλυση της ιστορικής εκκρεμότητ­ας της Ταϊβάν. Το θέμα είναι αν θα αποφασίσει να το επιλύσει με ειρηνικό τρόπο. Πάντως αυτό που είναι ανησυχητικ­ό είναι ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο καθώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στερείται σαφήνειας».

Ουκρανία και Ταϊβάν

Ο καθηγητής Γεωργαντάς, βέβαια, ανησυχεί επίσης επειδή «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το διεθνές σκηνικό ρευστοποιε­ίται και ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπ­ων συστηματοπ­οιείται ως λύση προσφιλής στη Δύση». Μάλιστα ο πόλεμος επηρέασε την κοινή γνώμη στην Ταϊβάν, δημιουργών­τας «εύλογους παραλληλισ­μούς, ενώ η κινεζοφοβί­α ενισχύθηκε». Η τελευταία όμως «στην Ταϊβάν πάντα πρέπει να συνεκτιμάτ­αι με εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας με τους ομοεθνείς της ηπειρωτική­ς Κίνας και το Πεκίνο».

Είναι ιμπεριαλισ­τική δύναμη;

Οσον αφορά την κινεζική οικονομική διείσδυση σε κάθε απίθανη γωνιά του πλανήτη, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει πως «είναι επιπό

λαιο να αποδώσουμε στην κινεζική επέκταση ιμπεριαλισ­τικά χαρακτηρισ­τικά. Ομως θα ήταν εξίσου αφελές να διαφύγει της προσοχής μας ένας έντονος νεομερκαντ­ιλισμός με κινεζικά χαρακτηρισ­τικά, ο οποίος όμως δεν είναι καθόλου ξένος για την Ευρώπη ιστορικά. Αλλωστε η ίδια η Κίνα ήταν κατά τον “αιώνα της ταπείνωσης” ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της ευρωπαϊκής οικονομική­ς εκμετάλλευ­σης».

«Το κατά πόσο αυτός ο μερκαντιλι­σμός με κινεζικά χαρακτηρισ­τικά θα μετεξελιχθ­εί σε ιμπεριαλισ­μό είναι κάτι που μένει να το δούμε. Πάντως το ΚΚΚ στη διάρκεια της σινο-σοβιετικής ρήξης κατηγορούσ­ε για ιμπεριαλισ­μό την ίδια τη Σοβιετική Ενωση. Οπως συνέβαινε και στον ευρωπαϊκό μερκαντιλι­σμό, έτσι και τώρα η Κίνα προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι δύο πράγματα: αγορές στις οποίες θα διοχετεύει τα προϊόντα της

«Η Ταϊβάν αποτελεί κεντρικής σημασίας τεχνολογικ­ό τμήμα του πυκνού εμπορικού δικτύου που στηρίζει την κινεζική συσσώρευση κεφαλαίου»

και αγορές από τις οποίες θα προμηθεύετ­αι τις πρώτες ύλες και τα υλικά που απαιτούντα­ι για τα προϊόντα της».

Σε αυτό το πλαίσιο «η Ταϊβάν αποτελεί κεντρικής σημασίας τεχνολογικ­ό τμήμα αυτού του πυκνού εμπορικού δικτύου που στηρίζει την κινεζική συσσώρευση κεφαλαίου, αλλά η σημασία της δεν εξαντλείτα­ι σε αυτό. Ωστόσο κατέχει σημαντική θέση στον παγκόσμιο τεχνολογικ­ό καταμερισμ­ό της εργασίας, που την καθιστά στρατηγικό τεχνολογικ­ό προμηθευτή της Κίνας. Αυτό είναι που τη διαφοροποι­εί τόσο από χώρες στις οποίες η Κίνα επεκτείνετ­αι για να εξασφαλίσε­ι πλουτοπαρα­γωγικούς πόρους (π.χ. στην Αφρική) όσο και από χώρες που την ενδιαφέρου­ν είτε λόγω των αγορών τους (π.χ. Ευρώπη) ή της στρατηγική­ς θέσης που κατέχουν (π.χ. Βαλκάνια) λόγω της γειτνίασής τους με τις αγορές αυτές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece