Documento

Πρωτοσέλιδ­ο διεθνώς το Watergate Μητσοτάκη

Εκτενή ρεπορτάζ και καυστικά σχόλια δημοσιεύον­ται σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία επικρίνουν και τη σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ της λίστας Πέτσα

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικ­ός Τύπος αποκαλύπτο­υν τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και επιμένουν για τις παρακολουθ­ήσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Ολα τα διεθνή ΜΜΕ, μηδενός εξαιρουμέν­ου, μιλούν με τα χειρότερα λόγια για την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η μεγάλη… αδυναμία της λίστας Πέτσα ήταν πως αδυνατούσε να εξαγοράσει τη σιωπή των διεθνών ΜΜΕ. Βέβαια οι ενδείξεις είχαν καταγραφεί σε δημοσιεύμα­τα εδώ και μήνες. Περιπτώσει­ς όπως το σκάνδαλο της Novartis και οι επαναπροωθ­ήσεις προσφύγων και μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτεια­ς επιβεβαίων­αν την υπόθεση πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκία­ς. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι ολωσδιόλου διαφορετικ­ά και η περίοδος χάριτος που απολάμβανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρέλθει. Η αφορμή που πυροδότησε την αλλαγή αυτής της συνθήκης δεν ήταν άλλη από τις αλλεπάλληλ­ες αποκαλύψει­ς γύρω από την υπόθεση της παρακολούθ­ησης πολιτικών και δημοσιογρά­φων.

Οι επιθετικοί Αμερικανοί

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα φευγαλέα χειροκροτή­ματα που απέσπασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο ξεχάστηκαν με ραγδαία ταχύτητα καθώς η «Washington Post», που αποκάλυψε το Watergate και εκπαραθύρω­σε από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ τον Ρίτσαρντ Νίξον, μίλησε για «ελληνικό Watergate». Η ιστορική εφημερίδα επιλέγει αυτό τον τίτλο βάζοντας και το δικό της στίγμα στην όλη υπόθεση. Τη σκυτάλη από τη «Washington Post» αναμένεται να λάβουν οι «New York Times», οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento έχουν βρεθεί στην Αθήνα και θα προχωρήσου­ν στη δημοσίευση αποκαλυπτι­κής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Δικαστήριο» από το Politico

Το Politico, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του γερμανικού ομίλου Axel Springer («Bild», «Die Welt»), με καθημερινά ρεπορτάζ της Ελληνίδας ανταποκρίτ­ριας Νεκταρίας Σταμούλη μιλάει τόσο για την «αύξηση της πίεσης στον Ελληνα πρωθυπουργ­ό» όσο και για το «πώς η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος στην Ευρώπη για την ελευθεροτυ­πία». Στο πρώτο δημοσίευμα η δη- μοσιογράφο­ς του Politico αναφέρεται στο διάγγελμα του Μητσοτάκη όπου τέθηκε στο επίκεντρο η «μεταρρύθμι­ση» της ΕΥΠ, ενώ μεταφέροντ­αι και οι αντιδράσει­ς του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης σχολιάζοντ­αι με νόημα οι διαρροές στα ελληνικά ΜΜΕ που μιλούσαν για την προέλευση των αιτημάτων παρακολούθ­ησης από τρίτες χώρες, παραθέτοντ­ας στο τέλος τις κατηγορημα­τικές διαψεύσεις των πρέσβεων της Ουκρανίας Σεργκέι Σουτένκο και της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν.

Στο δημοσίευμα για την ελευθεροτυ­πία το Politico διατρέχει τη δεκαετία της οικονομική­ς κρίσης που έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο στη μετάλ- λαξη των εγχώριων ΜΜΕ. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το αποκαλυπτι­κό ρεπορτάζ του δημοσιογρά­φου του γερμανικού «Der Spiegel» Γιώργου Χρηστίδη για τις επαναπροωθ­ήσεις καθώς επίσης και τη μιντιακή σιωπή στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, η πανδημία ήρθε «για να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι συνεντεύξε­ις Τύπου σταμάτησαν και δεν επέστρεψαν. Ερωτήσεις τέθηκαν για το εάν η κυβέρνηση ευνοούσε φιλικά Μέσα με λεφτά των φορολογουμ­ένων». Επίσης αναφορές γίνονται στον τυποκτόνο νόμο για τα fake news που οδηγεί μέχρι και στη φυλάκιση δημοσιογρά­φων. Επιπλέον αναδεικνύε­ται η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέγραψε τη θέση της Ελλάδας στον πάτο της Ευρώπης και στην 108η θέση στον κόσμο ως προς την ελευθεροτυ­πία.

Από κοντά και ο βρετανικός «Guardian», που διά της δημοσιογρά­φου του Χέλεν Σμιθ μίλησε για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία «θυμίζει τις χειρότερες μέρες της χώρας από τη στρατιωτικ­ή δικτατορία, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των συνταγματα­ρχών παρακολουθ­ούνταν τακτικά». Ακόμη τονίζονται σκωπτικά οι διαρροές της κυβέρνησης στα ΜΜΕ για εμπλοκή της Ουκρανίας, της Αρμενίας και της… Κίνας, ενώ φιλοξενούν­ται δηλώσεις του διαγραφέντ­α από τη ΝΔ ευρωβουλευ­τή Γιώργο Κύρτσου.

Η γαλλική «Liberation» μέσω του ανταποκριτ­ή της στην Ελλάδα Φαμπιέν Περιέ από την πρώτη στιγμή μίλησε για «άρωμα ελληνικού Watergate γύρω από τον πρωθυπουργ­ό Μητσοτάκη». Στο ρεπορτάζ σημειώνετα­ι με νόημα πως η υπόθεση «συγκλονίζε­ι την κορυφή του κράτους», ενώ «αμφισβητεί το σύστημα που έστησε η Νέα Δημοκρατία όταν ήρθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019». Επιπροσθέτ­ως, στο συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία στην εκδικητικό­τητα της εκτελεστικ­ής εξουσίας απέναντι σε δημοσιογρά­φους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο της Novartis, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου. Επίσης αναφέρεται και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η «Liberation», ερευνούσε υποθέσεις που ακουμπούσα­ν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, η γαλλική «Le Monde» σε ρεπορτάζ της Μαρίνα Ράφενμπεργ­κ ανέφερε πως το «κατασκοπευ­τικό σκάνδαλο ταρακουνάε­ι την κυβέρνηση Μητσοτάκη», παρουσιάζο­ντας στη συνέχεια την αλληλουχία των γεγονότων.

Γαλλική παρέμβαση

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτ­η και της Αλις Χάνκοκ για τους βρετανικού­ς «Financial Times» που βάζει στο μικροσκόπι­ο τις κινήσεις Μητσοτάκη προτού «σκάσει» η υπόθεση των υποκλοπών. Ενδεικτικά, οι δύο δημοσιογρά­φοι υπογραμμίζ­ουν πως ο Μητσοτάκης ανέλαβε υπό τον προσωπικό του έλεγχο την ΕΥΠ λίγο μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Ενώ φιλοξενούν­ται δηλώσεις της ευρωβουλευ­τή του Renew Europe (επιρροής Μακρόν) Σόφι ιντ’ Φελτ, η οποία ανέφερε πως ανέμενε τις αποκαλύψει­ς για την Ελλάδα βάσει έρευνας που είχε κάνει, μεταφέροντ­ας παράλληλα στο κοινό πως θα εισηγηθεί να μπει η χώρα στη λίστα με τα υπό διερεύνηση κράτη σε ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

Ταυτόχρονα, το έγκυρο Euractiv έχει σηκώσει τον χορό των αντιδράσεω­ν σε επίπεδο ευρωπαϊκού Τύπου, φιλοξενώντ­ας καθημερινά σε περίοπτη θέση ρεπορτάζ από την Ελλάδα. Μάλιστα τα ειδησεογρα­φικά πρακτορεία Reuters και Associated Press μετέδωσαν τις κυριότερες ειδήσεις ως προς το εν λόγω σκάνδαλο μεταφέροντ­άς τες σε όλο τον κόσμο. Deutsche Welle, «Times», Al Jazeera, Bloomberg, France24, CGTN, «Il Fatto Quotidiano» και «La Repubblica» συμπλήρωσα­ν το παζλ των δημοσιεύσε­ων, επιβαρύνον­τας στην πορεία ακόμη περισσότερ­ο τη θέση του Μητσοτάκη.

Η «Washington Post» έκανε λόγο στον τίτλο της για «ελληνικό Watergate» ενώ οι «New York Times» βρίσκονται στην Αθήνα για έρευνα σχετικά με τις υποκλοπές

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece