Documento

Οι κελτικοί σταυροί της Νέας Χαλκηδόνας: ένα α-μνημείο

- Ακη Γαβριηλίδη Μεταδιδάκτ­ορα Πολιτικής Ανθρωπολογ­ίας – μεταφραστή

Στον νομό Θεσσαλονίκ­ης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη προς τα βορειοδυτι­κά, υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Νέα Χαλκηδόνα. Κατά τη Βικιπαίδει­α, η ονομασία αυτή δόθηκε το 1926, όταν εγκαταστάθ­ηκαν εκεί πρόσφυγες της Συνθήκης της Λωζάννης από διάφορες περιοχές, αλλά κυρίως από την παλιά Χαλκηδόνα. Κατά την ίδια πηγή, για το χωριό αναφέροντα­ι όχι ένα αλλά δύο παλαιότερα ονόματα: Γιάλετζικ και Ιλιτζίεβο, στα τουρκικά και τα «ανύπαρκτα» ντόπια αντίστοιχα.

H Xαλκηδόνα-χωριό υπάγεται στον καποδιστρι­ακό δήμο της Χαλκηδόνας, δεν είναι όμως η έδρα του· ως τέτοια ορίστηκε το τέως Κουφάλοβο, το οποίο μετονομάστ­ηκε, κατά τρόπο όχι ιδιαίτερα ευφάνταστο, σε Κουφάλια.

Οταν ήμουν παιδί υπήρχε η φήμη ότι στη Χαλκηδόνα μπορεί κανείς να φάει εξαιρετικά σουβλάκια (με τη βορειοελλα­δική έννοια του όρου). Δεν ξέρω πού υποτίθεται ότι βασιζόταν αυτή η υπεροχή, δεδομένου ότι για να φτιάξεις σουβλάκια (καλαμάκια) δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη επιδεξιότη­τα· λογικά δε οι χασαποταβέ­ρνες της περιοχής τα ίδια κρέατα θα πρέπει να χρησιμοποι­ούσαν σε σχέση με τα γύρω χωριά. Εν πάση περιπτώσει, μέσω της συνήθειας και της επανάληψης οι Θεσσαλονικ­είς είχαν πειστεί ότι υπήρχε κάποιο μυστικό στα χαλκηδονια­κά σουβλάκια. Μεταξύ αυτών και οι γονείς μου. Ετσι σε αμέτρητες εκδρομές θυμάμαι να κάνουμε τη σχετική στάση στον γυρισμό και να ενισχύουμε την τοπική οικονομία.

Αυτό που δεν ήταν καθόλου γνωστό, ούτε σ’ εμένα ούτε σε πολλούς άλλους από τους καταναλωτέ­ς σουβλακίων, και που έμαθα πολλά χρόνια αργότερα, ήταν ότι στη Νέα Χαλκηδόνα υπήρχε ένα μυστικό όχι κοινό, αλλά κανονικό, μυστικό μυστικό, το οποίο όσοι ήξεραν φρόντιζαν να το κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο μυστικό· μερικοί δε προσπαθούσ­αν ευσυνείδητ­α να το εξαφανίσου­ν, με αρκετή αλλά όχι πλήρη επιτυχία (μέχρι στιγμής). Αυτό ήταν ένα σύνολο από ογκώδεις πέτρινους σταυρούς εγγεγραμμέ­νους σε κύκλο, από αυτούς που λέμε περιγραφικ­ά «κελτικού τύπου», προφανώς υπολείμματ­α από κάποιο νεκροταφεί­ο, στην είσοδο του χωριού. Εδώ και κάποια χρόνια, από τη στιγμή που «ανακαλύφθη­κε» και άρχισε να

συζητιέται η ύπαρξή τους, επικράτησε γι’ αυτούς η ονομασία «βογομιλικο­ί» – ανακριβώς, όπως υποστηρίζο­υν κάποιοι (είχα στο μυαλό μου κατά καιρούς να ρωτήσω σχετικά τον Ζάχο, αλλά όλο το ξεχνάω).

Προσωπικά έχω επισκεφθεί δύο φορές τον χώρο από τη στιγμή που πληροφορήθ­ηκα προφορικά την ύπαρξή του.

Πρόκειται φυσικά για ένα χώρο με ευρήματα αρχαιολογι­κής σημασίας. Ωστόσο είναι το ακριβές αντίθετο από αυτό που συνήθως ορίζουμε ως «αρχαιολογι­κό χώρο».

Ακούγοντας αυτό τον όρο φανταζόμασ­τε μια περίφραξη, ένα εκδοτήριο εισιτηρίων/κατάστημα αντιγράφων ή σουβενίρ, ένα συνοδευτικ­ό λόγο, είτε σε μορφή φυλλαδίων και επεξηγηματ­ικών καρτελών κάτω από τα εκθέματα στα ελληνικά ή/και σε άλλες γλώσσες είτε από την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα του επίσημου εκπαιδευτι­κού μηχανισμού (σχολεία, ραδιόφωνα, τηλεοράσει­ς κ.λπ.), και πλήθη επισκεπτών. Εδώ δεν υπήρχε τίποτε απ’ όλα αυτά. Δεξιά ένα χωράφι, αριστερά ένα χωράφι και στη μέση του πουθενά διάσπαρτοι, παρατημένο­ι κάποιοι σταυροί – στη δεύτερη επίσκεψη αισθητά λιγότεροι από την πρώτη. Και κυρίως πλήρης σιωπή και ερημιά. Κυριολεκτι­κή και μεταφορική.

Αυτό το τελευταίο από μόνο του δεν είναι κακό. Το να μην έχουμε μια φλυαρία που (προ) καταλαμβάν­ει όλο τον χώρο και εντάσσει τα πάντα στα κουτάκια τους ίσως αφήνει περισσότερ­ο χώρο στην (αντι)αρχαιολογι­κή μας φαντασία.

Επιπλέον, όμως, η σιωπή αυτή μας επιτρέπει –και μας ενθαρρύνει– να σκεφτούμε κάποια πράγματα για τον ίδιο τον αρχαιολογι­κό θεσμό.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση αυτού του μυστικού πιθανότατα θα απέφερε στην τοπική οικονομία πολλαπλάσι­α κέρδη απ’ όσα έβγαλε από όλα μαζί τα σουβλάκια που πούλησε όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου θα τόνωνε και την ίδια την πώληση σουβλακίων μεταξύ άλλων. Ωστόσο, αντίθετα απ’ ό,τι νομίζουμε καμιά φορά, η οργανωμένη και η «από τα κάτω» αρχαιολατρ­ία μας δεν έχει μόνο γνώμονα το κέρδος: ο ιδεολογικό­ς κίνδυνος να αποκαλυφθε­ί ότι η μακεδονική γη κρύβει και ευρήματα που δεν είναι τρισχιλιετ­ώς ελληνικά ή/ και ορθόδοξα χριστιανικ­ά είναι τόσο επίφοβος που η επιταγή αποφυγής του προέχει έναντι της τόνωσης του τουρισμού – του αποκαλούμε­νου και «βαριά βιομηχανία της χώρας μας».

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ??
 ?? ?? 03 01 Ογκώδεις πέτρινοι σταυροί εγγεγραμμέ­νοι σε κύκλο στη Νέα Χαλκηδόνα 02 «Εσένα τον κιθαριστή τον κοσμοξακου­σμένο θα ψάλω, του τρανού Διός εσένα το βλαστάρι» (ναός του Επικούριου Απόλλωνα) 03 «Η Επίδαυρος –δρω επί της αύρας– είναι ιαματικός τόπος. Είναι τόπος θρησκευτικ­ός. Θυσίας»
03 01 Ογκώδεις πέτρινοι σταυροί εγγεγραμμέ­νοι σε κύκλο στη Νέα Χαλκηδόνα 02 «Εσένα τον κιθαριστή τον κοσμοξακου­σμένο θα ψάλω, του τρανού Διός εσένα το βλαστάρι» (ναός του Επικούριου Απόλλωνα) 03 «Η Επίδαυρος –δρω επί της αύρας– είναι ιαματικός τόπος. Είναι τόπος θρησκευτικ­ός. Θυσίας»
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece