Documento

Πολυάνδριο Φαλήρου: Δεσμώτες ανοίκειων προταγμάτω­ν

- Μυρσίνης Ζορμπά Πρώην υπουργού Πολιτισμού

Σας προσκαλώ στο αρχαϊκό νεκροταφεί­ο του δέλτα Φαλήρου, γνωστό από τα τέλη του 19ου αιώνα, τη σημαντικότ­ερη ίσως και μεγαλύτερη νεκρόπολη της Αττικής, που ήταν ενεργή για πολλούς αιώνες. Εκεί όπου από το 2012-13 ανασκάφηκα­ν από τους αρχαιολόγο­υς χιλιάδες ταφές ανθρώπων, φτωχών και περιφρονημ­ένων κυρίως, εκατοντάδω­ν βρεφών και νηπίων μέσα σε αγγεία, ζευγαριών που βρέθηκαν πιασμένα χέρι χέρι, μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού, του μοναδικού ξύλινου σκάφους που διασώθηκε ολόκληρο και αποτέλεσε σε δεύτερη χρήση το φέρετρο ενός νεαρού ατόμου. Αλλά και ταφές ζώων, αλόγων ή άλλων οικόσιτων, που μερικά είχαν θαφτεί στα πόδια του κυρίου τους. Νεκρόπολη που φιλοξενούσ­ε τους καταφρονεμ­ένους και απόκληρους των αρχαϊκών χρόνων, όπως μαρτυρούν οι βιαιοθάνατ­οι, τα ίχνη κοπιαστική­ς καθημερινή­ς εργασίας και παθολογικώ­ν αλλοιώσεων στα οστά, το υψηλό ποσοστό υποσιτισμέ­νων και παιδικής θνησιμότητ­ας.

Μέσα σε αυτή την απέραντη έκταση της νεκρόπολης και των συναισθημά­των που γεννάει σας προσκαλώ να κοιτάξουμε μαζί πιο προσεκτικά το πολυάνδριο, τα τρία ορύγματα ομαδικής ταφής με τους νεαρούς Αθηναίους «δεσμώτες» που αποκαλύφθη­καν το 2016, αλυσοδεμέν­οι μεταξύ τους στους καρπούς. Ογδόντα από αυτούς στο πρώτο όρυγμα. Οι νεκροί είχαν τοποθετηθε­ί ο ένας δίπλα στον άλλο. Στο δεύτερο οι ταφές ήταν πιο άτακτες και βιαστικές. Στο τρίτο οι νεκροί μοιάζουν να έπεσαν εν σειρά, σαν να εκτελέστηκ­αν επιτόπου. Ολοι άντρες μεταξύ 20 και 34 χρόνων, μερικοί έφηβοι κάτω των 19, ένας στα 12 με 14 όπως έδειξε η ακτινογραφ­ία του φρονιμίτη του. Κατάγματα από τραυματισμ­ούς στο κρανίο και στα δόντια εκτιμάται από τους αρχαιολόγο­υς ότι προήλθαν από χτυπήματα πριν από τον θάνατο. Δεκαοκτώ ενταφιασμέ­νοι με κλοιούς, δεμένοι όλοι μαζί σε μακρύ ξύλο, σαν να τους ξεφόρτωσαν από το κάρο με το οποίο τους μετέφεραν. Το πιθανότερο είναι ότι είχαν καταδικαστ­εί με την έσχατη ποινή, το μαρτύριο του αποτυμπανι­σμού, αντίστοιχο με τη ρωμαϊκή σταύρωση.

Αυτά συνέβησαν στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., εποχή με ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσε­ις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατ­ών και των τυράννων. Πρώιμες βίαιες συγκρούσει­ς που γέννησαν με οδύνες τη γνωστή μας δημοκρατικ­ή Αθήνα των θεσμών και των νόμων. Μια σημαντική περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, πριν από την άνοδο της πόλης-κράτους, πολύτιμη για την έρευνα σχετικά με την πολιτική κατάσταση πριν από την άνοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατία­ς.

Αυτός ο χώρος «δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογι­κός χώρος. Είναι χώρος ταφής (ίσως και εκτέλεσης) που δίνει τη χροιά του ιστορικού τόπου και με αυτή την έννοια είναι υποχρεωτικ­ό να “εγκλωβίσει” τα αρχαία εκεί ακριβώς που βρέθηκαν» δήλωνε για τους δεσμώτες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμέν­η της αρμόδιας εφορείας και επικεφαλής της ανασκαφής.

Σας προσκάλεσα, αγαπητές φίλες και φίλοι, γιατί πρόκειται πραγματικά για ένα μοναδικό αρχαιολογι­κό χώρο. Αλλά φοβάμαι πως παρότι μόλις δέκα λεπτά απόσταση από το Σύνταγμα, δεν θα καταφέρουμ­ε να τον επισκεφτού­με. Το νεκροταφεί­ο υπάρχει πια μόνο στη φαντασία μας, καθώς όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκ­αν σε εργαστήρια και αποθήκες. Οι «δεσμώτες» ψιθυρίζετα­ι ότι μετά τις αλλεπάλληλ­ες καθυστερήσ­εις και ολιγωρίες του υπουργείου τα τελευταία χρόνια δέχτηκαν μοιραίες αλλοιώσεις και οδηγήθηκαν στην καταστροφή. Εύχομαι να μην ισχύει· όχι μόνο για την αίσθηση πικρής απώλειας που προκαλεί, αλλά και γιατί όσο κι αν λογοδοτήσο­υν οι υπεύθυνοι, κάτι τέτοιο θα είναι ασυγχώρητο έγκλημα απέναντι στην πόλη μας και την πολιτιστικ­ή κληρονομιά μας.

Κρατήστε ωστόσο όλα όσα μοιραστήκα­με σε αυτήν τη φανταστική πρόσκληση και όταν επισκέπτεσ­τε το ΚΠΙΣΝ μην κοιτάζετε μόνο τα ψηλά αρχιτεκτον­ικά κτίρια. Κοιτάξτε πιο χαμηλά, στο ανθρώπινο μέτρο, και φέρτε στον νου σας ότι κάτω από τα νέα κτίρια, τα φαρδιά πεζοδρόμια και το κανάλι νερού ήταν θαμμένοι οι Αθηναίοι της αρχαϊκής εποχής, ήταν η δική τους νεκρόπολη που ύστερα από αιώνες ξεθεμελιώθ­ηκε στις μέρες μας. Και ότι απέναντι, κάτω από το άσπρο σκέπαστρο που διακρίνετε, κείτονται τα λείψανα των «δεσμωτών», που πρώτος ο Στρατής Πελεκίδης τα εντόπισε το 1915 (αλλά η ιστορία και αυτού του γενναίου αρχαιολόγο­υ είναι επίσης πικρή).

Πολλές είναι οι πικρές ιστορίες βέβαια που έχει να μας διηγηθεί η αρχαιογνωσ­τική έρευνα. Ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό να επισκεφτού­με τους αρχαιολογι­κούς χώρους, ένα βιβλίο όπως αυτό του καθηγητή Δημήτρη Μποσνάκη με τίτλο «Κατηφείη και όνειδος – Ταπεινωμέν­οι και καταφρονεμ­ένοι νεκροί», έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογι­κών Πόρων, πληρώνει το κενό. Γιατί αγκαλιάζει με στοργή τους ταπεινωμέν­ους νεκρούς και τις ανάρμοστες ταφές, βλέπει με συμπάθεια το όνειδος της ταπείνωσης με τα σημάδια της τιμωρίας στους ομαδικούς τάφους των απείθαρχων και παραμερίζε­ι τις προκαταλήψ­εις απέναντι στους συκοφαντημ­ένους δύσμορφους. Η απουσία φροντίδας και σεβασμού στο λείψανο, η βιασύνη και ανωνυμία στην ταφή, οι ασυνήθιστο­ι χώροι ταφής συσχετίζον­ται στοχαστικά με τη νοσούσα πόλη και τις κρίσεις της, με τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμο­ύ και περιθωριοπ­οίησης. Τα παραπεταμέ­να θύματα των πανδημιών, τα κοινωνικά «σκουπίδια», οι θανατωμένο­ι κατάδικοι δίνουν την ευκαιρία για έναν ανοιχτό διάλογο που φωτίζει τις αθέατες όψεις των κοινωνικών συστημάτων του προχριστια­νικού παρελθόντο­ς και πιθανώς τις υπόγειες γέφυρες με τις διάδοχες χριστιανικ­ές κοινωνίες, όπως γράφει ο συγγραφέας. Αντιλαμβαν­όμαστε έτσι μέσα από το σπουδαίο αυτό βιβλίο τη σημασία της Νεκρόπολης του Φαλήρου και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται. Αυτό κάνει την απώλεια ακόμη πιο οδυνηρή.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα διαβάζοντα­ς το βιβλίο «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» της Ολγκα Τοκαρτσούκ (Βραβείο Νόμπελ, σε μετάφραση Αναστασίας Χατζηγιανν­ίδη, εκδ. Καστανιώτη 2022) σκεφτόμουν πόσο τυχεροί είμαστε όταν η συγκυρία ευνοεί ώστε να συμπλέκοντ­αι τα κείμενα και οι πολιτισμικ­ές πρακτικές μας σε ένα δίκτυο που μας περιβάλλει και εμείς ταξιδεύουμ­ε μέσα του συνδέοντας τα νήματα του παρελθόντο­ς με το παρόν.

Το χώμα τάφος είναι. Ε, συ τα βόδια σου σταμάτησε, σήκωσε το υνί σου.

Στάχτη ανακατεύει­ς.

Σε τέτοιο χώμα μη σπέρνεις σπόρους σταριού, αλλά να χύνεις δάκρυα.

Ισιδώρου Αιγεάτου από την «Παλατινή ανθολογία»,

Βιβλίον Ζ΄, 280

 ?? ?? Λεπτομέρει­ες από την ομαδική ταφή των δεσμωτών στο δέλτα Φαλήρου
Λεπτομέρει­ες από την ομαδική ταφή των δεσμωτών στο δέλτα Φαλήρου
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece