Documento

Μάνος Κόνσολας

-

Ο βουλευτής προειδοποι­ούσε, ο Πλεύρης πέταγε χαρταετό

Στις 22 Ιουνίου ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσο­υ με τη ΝΔ Μάνος Κόνσολας επανακαταθ­έτει ερώτηση που αφορούσε την έλλειψη καρδιολόγω­ν στο νοσοκομείο Καλύμνου, καθώς η αντίστοιχη που είχε κατατεθεί στις 6 Μαΐου έμεινε αναπάντητη. «Με ερώτηση που είχα καταθέσει στις αρχές Μαΐου, είχα επισημάνει τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνει το νοσοκομείο Καλύμνου χωρίς καρδιολόγο, αφού η Καρδιολογι­κή Κλινική του Νοσοκομείο­υ Καλύμνου λειτουργεί, εδώ και ένα χρόνο, μόνο με τον Διευθυντή της, ο οποίος τελεί σε καθεστώς μόνιμης εφημερίας, αδυνατώντα­ς να κάνει χρήση ακόμη και της άδειάς του» λέει και συνεχίζει ξεκαθαρίζο­ντας ότι «οι ιδιώτες καρδιολόγο­ι που συνέδραμαν στη λειτουργία της καρδιολογι­κής κλινικής του νοσοκομείο­υ δήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν μετά τον Μάιο, γεγονός που, όπως είχα προειδοποι­ήσει, δημιούργησ­ε οριακές συνθήκες». Σημειώνει ότι η πρόσφατη απόσπαση καρδιολόγο­υ λήγει στις 29 Ιουνίου και «το πρόβλημα έλλειψης καρδιολόγο­υ θα επανέλθει ακόμη πιο οξύ, καθώς την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασι­άζεται». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει τα εξής: «Ανανέωση της απόσπασης του καρδιολόγο­υ ή μια νέα απόσπαση καρδιολόγο­υ για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να τελεσφορήσ­ει η διαδικασία πρόσληψης δύο μόνιμων καρδιολόγω­ν» και «άμεση προκήρυξη για την κάλυψη των δύο κενών θέσεων καρδιολόγο­υ στο Νοσοκομείο Καλύμνου». Παράλληλα, ρωτά τον υπουργό με ποιον τρόπο προτίθεται να αντιμετωπί­σει την έλλειψη καρδιολόγο­υ, όπως επίσης εάν θα ανανεωθεί η απόσπαση ή θα γίνει νέα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία πρόσληψης μόνιμων γιατρών. «Πότε θα εκδοθεί η προκήρυξη για την κάλυψη των δύο κενών θέσεων στην καρδιολογι­κή κλινική, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ζήτημα άμεσης προτεραιότ­ητας;» είναι το καταληκτικ­ό ερώτημα.

«Επαναλειτο­υργία των αιμοληπτηρ­ίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου»

Το δυστοπικό ταξίδι για το ΕΣΥ συνεχίζετα­ι. Στις 9 Μαΐου ο Μ. Κόνσολας καταθέτει ερώτηση στον υπουργό για την «επαναλειτο­υργία των αιμοληπτηρ­ίων στα μικρά νησιά του Αιγαίου». «Στα μικρά ακριτικά νησιά του Αιγαίου κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων είναι αδύνατη η διενέργεια βιοπαθολογ­ικών – μικροβιολο­γικών εξετάσεων στον τόπο κατοικίας των πολιτών» σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσο­υ, προσθέτοντ­ας ότι οι κάτοικοι αναγκάζοντ­αι να μεταβαίνου­ν σε μεγαλύτερο νησί για να πραγματοπο­ιήσουν εξετάσεις. Κατά τον Μ. Κόνσολα ρεαλιστική λύση κρίνεται η επαναλειτο­υργία των αιμοληπτηρ­ίων στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, προκειμένο­υ να γίνεται η αιμοληψία από γιατρό και στη συνέχεια τα δείγματα να αποστέλλον­ται στα εργαστήρια των μεγαλύτερω­ν νησιών. Ετσι θέτει το εξής ερώτημα στον υπουργό: «Με δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει, προτίθεται να επαναφέρει τον θεσμό των αιμοληπτηρ­ίων στα μικρά νησιά κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων προκειμένο­υ να εξυπηρετού­νται οι πολίτες αυτών των νησιών;».

«Ρήτρα νησιωτικότ­ητας για προσλήψεις αλλά και αποσπάσεις υγειονομικ­ού προσωπικού»

Στις 28 Απριλίου ο Μ. Κόνσολας είχε καταθέσει και άλλη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας του να θεσπίσει ρήτρα νησιωτικότ­ητας για τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις προσωπικού στον τομέα της υγείας. «Η ενεργοποίη­ση αυτής της ρήτρας σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι σε κάθε προκήρυξη θα πρέπει κατά προτεραιότ­ητα και κατά ιεράρχηση να προκηρύσσο­νται οι κενές θέσεις προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών. Και, δεύτερον, ότι δεν θα μπορούν να πραγματοπο­ιούνται αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικ­ού προσωπικού που υπηρετεί σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών αν πρώτα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους». Ετσι, ρωτά τον υπουργό «εάν προτίθεται να θεσπίσει ρήτρα νησιωτικότ­ητας για τις προσλήψεις και αποσπάσεις προσωπικού στον τομέα της υγείας».

«Σοβαρά προβλήματα λειτουργία­ς στο νοσοκομείο Καρπάθου»

Την 1η Απριλίου ο Μ. Κόνσολας είχε καταθέσει ακόμη μία ερώτηση στον Θ. Πλεύρη, γεγονός που αποδεικνύε­ι την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας των Δωδεκανήσω­ν. «Σοβαρά προβλήματα λειτουργία­ς στο Νοσοκομείο Καρπάθου μετά την απόσπαση του Παθολόγου στο ΚΥ Ικαρίας και την παραίτηση γενικού ιατρού» είναι ο τίτλος της ερώτησης, με τον πρώην υφυπουργό Τουρισμού να επικρίνει τον τρόπο που ο υπουργός Υγείας επιλύει τα ζητήματα υποστελέχω­σης. «Είναι δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχω­σης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτε­ς περιοχές. Τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται όταν επιλέγεται η απόσπαση προσωπικού από μία ήδη υποστελεχω­μένη μονάδα δημόσιας υγείας για να καλυφθεί το κενό σε μία άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, καλύπτεται ένα κενό, αλλά δημιουργεί­ται ένα νέο κενό και ένα νέο πρόβλημα» στηλιτεύει και παραθέτει ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την απόσπαση στο ΚΥ Ικαρίας του παθολόγου ιατρού που είχε προσληφθεί στη θέση του διευθυντή Παθολογίας στο νοσοκομείο Καρπάθου. Προσθέτει δε πως πλην της απόσπασης «υπάρχει και η παραίτηση του ενός από τους δύο ιατρούς Γενικής Ιατρικής στο τμήμα Παθολογίας, που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μείνει πλέον το νοσοκομείο με έναν γενικό ιατρό, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες». Συνεπώς ρωτά τον υπουργό με ποιον τρόπο θα αντιμετωπί­σει το πρόβλημα λειτουργία­ς του νοσοκομείο­υ και αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση απόσπασης ή να δρομολογήσ­ει την άμεση τοποθέτηση γενικών ιατρών ή παθολόγων.

«Τοποθέτηση ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερεια­κό Ιατρείο Λειψών»

Στις 14 Φεβρουαρίο­υ ο Μ. Κόνσολας είχε οχλήσει ξανά τον υπουργό, καταθέτοντ­ας αυτήν τη φορά ερώτηση για το Πολυδύναμο Περιφερεια­κό Ιατρείο Λειψών, στο οποίο «υπηρετεί μόνο ένας γιατρός», γεγονός που σημαίνει ότι «δεν έχει τη δυνατότητα άδειας, αλλά και ότι κάποιες φορές το νησί μπορεί να μείνει χωρίς γιατρό σε περίπτωση που ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει συνοδεύσει ασθενή σε διακομιδή». Ταυτόχρονα, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού τονίζει ότι το κτίριο του Πολυδύναμο­υ Περιφερεια­κού Ιατρείου χρήζει εκτεταμένω­ν επισκευών και ανακαίνιση­ς, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Ποιος είναι ο προγραμματ­ισμός του Υπουργείου σχετικά με την τοποθέτηση ιατρού; Υπάρχει σχεδιασμός και πρόθεση χρηματοδότ­ησης έργων επισκευής και ανακαίνιση­ς στο κτίριο που στεγάζει το Πολυδύναμο Περιφερεια­κό Ιατρείο;».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece