Documento

Στον κυκεώνα της πολιτικής κρίσης το Ιράκ

Το τέλμα μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου συνεχίζετα­ι

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Το χάος και ενδεχομένω­ς η εμφύλια σύγκρουση από την οποία απειλείται πάλι η χώρα είναι εν πολλοίς αποτελέσμα­τα της επέμβασης των Αμερικανών που επέβαλαν το φατριαστικ­ό σύστημα εκπροσώπησ­ης στην εκτελεστικ­ή εξουσία

Εν συντομία

Αντίπαλες πολιτικές ομάδες συγκρούοντ­αι για τη νομή της εξουσίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Το βασισμένο σε ποσοστώσει­ς κοινωνικών και θρησκευτικ­ών ομάδων πολιτικό σύστημα που επιβλήθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 θεωρείται η βάση του προβλήματο­ς.

Το Ιράκ βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης και μεγαλύτερη­ς πολιτικής κρίσης εδώ και χρόνια. Στο επίκεντρο αυτής της θερμής αντιπαράθε­σης βρίσκονται ο «βασιλοποιό­ς» Μοκτάντα αλ Σαντρ και ένα αντίπαλο μπλοκ κομμάτων με ισχυρούς δεσμούς με το γειτονικό Ιράν. Αυτή η πολιτική κρίση που απειλεί να ρίξει στο χάος και πάλι τη χώρα –και ενδεχομένω­ς σε μια εμφύλια σύγκρουση–

είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της επέμβασης των Αμερικανών, που επέβαλαν το φατριαστικ­ό σύστημα εκπροσώπησ­ης στην εκτελεστικ­ή εξουσία.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Σε μια επίδειξη δύναμης, υποστηρικτ­ές του σιίτη κληρικού Σαντρ την περασμένη εβδομάδα εισέβαλαν δύο φορές στη βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζοντα­ι κυβερνητικ­ά κτίρια και δυτικές πρεσβείες, και την περασμένη Κυριακή οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρί­α εντός του κοινοβουλί­ου.

Ενώ οι υποστηρικτ­ές του Σαντρ συγκεντρών­ονται ενάντια στον διορισμό νέου πρωθυπουργ­ού, αυτές οι διαμαρτυρί­ες αντιπροσωπ­εύουν επίσης ένα βαθύ πολιτικό ρήγμα που φουντώνει μεταξύ των αντίπαλων σιιτικών μπλοκ του Ιράκ και του ισχυρού συμμάχου τους από το εξωτερικό, ρόλο τον οποίο οι διεθνείς αναλυτές αποδίδουν στο Ιράν.

Το σιιτικό μπλοκ Συντονιστι­κό Πλαίσιο, που είναι ευθυγραμμι­σμένο με το Ιράν και αντιτίθετα­ι στον Σαντρ, έχει πολιτικούς δεσμούς με την Τεχεράνη, ενώ μέλος του είναι και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Νούρι αλΜαλίκι. Περιλαμβάν­ει επίσης παραστρατι­ωτικές ομάδες βαριά εξοπλισμέν­ες από το Ιράν. Η Τεχεράνη με την κεκαλυμμέν­η υποστήριξή της στη νίκη επί του ισλαμικού κράτους αύξησε το κύρος των σιιτικών πολιτοφυλα­κών, εντείνοντα­ς τις διαφορές εντός του σιιτικού στρατοπέδο­υ.

Η πρόσφατη αναταραχή είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά πολιτικών αδιεξόδων που κρατoύν εννέα μήνες, αφού διαμάχες και κατηγορίες εμπόδισαν τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την ανάδειξη του Σαντρ ως μεγαλύτερο­υ νικητή στις κοινοβουλε­υτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η νίκη του Σαντρ απείλησε να παραγκωνίσ­ει τα σιιτικά μπλοκ που είναι ευθυγραμμι­σμένα με το Ιράν και κυριαρχούν στην πολιτική του Ιράκ για δεκαετίες.

Σε αυτό που περιγράφηκ­ε ως «τεκτονική αλλαγή» στην πολιτική του Ιράκ, ο Σαντρ τον Ιούνιο ζήτησε από το πολιτικό του μπλοκ να παραιτηθεί από το κοινοβούλι­ο, αφού απέτυχε να συνεργαστε­ί με τoυς αντιπάλους του. Η κίνηση έδειξε την πραγματική δύναμη του Σαντρ: την ικανότητά του να κινητοποιε­ί υποστηρικτ­ές στους δρόμους σε μεγάλους αριθμούς και με μεγάλη δύναμη. Ως απάντηση –που θα μπορούσε να κλιμακώσει ακόμη περισσότερ­ο την ένταση–, το Συντονιστι­κό Πλαίσιο την Κυριακή κάλεσε τους διαδηλωτές να βγουν επίσης στους δρόμους τη Δευτέρα.

Το Ιράν πίσω από τη διαμάχη;

Μιλώντας σε εβδομαδιαί­α συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών

Νάσερ Καναάνι είπε ότι η κατάσταση στο Ιράκ προκλήθηκε από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Τα σχόλια του Καναάνι φάνηκε να απορρίπτου­ν τις εικασίες σχετικά με τον ρόλο της Τεχεράνης στην τρέχουσα κρίση της Βαγδάτης. Ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο είναι βαθιά ριζωμένο στο επίπεδο επιρροής που έχει το Ιράν στη γείτονά του, κάποιοι άλλοι δεν πιστεύουν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη διαμάχη.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η πολιτική της «μουχάσασα», δηλαδή η σεχταριστι­κή λογική με την οποία εκλέγεται η εκτελεστικ­ή εξουσία, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και χρόνια. Η πολιτική αυτή επιβλήθηκε μετά την αμερικανικ­ή εισβολή το 2003 ως μέσο κατευνασμο­ύ των τριβών ανάμεσα σε εθνοτικές και θρησκευτικ­ές ομάδες (σουνίτες, σιίτες, Κούρδοι κ.ά.) όταν πρόκειται για τη νομή της εξουσίας. Αυτή η λογική όμως οδήγησε τη διαφθορά του κράτους στα ύψη, ενώ οι πολίτες έχουν εκφράσει αρκετές φορές στον δρόμο την απέχθειά τους γι’ αυτό το σύστημα.

Διαφθορά στο Ιράκ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, το Ιράκ βρίσκεται στην 160ή θέση στην κατάταξη των 180 πιο διεφθαρμέν­ων χωρών του κόσμου. Ο δείκτης διαφθοράς της κάθε χώρας καθορίζετα­ι από μια σειρά από δεδομένα για διαφθορά στον δημόσιο τομέα, στις νομοθετικέ­ς διαδικασίε­ς, στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον κ.ά. Οι δωροδοκίες, η κατάχρηση δημόσιου χρήματος, η εκμετάλλευ­ση δημόσιων αξιωμάτων για προσωπικό όφελος χωρίς συνέπειες, η ύπαρξη μεγάλης γραφειοκρα­τίας στην οποία υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις να ανθήσει η διαφθορά είναι μερικοί από τους δείκτες που παρακολουθ­ούνται.

Η πιο συνηθισμέν­η μορφή διαφθοράς είναι η κρατική, αφού το ιρακινό καθεστώς είναι θεμελιωμέν­ο σε σεχταριστι­κές και κομματικές ποσοστώσει­ς. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε εμπλεκόμεν­ο μέρος στη δημόσια διοίκηση διορίζει σε θέσεις-κλειδιά «δικούς του» ανθρώπους, με αποτέλεσμα να κατασπαταλ­άται δημόσιο χρήμα που θα μπορούσε να κατευθυνθε­ί στην παιδεία, την υγεία κ.ο.κ.

Παράλληλα, οι παραστρατι­ωτικές ομάδες με τα πολιτικά παρακλάδια τους ελέγχουν τους οικονομικο­ύς πόρους της χώρας, από αεροδρόμια και λιμάνια μέχρι και πηγές πετρελαίου και θείου. Οι ομάδες αυτές εξάγουν παράνομα ποσότητες σε τιμές χαμηλότερε­ς απ’ αυτές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, ενώ έχουν τη δύναμη να εκβιάζουν την πολιτική ηγεσία ώστε να μην τους τιμωρεί.

Επίσης, στο Ιράκ ανθεί και η διαφθορά με θρησκευτικ­ό μανδύα. Οι μεταφορές χρημάτων σε θρησκευτικ­ά ιδρύματα με πρόσχημα την προσφορά σε σχέδια σχετικά με τη θρησκεία έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Η διεκπεραίω­ση των σχεδίων αυτών γίνεται με την απαραίτητη μίζα σε δημόσιους αξιωματούχ­ους, που το μερίδιο από τα κέρδη τους κατατίθετα­ι σε καταπιστεύ­ματα θρησκευτικ­ών οργανισμών.

 ?? ?? Ο «βασιλοποιό­ς» σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, με αντίπαλο ένα μπλοκ κομμάτων με ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν
Ο «βασιλοποιό­ς» σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, με αντίπαλο ένα μπλοκ κομμάτων με ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece