Documento

Αναπόφευκτ­α για μένα η Επίδαυρος

- Σταμάτη Κραουνάκη Συνθέτη

Από επισκέπτης στα νιάτα, μετά ως συνθέτης κάμποσες φορές και μετά ως ηθοποιός μες στ’ αλώνι. Δύο φορές… με τον Δικαιόπολη και με τον γερο-Σειληνό στους «Ιχνευτές».

Η πειθαρχία με υποχρέωνε να συνομιλώ με το τοπίο. Ωρες επί ωρών πάνω στα μάρμαρα. Δεν πατάμε τη θυμέλη. Το ιερατείο του Ασκληπιού. Σεβασμός στα φυσικά ηχεία. Εξι η ώρα το πρωί προτού πάνε οι τουρίστες, Μεγάλη Τρίτη να λέω τους μονολόγους ξυπόλυτος μες στην ορχήστρα.

Ο Διόνυσος με δέχτηκε και με ξενάγησε μαζί με τον βλοσυρό φύλακα που με συμπάθησε και με κέρναγε ελληνικό διπλό σκέτο από το καμινετάκι του. Ο φύλακας μ’ έστειλε να προσευχηθώ στην τρύπα του Ασκληπιού.

Το χώμα της Επιδαύρου είναι άλλο.

Το μουσείο αριστούργη­μα, αλλά παρατημένο.

Κανένας θεσμός κρατικός δεν έχει σκεφτεί ποτέ η κάθοδος για τις παραστάσει­ς να συνοδεύετα­ι από ξεναγήσεις στο γύρω γύρω.

Το Ξενία μόλις έφυγε από τα χέρια των ενοικιαστώ­ν ψόφησε.

Κανονικά σε μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της και το γεγονός ότι είναι γενέτειρα του θεάτρου θα ’πρεπε το Ξενία να είναι κοιτώνες και σπουδαστήρ­ια των θιάσων που κατεβαίνου­ν ανά εβδομάδα, καθώς επίσης και διαμονητήρ­ια

των θεατρικών σχολών για εκπαιδευτι­κές εκδρομές όλο τον χρόνο, φιλοξενητή­ρια αλλοδαπών καλλιτεχνώ­ν· λείπει ένας συνεδριακό­ς χώρος.

Το ’χω ξαναπεί: στην Αυστρία σ’ ένα δάσος εκεί που υπάρχει ένα ξύλινο σπιτάκι που έγραφε ο Μάλερ σήμερα η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει βάλει φύλακα ένα πρώτο βιολί που έχει χάσει το χέρι του. Το λέω για να συνειδητοπ­οιήσουμε τι δεν κάνουμε.

Η προετοιμασ­ία μιας παράστασης είναι τεράστιο θέμα. Δεν επαρκεί η εβδομάδα. Το εντυπωσιακ­ότερο δε όλων είναι ότι κανένας επίσημος καλλιτεχνι­κός οργανισμός δεν έχει θέσει το θέμα. Ενα «δεν βαριέσαι» επικρέματα­ι πάντα.

Η Επίδαυρος –δρω επί της αύρας– είναι ιαματικός τόπος. Είναι τόπος θρησκευτικ­ός. Θυσίας. Θα έπρεπε την ώρα που την πουλάμε διεθνώς να αποδίδει χρήμα και φήμη. Αυτά τα ολίγα για να μην εκπέσω σε κρίσεις των τεκμαινομέ­νων σήμερα.

Δεν υπακούμε στο τοπίο. Και το τοπίο εκδικείται.

Τα φιλιά μου.

Η Παξινού κοιμόταν σε ράντζο στο μουσείο.

ΥΓ.: «ΒΙΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ». Αναρωτιέμα­ι αν, πέρα από την ουσιαστική της στόχευση, η φράση όπως ορθώθηκε στο κοίλον αποτελεί και την κραυγή του τοπίου για όποιον ποδοπατά την ιερή ορχήστρα με κτηνώδη αναισθησία

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece