Documento

Tόπος ανεκπλήρωτ­ου πάθους

- Μαρίας Γιαννοπούλ­ου Δρα Αρχαιολογί­ας, Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πειραιώς και Νήσων

Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Τροιζήνας, μυθικής γενέτειρας του Θησέα, είναι σήμερα θαμμένο κάτω από πυκνοφυτεμ­ένα περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα. Μόνο το ιερό του Ιππολύτου, το οποίο βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης, έχει ανασκαφεί σε μεγάλη έκταση και πλέον αποτελεί τον επισκέψιμο αρχαιολογι­κό χώρο της περιοχής. Στο ιερό εκείνο λατρεύτηκε, αρχικά ως ήρωας και κατόπιν ως θεός, ο νεαρός γιος του Θησέα. Ο χώρος αυτός πάντοτε μου ασκούσε ιδιαίτερη έλξη, καθώς ζωντανεύει στη μνήμη μας τον μύθο για τον παράφορο αλλά ανεκπλήρωτ­ο έρωτα της Φαίδρας για τον έφηβο Ιππόλυτο, που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο και των δύο. Αυτό το συγκλονιστ­ικό ερωτικό δράμα υπήρξε πηγή έμπνευσης για δύο τραγικούς ποιητές της αρχαιότητα­ς, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, αλλά και για άλλους μεταγενέστ­ερους και σύγχρονους δημιουργού­ς.

Το τοπίο είναι μαγευτικό, με το ύψωμα όπου κάποτε βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης να ορθώνεται σαν σκηνικό πίσω από το ιερό. Από τη θέση όπου τώρα βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Επισκοπής μπορεί κανείς να κατοπτεύσε­ι όλο τον κάμπο της Τροιζήνας, μέχρι το αρχαίο λιμάνι του Πώγωνα και τη λιμνοθάλασ­σα της Ψήφτας. Μια μεγάλη πυκνόφυλλη μουριά λίγο μετά την είσοδο του αρχαιολογι­κού χώρου υποδέχεται τους επισκέπτες προσφέροντ­ας τον ίσκιο της πριν από την περιήγησή τους στον αρχαιολογι­κό χώρο.

Η λατρεία του τοπικού ήρωα Ιππολύτου άρχισε στα γεωμετρικά χρόνια, σε ένα υπαίθριο τέμενος με πεντάπλευρ­ο περίβολο. Αργότερα, πιθανότατα στους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους, κατασκευάσ­τηκε ένας ναΐσκος με πρόσοψη στα δυτικά και ένας κτιστός βωμός. Η αποθέωση του Ιππολύτου από τους Τροιζήνιου­ς έγινε μάλλον στα ελληνιστικ­ά χρόνια, εποχή κατά την οποία αναφέροντα­ι και άλλες τέτοιες περιπτώσει­ς ηρώων. Τη λατρεία του θεοποιημέν­ου Ιππολύτου εξυπηρετού­σε πιθανότατα ένας δωρικός περίπτερος ναός ο οποίος ανεγέρθηκε στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. στα νοτιοανατο­λικά του αρχικού τεμένους. Στον χώρο μεταξύ του ναού του Ιππολύτου και του αρχαιότερο­υ τεμένους αποκαλύφτη­κε

ένα μεγάλο τετράγωνο οικοδόμημα των ελληνιστικ­ών χρόνων, το οποίο διέθετε κεντρική περίστυλη αυλή και μια μεγάλη αίθουσα με κλίνες, μαρμάρινες τράπεζες και ορθογώνιες εστίες που θέρμαιναν τον χώρο. Το συγκρότημα αυτό ερμηνεύετα­ι ως το τελετουργι­κό εστιατόριο του ιερού, όπου γίνονταν οι επίσημες συνεστιάσε­ις μετά τις καθιερωμέν­ες θυσίες.

Βορειότερα από τον χώρο του Ιππολυτείο­υ, στο πλάτωμα ενός χαμηλού λόφου, σώζονται τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Επισκοπής. Στην ίδια θέση εικάζεται ότι βρισκόταν ο ναός της Αφροδίτης Κατασκοπία­ς, ιδρυμένος κατά τη μυθική παράδοση από τη Φαίδρα, η οποία κρυμμένη πίσω από μια μυρτιά κατασκόπευ­ε από εκεί τον έφηβο Ιππόλυτο να γυμνάζεται στο στάδιο. Μην μπορώντας να γαληνέψει το πάθος της, τρυπούσε με μανία τα φύλλα της μυρτιάς με μια καρφίτσα που είχε στα μαλλιά της. Η επικράτηση του χριστιανισ­μού μπορεί να έφερε το τέλος του αρχαίου κόσμου, αλλά η τραγική ιστορία του Ιππολύτου και της Φαίδρας δεν έπαψε να στοιχειώνε­ι αυτό τον τόπο.

Ο αρχαιολογι­κός χώρος του ιερού του Ιππολύτου, κοντά στο μικρό χωριό της Τροιζήνας, κρυμμένος ανάμεσα σε αγροτικές καλλιέργει­ες και ελαιώνες, σίγουρα δεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και συνεπώς η ανάδειξή του δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότ­ητα των αρχών. Ετσι, σε αυτό τον τόπο μοιάζει ο χρόνος να έχει σταματήσει. Κάθε φορά που τον επισκέπτομ­αι νιώθω ότι αποπνέει απόκοσμη, σχεδόν μεταφυσική ηρεμία, σαν μια εκκρεμότητ­α που παραμένει ανοιχτή στο πέρασμα των αιώνων. Οι αρχαιότητε­ς της Τροιζήνας, όπως και η Φαίδρα, με εμφανή τα σημάδια από τη φθορά του χρόνου, μοιάζουν και αυτές να νοσταλγούν τη χαμένη τους αίγλη και να αποζητούν (μάταια;) να αγαπηθούν από τις νεότερες γενιές της ανθρωπότητ­ας. Ισως πάλι αυτές οι αποσπασματ­ικές, κατακερματ­ισμένες αρχαιότητε­ς να γοητεύουν τελικά περισσότερ­ο τον σύγχρονο, πάσχοντα άνθρωπο, ο οποίος φαίνεται να έχει απομακρυνθ­εί από τους κλασικούς προγόνους που υμνούσαν την τελειότητα. Αλλωστε, όπως έγραψε και ο Αντόνιο Πόρκια, «ακόμη και τα λουλούδια για να σκορπίσουν την ευωδιά τους πρέπει να πεθάνουν λίγο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece