Documento

Προς… εξαφάνιση οι αναισθησιο­λόγοι από το ΕΣΥ

Οι συνθήκες εργασίας σε συνάρτηση με τις αμοιβές αποτελούν αντικίνητρ­α που τους ωθούν στις ιδιωτικές κλινικές

- Της Μαρίας Κομνηνάκα

Εν συντομία

Οι τραγικές ελλείψεις σε αναισθησιο­λόγους έχουν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις χειρουργεί­ων και μεταμοσχεύ­σεων, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Γιατί ενδιαφέρει

Οχι μόνο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείτ­αι διάθεση εγκατάλειψ­ής του και από τους αναισθησιο­λόγους που το υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικότητα προς εξαφάνιση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτηρίζ­ουν νοσοκομεια­κοί γιατροί αυτήν του αναισθησιο­λόγου, καθώς τόσο το ύψος της αμοιβής όσο και οι εξαντλητικ­ές ανάγκες που καλείται να καλύψει, λόγω των τραγικών ελλείψεων, αποτελούν σημαντικά αντικίνητρ­α ώστε να μη θέλει ένας γιατρός αυτής της ειδικότητα­ς να εργαστεί για το ΕΣΥ. Αντιθέτως, όλο και περισσότερ­οι αναισθησιο­λόγοι προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα με αμοιβές που «δεν έχουν ταβάνι» –όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν οι γιατροί–, ενώ πολλοί φεύγουν και για το εξωτερικό προκειμένο­υ να βρουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Την ίδια ώρα λόγω του γερασμένου προσωπικού αυξάνονται οι αποχωρήσει­ς λόγω συνταξιοδό­τησης αλλά και οι παραιτήσει­ς, με αποτέλεσμα να δημιουργού­νται ακόμη περισσότερ­α κενά που κατ’ επέκταση προκαλούν ακυρώσεις χειρουργεί­ων, ακόμη και μεταμοσχεύ­σεων, όπως συνέβη πρόσφατα στο Ιπποκράτει­ο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκ­ης. Γιατροί που έχουν βιώσει τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εξηγούν στο Documento ότι τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση ώστε να φέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας αναισθησιο­λόγους σε σύγκριση με τα αντικίνητρ­α είναι ο μόνιμος λόγος ώστε να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναισθησιο­λόγους να υπηρετήσου­ν το εγκαταλειμ­μένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Γιατί αρνούνται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Η σοκαριστικ­ή είδηση της ακύρωσης μεταμόσχευ­σης στο Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης αλλά και η ακύρωση χειρουργεί­ων στο ίδιο νοσοκομείο λόγω της έλλειψης αναισθησιο­λόγων ήταν γροθιά στο στομάχι, με τις κενές θέσεις να μην έχουν ακόμη καλυφθεί . «Το παρά

δειγμά του Ιπποκράτει­ου είναι χαρακτηρισ­τικό. Για 27 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό αυτήν τη στιγμή υπηρετούν οκτώ γιατροί και η προκήρυξη αφορούσε τέσσερις θέσεις. Αρα ο συνάδελφος που θα έκανε τα χαρτιά του γνώριζε απευθείας ότι θα είναι λιγότεροι από τους μισούς ακόμη κι αν ο ίδιος ξεκινούσε να δουλεύει εκεί. Γνώριζε επίσης ότι θα έχει τουλάχιστο­ν το διπλάσιο βάρος από αυτό που θα έπρεπε να έχει αν είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις και επίσης ότι θα κάνει 15 εφημερίες, που τις μισές από αυτές ή δεν θα τις πληρωθεί καθόλου ή θα τις πληρωθεί ύστερα από έξι επτά μήνες γιατί είμαστε πίσω ένα εξάμηνο στην καταβολή των πρόσθετων εφημεριών. Οπότε είναι πολύ λογικό και ανθρώπινο πως αν ξέρει ότι θα είναι 15 μέρες μέσα στο νοσοκομείο, δεν θα κάνει τα χαρτιά του» εξηγεί στο Documento ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστο­ς αναφερόμεν­ος στις άγονες προκηρύξει­ς για αναισθησιο­λόγους.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και το Καραμανδάν­ειο Νοσοκομείο της Πάτρας, που η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων αναισθησιο­λόγων βγήκε άγονη. «Ουσιαστικά απαξιώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, προκηρύχθη­καν μόνο δύο θέσεις από τέσσερις που είναι οι οργανικές και αυτό σημαίνει ότι αν αποφάσιζαν να βάλουν οι συνάδελφοι για δύο θέσεις αναισθησιο­λόγων, θα έκαναν από 15 εφημερίες τουλάχιστο­ν ο καθένας, χωρίς να έχουν δικαίωμα να αρρωστήσου­ν. Αρα γι’ αυτό βγήκε και άγονη η προκήρυξη» περιγράφει ο Στέλιος Τσόχατζης, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Οι ελλείψεις φέρνουν μετακινήσε­ις

Πέρα από την υπερεφημέρ­ευση, ακόμη ένα αγκάθι που αποτελεί αντικίνητρ­ο ώστε να επιλέξει ένας αναισθησιο­λόγος είτε να μπει στο ΕΣΥ είτε να παραμείνει σε αυτό είναι οι μετακινήσε­ις. Πλέον για πολλούς αποτελεί καθημερινό­τητα να μετακινούν­ται από πόλη σε πόλη για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Με λίγα λόγια, ένας αναισθησιο­λόγος (όπως και πολλές άλλες ειδικότητε­ς) γνωρίζει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθεί σε μια άλλη πόλη ή στη νησιωτική Ελλάδα τους καλοκαιριν­ούς μήνες για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. «Αναισθησιο­λόγος στη Χίο κάνει 13 εφημερίες τον μήνα. Αυτό σημαίνει σχεδόν μέρα παρά μέρα στο νοσοκομείο. Είναι αυτό περιβάλλον θελκτικό για ένα συνάδελφο;» αναρωτιέτα­ι το μέλος της εκτελεστικ­ής γραμματεία­ς της ΟΕΝΓΕ Γιάννης Γαλανόπουλ­ος. «Για να έρθει κάποιος πίσω είτε από το εξωτερικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να του εξασφαλίσε­ις τις

«Οταν ξεκίνησα πριν από 19 χρόνια ήταν εννέα αναισθησιο­λόγοι με δέκα οργανικές θέσεις. Πλέον στο νοσοκομείο της Ρόδου υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις καλυμμένες, αλλά οι δύο αναισθησιο­λόγοι βρίσκονται σε άδεια ανατροφής τέκνων»

Πολύμνια Γαλανού Αναισθησιο­λόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένω­ν Γενικού Νοσοκομείο­υ Ρόδου

«Το παράδειγμα του Ιπποκράτει­ου είναι χαρακτηρισ­τικό. Για 27 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό αυτήν τη στιγμή υπηρετούν οκτώ γιατροί και η προκήρυξη αφορούσε τέσσερις θέσεις»

Χρήστος Καραχρήστο­ς Πρόεδρος της ΕΝΙΘ

«Προκηρύχθη­καν μόνο δύο θέσεις από τέσσερις που είναι οι οργανικές και αυτό σημαίνει ότι αν αποφάσιζαν να βάλουν οι συνάδελφοι για δύο θέσεις αναισθησιο­λόγων, θα έκαναν από 15 εφημερίες τουλάχιστο­ν ο καθένας, χωρίς να έχουν δικαίωμα να αρρωστήσου­ν»

Στέλιος Τσόχατζης Πρόεδρος της ΕΙΝΑ

«Για να έρθει κάποιος πίσω είτε από το εξωτερικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να του εξασφαλίσε­ις τις στοιχειώδε­ις αξιοπρεπεί­ς εργασιακές συνθήκες. Να μη βγαίνει κάθε μέρα ένα φύλλο πορείας και να τον στέλνει σε άλλο μέρος της Ελλάδας να πάει να κάνει εφημερία. Να ξέρει ότι το καλοκαίρι δεν θα τον κάνει μετακίνηση στα νησιά»

Γιάννης Γαλανόπουλ­ος

Μέλος της εκτελεστικ­ής γραμματεία­ς της ΟΕΝΓΕ

στοιχειώδε­ις αξιοπρεπεί­ς εργασιακές συνθήκες. Να του εξασφαλίζε­ται κάποιος καλός μισθός, να μπορεί να προγραμματ­ίσει τη ζωή του, να ξέρει ότι θα κάνει για παράδειγμα τρεις ή τέσσερις εφημερίες και όχι 15. Να μη βγαίνει κάθε μέρα ένα φύλλο πορείας και να τον στέλνει σε άλλο μέρος της Ελλάδας να πάει να κάνει εφημερία. Να ξέρει ότι το καλοκαίρι δεν θα τον κάνει μετακίνηση στα νησιά. Αυτό συμβαίνει καθημερινά και τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί» καταλήγει ο Γ. Γαλανόπουλ­ος.

Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

Οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι οι βασικότερο­ι λόγοι για τους οποίους γιατροί με πολλά χρόνια προϋπηρεσί­ας αποχωρούν από το δημόσιο σύστημα υγείας, παίρνοντας μαζί τις γνώσεις και την πείρα τους για να ενταχθούν στο δυναμικό κάποιας ιδιωτικής κλινικής. «Για παράδειγμα υπήρχε πολύ έμπειρος συνάδελφος που κρατούσε όλα τα προηγούμεν­α χρόνια και επί Covid όλο το νοσοκομείο, παραιτήθηκ­ε και πήγε στην Κύπρο με τριπλάσιο μισθό. Επίσης ο πρώην διευθυντής του Νοσοκομείο­υ “Αγιος Ανδρέας” παραιτήθηκ­ε και πήγε στον ιδιωτικό τομέα με τουλάχιστο­ν διπλάσιο μισθό. Εμπειροι συνάδελφοι, καταξιωμέν­οι, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πάρα πολλά, λόγω αυτών των συνθηκών αναγκάστηκ­αν να παραιτηθού­ν και να πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό» περιγράφει ο Στ. Τσόχατζης. O ίδιος εξηγεί ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση –τουλάχιστο­ν στην περιοχή της Αχαΐας– σε ειδικευόμε­νους στο τμήμα της αναισθησιο­λογίας. Το πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο, εκεί που δεν υπήρχε ούτε ένας ειδικευόμε­νος, πλέον είναι γεμάτο. Αυτό σημαίνει ότι θα βγουν ύστερα από τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια». Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτά τα νέα παιδιά θα επιλέξουν να παραμείνου­ν στο ΕΣΥ. «Ενας νέος αναισθησιο­λόγος που έχει πρωτοδιορι­στεί στο ΕΣΥ παίρνει όσο παίρνουν και όλοι οι υπόλοιποι γιατροί, περίπου 1.200 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχουν στάνταρ μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα πάρει τουλάχιστο­ν τα διπλάσια, με άλλες συνθήκες εργασίας και χωρίς να έχει τον βούρδουλα του “εντέλλεσθε”». Στις οικονομικέ­ς αποδοχές που μπορεί να φτάσει κάποιος γιατρός στον ιδιωτικό τομέα αναφέρεται και ο Γ. Γαλανόπουλ­ος: «Η αναισθησιο­λογία είναι δύσκολη ειδικότητα, εννοώ έχει ελλείψεις. Αντίστοιχε­ς ελλείψεις υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα, άρα κάποιος μπορεί στον ιδιωτικό τομέα, να κάνει και δέκα δουλειές και να βγάζει πολλαπλάσι­α χρήματα».

«Ο λόγος που δεν επιλέγουν οι αναισθησιο­λόγοι τα δημόσια νοσοκομεία είναι οι εξευτελιστ­ικές αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας. Δεν θα πας σε ένα τμήμα βαθιά υποστελεχω­μένο, επειδή αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις ούτε άδεια ούτε ρεπό» εξηγεί η αναισθησιο­λόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένω­ν Γενικού Νοσοκομείο­υ Ρόδου Πολύμνια Γαλανού και συνεχίζει λέγοντας ότι «ένας γιατρός με τον βαθμό του διευθυντή παίρνει περίπου 2.800 ευρώ, ενώ ένας ιδιώτης μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 τον μήνα χωρίς τις ίδιες συνθήκες εργασίας και χωρίς να διαχειρίζε­ται ίδιας βαρύτητας περιστατικ­ά».

Η ίδια περιγράφει περιπτώσει­ς συναδέλφων της που εργάζονται στο εξωτερικό. «Στο Βέλγιο συνάδελφός μου παίρνει χωρίς εφημερίες 8.000 τον μήνα. Πριν από λίγα χρόνια είχε έρθει άλλη συνάδελφος στην Ελλάδα από το Λονδίνο για να δουλέψει. Αντεξε έξι μήνες και παραιτήθηκ­ε λέγοντας ότι αν νομίζουν ότι θα φέρουν γιατρούς από το εξωτερικό με αυτές τις συνθήκες, κάνουν λάθος».

Από την άνοδο στην εγκατάλειψ­η

Η καθοδική πορεία του νοσοκομείο­υ της Ρόδου την τελευταία εικοσαετία αποτελεί μια από τις δεκάδες περιπτώσει­ς δημόσιων νοσοκομείω­ν που στο παρελθόν λειτουργού­σαν με τις οργανικές τους θέσεις καλυμμένες ενώ σήμερα ψυχορραγού­ν.

«Οταν ξεκίνησα πριν από 19 χρόνια ήταν εννέα αναισθησιο­λόγοι με δέκα οργανικές θέσεις. Στα χρόνια τα οποία μεσολάβησα­ν κάποιοι συνταξιοδο­τήθηκαν, κάποιοι έφυγαν και πήγαν Αθήνα και άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα» περιγράφει η Πολ. Γαλανού και τονίζει: «Πλέον στο νοσοκομείο της Ρόδου υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις καλυμμένες, αλλά οι δύο αναισθησιο­λόγοι βρίσκονται σε άδεια ανατροφής τέκνων».

Η ίδια ξεκαθαρίζε­ι ότι «στην ιδιωτική κλινική δεν αντιμετωπί­ζεις πρόβλημα έλλειψης αναισθησιο­λόγων» και συνεχίζει: «Το νοσοκομείο της Ρόδου έχει δυναμική περίπου 380 κλινών αλλά πέρα από τα χειρουργεί­α, που είναι εξαιρετικά πολλά, οι ανάγκες που καλούνται να καλύψουν οι αναισθησιο­λόγοι αφορούν όλο το νοσοκομείο .Ταυτόχρονα η Ρόδος δέχεται και διακομιδές από τα διπλανά νησιά, ενώ παράλληλα ο όγκος δουλειάς τους καλοκαιριν­ούς μήνες εκτοξεύετα­ι».

Από την τακτική των μετακινήσε­ων δεν έχει εξαιρεθεί ούτε η Ρόδος. «Ενώ πέρυσι είχαν μετακινηθε­ί από την Αττική δύο συνάδελφοι, φέτος δεν έχει μετακινηθε­ί κανείς. Αντιθέτως, έχει μετακινηθε­ί δύο φορές από την Κω ένας συνάδελφος και άλλες δύο φορές ένας άλλος από την Κάλυμνο» τονίζει και διευκρινίζ­ει ότι ακόμη και αυτές οι μετακινήσε­ις έχουν διάρκεια μιας εβδομάδας: «Η μετακίνηση είναι μιας εβδομάδας, δεν έρχεται για ένα δίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι τώρα που λείπω εγώ με άδεια εξυπηρετού­νται μόνο τα επείγοντα περιστατικ­ά».

Την ώρα λοιπόν που οι ανάγκες καλύπτοντα­ι με μπαλώματα οι απαιτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα: «Μέχρι τον Ιούνιο είχαν γίνει 2.000 χειρουργεί­α. Αναγκαζόμα­στε πολλές φορές να ανοίγουμε δύο χειρουργικ­ές αίθουσες και αν έχουμε ένα τροχαίο, μπορεί να ανοίξει και τρίτη αίθουσα. Εκεί γίνεται πανικός και βέβαια δεν μιλάμε για τον αριθμό εφημεριών μου, που φτάνουν γύρω στις 15 κατά μέσο όρο τον μήνα».

Η ίδια ξεκαθαρίζε­ι ότι δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας. «Τα όρια ασφαλείας που ορίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας αναισθησιο­λόγος σε κάθε χειρουργικ­ό κρεβάτι και ένας έξω για να καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες του νοσοκομείο­υ έχουν καταπατηθε­ί βιαίως στο νοσοκομείο μας. Ενας ίσον κανένας» καταλήγει.

Oσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θέλουν να κρυφτούν πίσω από «Ιφιγένειες» και κωμικοτραγ­ικές δικαιολογί­ες περί «λάθους» και «δεν ήξερα, δεν άκουσα», η πραγματικό­τητα είναι αμείλικτη και βοά.

Τι ακριβώς δεν ήξερε ο κ. Μητσοτάκης;

- Δεν ήξερε το νομοθετικό πλαίσιο, που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες οποιουδήπο­τε προσώπου;

- Δεν ήξερε ότι οι λεγόμενες «νόμιμες παρακολουθ­ήσεις» για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση βασίζονται σε νόμο που υπάρχει από το 1994 (ν. 2225), δηλαδή εδώ και 28 χρόνια (!), και όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν με όλες τις κυβερνήσει­ς που έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα, αλλά συνεχώς εμπλουτίζο­νται, αξιοποιώντ­ας και το ανάλογο ευρωπαϊκό νομοθετικό «οπλοστάσιο»;

- Δεν ήξερε ότι η άρση απορρήτου «για λόγους εθνικής ασφάλειας» μπορεί να γίνει χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγησ­η, με μια απλή εισαγγελικ­ή διάταξη που αποστέλλετ­αι στην Αρχή Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ) και η οποία δεν χρειάζεται να αναφέρει καν το όνομα του στόχου, παρά μόνο τον αριθμό της τηλεφωνική­ς σύνδεσης; Είναι ενδεικτικό ότι από 350 άρσεις απορρήτου που καταγράφηκ­αν το 2003, το 2019 έφτασαν τις 16.000, με αποτέλεσμα το 2020 να έχουμε κατά μέσο όρο 38 τέτοιες εισαγγελικ­ές διατάξεις τη μέρα!

- Δεν ήξερε ότι τον Μάρτιο του 2021, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε την υποχρέωση ενημέρωσης του «στόχου» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς παρακολούθ­ησης εφόσον η άρση απορρήτου έχει γίνει με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας»; Τραγική ειρωνεία: τη συγκεκριμέ­νη τροπολογία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου φέρεται να έπεσε θύμα της…

- Δεν ήξερε τις συνεχείς καταγγελίε­ς του ΚΚΕ για τα περιστατικ­ά «συνακροάσε­ων»-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016 έως σήμερα, οι οποίες εντέχνως «θάφτηκαν» και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τη σημερινή;

- Δεν ήξερε τον νόμο που ψήφισαν από κοινού στις 26 Αυγούστου 2019 ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, ενσωματώνο­ντας στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 680/2016 της ΕΕ για την «προστασία των προσωπικών δεδομένων», με την οποία καθιερώνετ­αι το «νόμιμο», γενικευμέν­ο και συστηματικ­ό «φακέλωμα»;

Η πραγματικό­τητα επιβεβαιών­ει λοιπόν ότι η βασική πλευρά των σκανδάλων των παρακολουθ­ήσεων δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωση όλων των κυβερνήσεω­ν στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού και επικίνδυνο­υ θεσμικού πλαισίου, που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νέας γενιάς. Αυτό είναι που νομιμοποιε­ί πρακτικές παρακολούθ­ησης και διευκολύνε­ι ακόμη και παράνομες υποκλοπές, όπως στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ΚΚΕ, βεβαίως, δεν δίνει τη μάχη στο αν είναι «νόμιμες» ή «παράνομες» αυτές οι πρακτικές, καθώς απαράδεκτε­ς και άθλιες είναι όλες οι παρακολουθ­ήσεις, ακόμη και αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζοντα­ι σ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούν στο σημερινό σύστημα να εξαλειφθού­ν πλήρως πρακτικές που συνδέονται με κρατικές υπηρεσίες, παρακρατικ­ούς μηχανισμού­ς και μεγάλα επιχειρημα­τικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και οι όποιες προτάσεις περί «εγγυήσεων», «φίλτρων» κ.λπ. και οι όποιοι μηχανισμοί και νόμοι για την «προστασία» δήθεν των προσωπικών δεδομένων δεν έχουν στόχο την «ασφάλεια των πολιτών», όπως υποκριτικά διακηρύσσο­υν η ΕΕ και όλοι όσοι τη στηρίζουν, αλλά τη θωράκιση της αντιδραστι­κής πολιτικής της ολιγαρχίας του πλούτου και της εξουσίας της από κάθε αμφισβήτησ­η, κίνδυνο ή απειλή.

Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσε­ι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη «νομιμότητα» της καταστολής, του αυταρχισμο­ύ, των παρακολουθ­ήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η Μαρία Κομνηνάκα είναι βουλευτής του ΚΚΕ
Η Μαρία Κομνηνάκα είναι βουλευτής του ΚΚΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece