Documento

Το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Η αντιπολίτε­υση ζητάει να χυθεί φως στη σκοτεινή διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη, αν και δεν τρέφει αυταπάτες για το αποτέλεσμα της εξεταστική­ς

-

Ενώ η θέση του πρωθυπουργ­ού γίνεται πιο δυσχερής ώρα με την ώρα, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχονται ολοένα και πιο κοντά, όχι τόσο πολιτικοϊδ­εολογικά όσο θεσμικά, γεγονός που τρομάζει ακόμη περισσότερ­ο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση είναι αποφασισμέ­νοι να μην αφήσουν το θέμα να περάσει στο περιθώριο, καθώς όπως λένε δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για «σκάνδαλο που ρίχνει κυβερνήσει­ς και έτσι πρέπει», αφού είναι δείγμα της απόλυτης διασάλευση­ς των θεσμών και της δημοκρατικ­ής τάξης.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που πράγματι σε πρώτη φάση επέδειξε αργά αντανακλασ­τικά, πασχίζουν τώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να βγουν πιο προωθημένο­ι από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν περνά απαρατήρητ­ο από την κυβέρνηση. Αλλωστε το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, το διπλό αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση εξεταστική­ς επιτροπής και οι λοιπές πρωτοβουλί­ες της Κουμουνδού­ρου αυξάνουν την πίεση στη Χαριλάου Τρικούπη. Πρωτοβουλί­ες που θα συνεχιστού­ν και θα ενταθούν, με ανοιχτό πάντα και το ευρωπαϊκό γήπεδο.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που επιχειρήθη­κε να αναστηθεί από την κυβέρνηση έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα και η στάση του Βενιζέλου είναι ενδεικτική. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσε­ι εξελίξεις εντός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου, που είδε τη Δικαιοσύνη να τον «αθωώνει» για το σκάνδαλο Novartis, έχει ήδη φέρει την ηγεσία του κόμματος στα όριά της, την ώρα μάλιστα που ακόμη και πρόσωπα όπως η Αννα Διαμαντοπο­ύλου πήραν αποστάσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πίεση και από το ΚΚΕ

Κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ήδη κάνει πάντως το ΚΚΕ, καθώς την Πέμπτη η ευρωκοινοβ­ουλευτική

του ομάδα κατέθεσε ερώτηση για τις παρακολουθ­ήσεις από την ΕΥΠ, αλλά και για τη χρήση του κατασκοπευ­τικού λογισμού Predator. Είναι γνωστό ότι στο ΚΚΕ αντιπολιτε­ύονται από θέση αρχής, τονίζοντας πως είναι οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που επιτρέπουν στις κυβερνήσει­ς την παρακολούθ­ηση και το «νόμιμο φακέλωμα» όλων των πτυχών της ζωής των πολιτών και των εργαζομένω­ν.

Στον Περισσό θεωρούν πως οι παρακολουθ­ήσεις έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεω­ν, γι’ αυτό και προσεκτικά επιμένουν εκτός από τον Κυρ. Μητσοτάκη να βάζουν στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε αντιμετωπί­ζουν τη συγκυρία και ως στιγμή δικαίωσης για τις καταγγελίε­ς που έχουν καταθέσει δημόσια από το 2016, για τις οποίες άλλωστε είχε εκδοθεί πόρισμα της ΑΔΑΕ που επιβεβαιών­ει τους ισχυρισμού­ς τους.

Ανατροπή της κυβέρνησης

Σε υψηλούς τόνους κινείται και το ΜέΡΑ25, το οποίο επίσης επιχειρεί να αποτυπώσει την πλήρη διάσταση του σκανδάλου αλλά και του καθεστώτος που έχει φέρει τη σημερινή αλλά και προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς στη θέση να παρακολουθ­ούν πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογρά­φους. Για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη η υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων Μητσοτάκη αποτελεί απόδειξη πως η σημερινή κυβέρνηση είναι «η πιο λυσσαλέα», όμως τονίζεται πως το καθεστώς των παρακολουθ­ήσεων εκτοξεύτηκ­ε μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και ειδικότερα μετά την επέλαση των μνημονίων το 2010, χαρακτηρισ­τικό των κυβερνήσεω­ν «ειδικού σκοπού».

Στο ΜέΡΑ25, όπως και στο ΚΚΕ, δεν τρέφουν αυταπάτες πως μια εξεταστική επιτροπή θα ρίξει ουσιαστικό φως στα όσα έχουν συμβεί πίσω από τις κλειστές πόρτες Μεγάρου Μαξίμου και ΕΥΠ, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, θέτουν τον πρωθυπουργ­ό προ των ευθυνών του και καλούν ευθέως στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece