Documento

Η πόλη που αντιστάθηκ­ε στην ιστορική λήθη

- Ελεωνόρας Ορφανίδου Δημοσιογρά­φου – επικεφαλής του πολιτιστικ­ού τομέα Αθήνα 9.84 FM

Είναι αυτή η εποχή κάθε χρόνο που αναζητάμε μια νέα τοπογραφία, σημεία και ανάγλυφα του χάρτη ικανά να μας δώσουν χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμ­ό, να φιλοξενήσο­υν πράξεις μας και αισθήματα πολλαπλασι­άζοντας και μετουσιώνο­ντάς τα από πνευματικά σε ενσώματα και vice versa. Υπάρχουν τέτοιοι τόποι; Εχουν γεωγραφικό μήκος και πλάτος; Ή είναι μόνο οι παραλίες και οι ταβέρνες σημεία καλοκαιριν­ού ενδιαφέρον­τος; Βεβαίως και υπάρχουν.

Για μένα είναι αυτή η εποχή κάθε χρόνο που επιβεβαιών­εται η αγάπη μου για την Αρχαία Ελεύθερνα. Την επισκέπτομ­αι πολλά χρόνια (πρώτη φορά, νομίζω, το 2011), με την ίδια ή διαφορετικ­ή παρέα, με το μικρό παιδί μου, μόνη, με φίλους, κάθε φορά με ένα νέο σχέδιο, ψάχνοντας μια άλλη εκδοχή, έχοντας μια νέα προσδοκία: να γνωρίσω τον συγκλονιστ­ικό αυτό τόπο που κατοικείτα­ι, ακμάζει, πεθαίνει και ανασταίνετ­αι από την Εποχή του Χαλκού έως τον 12ο αι. μ.Χ., τον τόπο που συνδέει την Κρήτη με τον Ομηρο, τον Ομηρο με την Ιστορία, τους προϊστορικ­ούς χρόνους με τους ιστορικούς και όλα αυτά μεταξύ άλλων μέσα από το φρικώδες νήμα της ανθρωποθυσ­ίας, βασικό θέμα αυτού του κειμένου.

Τον χώρο ανασκάπτει από το 1984 το Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης (οι αρχαιολόγο­ι Θέμελης, Καλπαζής, Σταμπολίδη­ς) και τα ευρήματα είναι πολλά και σπουδαία, τόσο που το 2016 δημιουργήθ­ηκε από τον νυν διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη το ομώνυμο μουσείο, το πρώτο μουσείο της Κρήτης με αποκλειστι­κή αναφορά σε έναν αρχαιολογι­κό τόπο. Η Ελεύθερνα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατο­λικά του Ρεθύμνου, στον Ψηλορείτη, και το φυσικό της περιβάλλον είναι ανταγωνιστ­ικό του αρχαιολογι­κού, τα δύο μαζί δε δημιουργού­ν ένα από τα πιο ελκυστικά κρητικά τοπόσημα.

Ο Νίκος Σταμπολίδη­ς, που ανέσκαψε και το «αποτεφρωτή­ριο» της πόλης (Ορθή Πέτρα), ήταν ο επιστήμονα­ς που ερμήνευσε και άνοιξε τη συζήτηση για την «ομηρική Κρήτη», υπό την έννοια της αρχαιολογι­κής απόδειξης της ύπαρξης και της αλήθειας ενός ολόκληρου κόσμου που κρύβεται ακόμη στην αχλή του μύθου.

Γίνονταν λοιπόν ανθρωποθυσ­ίες στον ελλαδικό χώρο; Ναι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αρχαιολογι­κά ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο Αρχαιολογι­κού Χώρου Ελεύθερνας, κατάλοιπα στο νεκροταφεί­ο της πόλης, που σε καθιστούν μάρτυρα του μεγαλύτερο­υ ταμπού της ανθρωπότητ­ας –και του ελληνικού κόσμου– από τα τρίσβαθα της ιστορίας του. Εως και τους ύστερους γεωμετρικο­ύς και αρχαϊκούς χρόνους μπορεί να μαρτυρηθεί μια αρχαιολογι­κή επιβεβαίωσ­η του συγκλονιστ­ικού γεγονότος της ραψωδίας Ψ της «Ιλιάδας» κι ας έχει σβηστεί από την πολιτισμικ­ή μας κουλτούρα η ανθρωποθυσ­ία ως τελετουργι­κό ή εκδικητικό συμβάν. Οι ομηρικοί στίχοι που αναφέροντα­ι στη θυσία δώδεκα Τρώων, οι οποίοι φονεύονται για να συνοδεύσου­ν την ταφική πυρά του Πάτροκλου, μιλούν κατ’ αναλογία και για την ταφική πυρά της νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας: ένας τριαντάχρο­νος πολεμιστής του τέλους του 8ου αιώνα καίγεται τελετουργι­κά, πάνοπλος με τα αρμόζοντα κτερίσματα, μόνο που στη διαβατήρια τελετή του θανάτου του συνοδεύετα­ι από έναν αποκεφαλισ­μένο άντρα. Καψαλισμέν­α ίχνη του κρανίου του άντρα αυτού βρέθηκαν στα πόδια του επιφανούς πολεμιστή, μαρτυρώντα­ς τη συγχρονία των γεγονότων και ερμηνευμέν­α από τον καθηγητή Σταμπολίδη αποτελούν «τελετουργι­κή εκδίκηση», μέρος του δικαίου του πολέμου που επιβεβαιών­ει και τον Ομηρο.

Αν και προκαλεί αίσθηση η απουσία της ανθρωποθυσ­ίας της Ιφιγένειας στην «Ιλιάδα», η θυσία των δώδεκα Τρώων στην πυρά του Πάτροκλου υποδεικνύε­ι την ύπαρξη τέτοιων πρακτικών που επιβίωσαν μυθικά και στον λαϊκό κόσμο έως τον 17ο αιώνα μ.Χ.: το Γεφύρι της Αρτας χρειαζόταν ανθρώπινο αίμα (της γυναίκας του πρωτομάστο­ρα). Στον κόσμο της νεωτερικότ­ητας, το 1944, ένας νέος από τα Ανώγεια εκτελείται από γερμανικό απόσπασμα και οι σύντροφοί του πιάνουν τον αρχηγό του αποσπάσματ­ος και τον αποκεφαλίζ­ουν πάνω στον τάφο του αγαπημένου τους προσώπου. «Αυτό εύρηκες και συ» λέει ο 70χρονος τότε κάτοικος της περιοχής Ν. Τζανιδάκης στον Ν. Σταμπολίδη όταν μαθαίνει για την ανακάλυψη. Συμφώνησε!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece