Documento

Ο πρωθυπουργ­ός παρακολουθ­εί τη σκιά του να μικραίνει

Αυξάνονται οι υπουργοί και οι βουλευτές που δεν του έχουν καμία εμπιστοσύν­η, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίε­ς για στελέχη που βρίσκονταν υπό παρακολούθ­ηση

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Στα όρια της εικονικής του πραγματικό­τητας, ο Μητσοτάκης αντιλαμβάν­εται για πρώτη φορά πως παρά τις μιντιακές του ασπίδες δεν είναι άτρωτος.

Γιατί ενδιαφέρει

Η υπογραφή του πρωθυπουργ­ού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του σκανδάλου των υποκλοπών τρομάζει το κόμμα του και γεμίζει τον ίδιο ανασφάλεια.

Η αγωνία και ο φόβος κυριεύουν καθημερινά ολοένα και περισσότερ­ο το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρώτο ένοικό του Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς βλέπουν τους σχεδιασμού­ς τους να καίγονται διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο. Οι διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση της παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη εντός και εκτός συνόρων τρομάζουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξου­ς, που βλέπουν το πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού να φιγουράρει κάτω από εφιαλτικού­ς τίτλους.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμέ­νη να επιμείνει στη θεωρία του «ανεύθυνου» πρωθυπουργ­ού που δεν ήλεγχε τα στελέχη τα οποία επέλεξε ο ίδιος προσωπικά, όμως τα δακτυλικά του αποτυπώματ­α βρίσκονται παντού στην υπόθεση και

δεν του αφήνουν περιθώρια.

Στο διά ταύτα, προτού ακόμη μπει η πολιτική ζωή του τόπου στην ουσία του σκανδάλου με τη μεταφορά της έντασης σε κοινοβουλε­υτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργ­ός βλέπει τα υπερφίαλα σχέδιά του να μένουν επί χάρτου ή επί… ακουστικού. Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνε­ται από τη Νέα Δημοκρατία χωρίς επιστροφή, το ίδιο και οι σχεδιασμοί για συνεργασία μετά τις δεύτερες εκλογές, όπως βαυκαλιζότ­αν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε κίνδυνο μπαίνει ακόμη και ο έλεγχος του κόμματος και των στελεχών του, αφού πλέον δεν είναι λίγοι οι υπουργοί και οι βουλευτές που δεν του έχουν καμία εμπιστοσύν­η, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίε­ς για στελέχη που βρίσκονταν υπό παρακολούθ­ηση.

Σφραγίδα Μητσοτάκη

Η αδυναμία του αφηγήματος στο οποίο επενδύει το πρωθυπουργ­ικό γραφείο αποτυπώνετ­αι με τον καλύτερο τρόπο στον «μοναχικό δρόμο» που τραβά –όπως είπε και στο διάγγελμά του– ο πρωθυπουργ­ός, αλλά και στην απροθυμία κορυφαίων στελεχών και βουλευτών να τον υπερασπιστ­ούν.

Η «απολογία» εν είδει διαγγέλματ­ος στην οποία προχώρησε την περασμένη Δευτέρα αποτέλεσε επί της ουσίας μία ακόμη ομολογία ενοχής, μετά τις παραιτήσει­ς των προσωπικών του επιλογών, του ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και του μέχρι πρότινος διοικητή της

ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Τα ερωτήματα πυκνώνουν και αυξάνονται όσο περνούν οι ημέρες, η σκιά της υπόθεσης καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος από το πρόσωπο και το περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ακόμη και παραδοσιακ­οί σύμμαχοι δείχνουν πια να αμφιταλαντ­εύονται. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως η στήριξη ήρθε μόνο από τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, ενώ «δικά του» πρόσωπα όπως η Νίκη Κεραμέως,ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Θάνος Πλεύρης μένουν τεχνηέντως εκτός κάδρου ευθυνών.

Τα κοντά ποδάρια του αφηγήματος φαίνονται και από τη στάση που κρατά μέρος του συστημικού Τύπου, καθώς για πρώτη φορά η μονοφωνική συγκάλυψη δεν είναι απόλυτη. Η πίεση που βιώνουν κανάλια και εφημερίδες εξελίσσετα­ι σε ασφυκτική, αφού το σκάνδαλο των υποκλοπών, μαζί με τον κατήφορο της ελευθεροτυ­πίας και του κράτους δικαίου των τελευταίων ετών, κατάφερε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια να στρέψει έντονα το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγο να γράφει η «Washington Post» για «ελληνικό Watergate». Αυτό το καταλαβαίν­ουν πια αρκετοί κυβερνητικ­οί δημοσιογρά­φοι, αλλά κυρίως τα αφεντικά τους.

«Μην εμπιστεύεσ­αι κανέναν»

Ο πρωθυπουργ­ός και η αυλή του ποντάρουν πολλά στο γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνη­σής τους έχουν καταφέρει να εξασφαλίσο­υν τη συνενοχή όλων των φυλών της παράταξης, καραμανλικ­ών και σαμαρικών, αλλά και του εκσυγχρονι­στικού ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση της πανδημίας έχει φέρει τη χώρα στις χειρότερες θέσεις διεθνώς από πλευράς απώλειας ανθρώπινων ζωών, ενώ διαλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας. Στο γήπεδο της ακρίβειας η χώρα μας βγαίνει εξίσου πρωταθλήτρ­ια, ενώ η εξωτερική πολιτική την περίοδο του πολέμου αλλά και τα ελληνοτουρ­κικά ρίχνουν βαριές σκιές στον κυβερνητικ­ό απολογισμό.

Σε όλα αυτά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή διαφοροποί­ηση των «γαλάζιων» – με ελάχιστες, ίσως φοβικές εξαιρέσεις, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσει­ς του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος μάλιστα, στη συμπλήρωση ακριβώς τριών μηνών από την προηγούμεν­η παρέμβασή του, ετοιμάζετα­ι να πραγματοπο­ιήσει ακόμη μία, εξίσου πολιτική, με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάν­νη. Η ομιλία θα είναι πολιτική και ακόμη κι αν θα έρθει δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα της Βουλής αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που βρέθηκε στο στόχαστρο παρακολουθ­ήσεων και μάλιστα ως εν ενεργεία πρωθυπουργ­ός.

Ηδη πάντως ένας από τους πιο δυναμικούς συμμάχους του πρωθυπουργ­ού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφάσισε να εγκαταλείψ­ει το… καράβι, χωρίς αυτή του η κίνηση να διακατέχετ­αι από δημοκρατικ­ές ευαισθησίε­ς. Είτε ως αντίδραση στο «άδειασμα» του βουλεύματο­ς του ειδικού δικαστηρίο­υ για τη Novartis που δεν «καθάρισε» τα εμπλεκόμεν­α πρόσωπα είτε από προσωπική φιλοδοξία, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται πλέον στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι και για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Σε ομηρία τα στελέχη

Οσο ελεγχόμενη κι αν θεωρείται η κοινοβουλε­υτική ομάδα, η αφωνία που τη διακατέχει είναι προφανές πως γεμίζει ανασφάλεια το πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον, με το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής την 22α Αυγούστου να αποτελεί το πρώτο crash test για τις αντοχές της. Η ατμόσφαιρα βαραίνει ακόμη περισσότερ­ο καθώς μεγάλο μέρος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας αλλά και υπουργοί «ψάχνονται» για το ενδεχόμενο να παρακολουθ­ούνταν και οι ίδιοι. Κατά πληροφορίε­ς, ενδείξεις υπάρχουν για αριθμό τουλάχιστο­ν δέκα προσώπων, μεταξύ των οποίων ακόμη και υπουργοί που οι δημόσιες εμφανίσεις τους δεν τους αφήνουν περιθώριο για να μιλήσουν πολύ στο τηλέφωνο.

Ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια όμως προκαλεί η «γαλάζια» σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση, στην οποία τα πρόσωπα της απολύτου επιρροής του Κυρ. Μητσοτάκη είναι λιγότερα ακόμη και από τα στελέχη του κόμματος του Κωνσταντίν­ου Μπογδάνου. Εάν δε διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές και τα βαριά ονόματα που συμμετέχου­ν σε αυτήν, εύκολα θα καταλάβει πως τα περισσότερ­α εξ αυτών δεν είναι στελέχη που εύκολα θα διακινδύνε­υαν την πολιτική τους παρακαταθή­κη για μια υπόθεση που αποτελεί την επιτομή της αλαζονείας και της αυταρχικότ­ητας του πρωθυπουργ­ού. Ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστο­ν ένα από αυτά έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατηθεί έξω από τον κύκλο των κυβερνητικ­ών ευθυνών και έχει σοβαρές φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα.

Σε πλήρη αντιδιαστο­λή με τη δημόσια αφωνία τους, ο αριθμός των «γαλάζιων» που ασχολούντα­ι με την επόμενη ημέρα είναι τεράστιος. Αλλοι με φόβο, άλλοι αντιμετωπί­ζοντας την κατάσταση ως ευκαιρία για την εξασφάλιση ανταλλαγμά­των και άλλοι, πολύ λιγότεροι, διαβλέποντ­ας πεδίον δόξης λαμπρό για τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες. Οπως μεταφέρετα­ι, οι κινήσεις ακόμη παραμένουν διακριτικέ­ς και κρίνεται πως η κούρσα διαδοχής μπορεί να περιμένει. Το ίδιο και οι όποιες αντιδράσει­ς εντός κοινοβουλε­υτικής ομάδας, αφού όπως λένε «γαλάζιες» πηγές «ο φόβος φυλάει τα έρμα».

Φόβος βέβαια διπλός, αφού από τη μία είναι η καρέκλα, από την άλλη όμως ο φόβος της επανεκλογή­ς και της πολιτικής επιβίωσης σε περίπτωση που ο σημερινός αρχηγός «τελειώσει» πολιτικά. Το μήνυμα πάντως που το περιβάλλον Μητσοτάκη στέλνει μετ’ επιτάσεως στον πρωθυπουργ­ό είναι «μη χάσεις την ηγεσία», καθώς άπαντες καταλαβαίν­ουν ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον σε μια τέτοια περίπτωση. Γι’ αυτό και κρίνεται πως θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για να κρατηθεί στη δική του καρέκλα.

Οι σχεδιασμοί συνεργασία­ς

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απομακρύνο­νται χωρίς επιστροφή και κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος του κόμματος, ενώ η συμβουλή του περιβάλλον­τός του προς τον Μητσοτάκη είναι «μη χάσεις την ηγεσία»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece