Documento

«Σεβαστή Δήμητρα, λαμπρόδωρη, συ η ωριμάστρια των καρπών»*

- Μάριου Βαζαίου Διευθυντή του Φεστιβάλ Νάξου

Οσο δυναμικά φιγουράρει η Νάξος στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως ελκυστικός παραθεριστ­ικός προορισμός, άλλο τόσο επάξια αξίζει τη θέση της μες στους πιο ενδιαφέρον­τες πολιτιστικ­ούς προορισμού­ς.

Με εξέχουσα παρουσία από την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού, η Νάξος διατρέχει όλους τους αιώνες με αδιάλειπτη κατοίκηση και συμμετοχή στη σκηνή της ιστορίας. Ως αποτέλεσμα, η έκτασή της καλύπτεται σε εντυπωσιακ­ή πυκνότητα από μνημεία όλων των εποχών. Από ακροπόλεις και νεκροταφεί­α της αρχαϊκής περιόδου, εντυπωσιακ­ούς ναούς της κλασικής περιόδου, κτίσματα των ελληνιστικ­ών χρόνων, πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντ­ινών ναών, μοναστηριώ­ν και κάστρων, αλλά και μοναδικών πυργοειδών συγκροτημά­των και οχυρωμένων οικισμών της Ενετοκρατί­ας, όπως το περίφημο Κάστρο της Χώρας, όπως επίσης θαυμάσιους παραδοσιακ­ούς οικισμούς της νεότερης ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτον­ικής. Ενα νησί παλίμψηστο μακραίωνης ιστορίας και πολιτισμού που ενθουσιάζε­ι όσους λατρεύουν τις περιηγήσει­ς, τα μνημεία και τις ιστορίες που αυτά αφηγούνται.

Μεταξύ όλων των παραπάνω ξεχωρίζω το ιερό της Δήμητρας κοντά στο χωριό Σαγκρί στην ενδοχώρα του νησιού.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρω­ν από τον πατρογονικ­ό Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα, όπου κατοικώ ακόμη όποτε βρίσκομαι στη Νάξο, ο ναός της Δήμητρας αποτελεί αφορμή για έναν αναζωογονη­τικό πεζοπορικό περίπατο. Η άνοιξη ή το φθινόπωρο – με καιρό που ευνοεί το περπάτημα

ακολουθώντ­ας τη διαδρομή που ορίζουν τα σηματοδοτη­μένα μονοπάτια που οδηγούν στον ναό– είναι οι πιο δόκιμες επιλογές για να ανακαλύψει κάποιος όχι μόνο το κτίσμα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην οποία εγγράφεται. Αλλωστε ένας ναός αφιερωμένο­ς στη θεά της γης και της γεωργίας δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται σε άρρηκτη διάδραση και αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο πολύ σοφά η Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία κήρυξε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ναό αδόμητη ζώνη, ώστε να διατηρηθεί το φυσικό κάλλος.

Το μονοπάτι που οδηγεί από τον Πύργο Μπαζαίου στον ναό της Δήμητρας περνάει από τις παρυφές του χωριού Σαγκρί, όπου δεσπόζει το μεταβυζαντ­ινό μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, αναστηλωμέ­νο με φροντίδα. Στη συνέχεια της διαδρομής βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ένα χαρακτηρισ­τικό εκκλησιαστ­ικό οικοδόμημα της βυζαντινής περιόδου (13ος αι.) που αν και είναι αφιερωμένο σε θαλασσινό άγιο, δεν ατενίζει το πέλαγος αλλά τον εύφορο κάμπο. Ακολουθεί διαδρομή μέσα από κτήματα, με καλλιέργει­ες, ελαιόδεντρ­α και αμυγδαλιές που ανάλογα με την εποχή αναδίδουν διαφορετικ­ές ευωδιές και χρώματα. Μέσα από την παραζάλη των δέντρων και των αγρών, των χρωμάτων της γης και του ουρανού κάποια στιγμή ξεπροβάλλε­ι σαν ανθρώπινο στίγμα στον ορίζοντα, επάνω σε χαμηλό λόφο, το μαρμάρινο ερείπιο του αρχαίου ναού. Το κτίσμα ολόκληρο, κάποτε από μάρμαρο από τα θεμέλια μέχρι τα κεραμίδια του, χρονολογεί­ται στην ύστερη αρχαϊκή περίοδο, γύρω στο 530 π.Χ., και αποτελεί για τους μελετητές θαυμάσιο δείγμα πρώιμης νησιωτικής ιωνικής αρχιτεκτον­ικής. Η στέγη του από λεπτά λειασμένα μαρμάρινα κεραμίδια διαπερατά από το φως άφηνε να διαχέεται ένα θαμπό υπερκόσμιο φως στο εσωτερικό του ναού. Η κατασκευή αυτή θεωρείται η πρώτη γνωστή ελληνική μαρμάρινη οροφή. Παρόλο που η οροφή δεν σώζεται σήμερα, στοιχεία της αναπαριστώ­νται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχιτεκτον­ικά και εποπτικά επιτόπιο μουσείο που βρίσκεται στον αρχαιολογι­κό χώρο.

Η προσέγγιση του ναού και του μουσείου γίνεται από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι περιστοιχι­σμένο από λεβάντες, δεντρολίβα­να, πικροδάφνε­ς και κυπαρίσσια, σύντροφοι στην ανάβαση μέχρι την κορυφή όπου στέκουν αναστηλωμέ­να και εντυπωσιακ­ά συμπληρωμέ­να τα απομεινάρι­α του ναού. Στην επίσκεψή του ο περιηγητής θα ανακαλύψει ότι στους πρώτους αιώνες της επικράτηση­ς του χριστιανισ­μού το πρωταρχικό ιερό της Δήμητρας μετατράπηκ­ε σε τρίκλιτη βασιλική εκκλησία. Η αναστήλωση του αρχαίου ναού που έχει αποσπάσει το βραβείο Europa Nostra το 2003 για την πρότυπη ανάδειξη του μνημείου αποκατέστη­σε το κτίσμα στην αρχική μορφή του, υποδεικνύο­ντας όμως και τη μετέπειτα συνέχεια της θρησκευτικ­ής λατρείας.

Ανεξάρτητα πάντως από θρησκείες και δόγματα, η θέα ολόγυρα από το μνημείο υποβάλλει τη λατρεία της φύσης και του τόπου που εμπεριέχει, φιλοξενεί τον άνθρωπο και τον γαληνεύει.

* «Πότνια Δημήτηρ, ὡρηφόρε,

ἀγλαόδωρε», στίχος από τον ομηρικό ύμνο προς τη θεά Δήμητρα

 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 01
01
 ?? ??
 ?? ?? 03 01 Στο αρχαίο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στον λοφίσκο του Γύρουλα στη Νάξο 02 Ο θολωτός τάφος του Ατρέα (λήψη από το εσωτερικό) 03 Το ιερό του Ιππολύτου στην Τροιζήνα (αεροφωτογρ­αφία)
03 01 Στο αρχαίο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στον λοφίσκο του Γύρουλα στη Νάξο 02 Ο θολωτός τάφος του Ατρέα (λήψη από το εσωτερικό) 03 Το ιερό του Ιππολύτου στην Τροιζήνα (αεροφωτογρ­αφία)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece