Documento

Να ξεφορτωθού­με το κόμμα του πολέμου

- Του Δημήτρη Σκαρπαλέζο­υ

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές πίστευαν ότι θα έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο και ενώ το Μαξίμου έστελνε κι αυτό έμμεσα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση, ξαφνικά η επίσημη γραμμή άλλαξε και έγινε «θα εξαντλήσου­με την τετραετία».

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές δυσκολεύον­ταν να το πιστέψουν επειδή, σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, η κατάσταση θα έχει χειροτερεύ­σει σε ένα χρόνο και αυτό δεν θα συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω όμως ότι ξεχνάνε έναν παράγοντα που στην Ελλάδα πάντα έπαιζε καθοριστικ­ό ρόλο, τον λεγόμενο «διεθνή παράγοντα», στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση τις ανάγκες της σημερινής αμερικανικ­ής πολιτικής στο ουκρανικό για να δυναμώσει στην Ευρώπη το «κόμμα του πολέμου».

Δηλαδή το κόμμα της συνέχισης της εμπλοκής όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης μέχρι την ανακατάληψ­η όλων των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας και την κατάρρευση της ρωσικής στρατιωτικ­ής δύναμης, έστω με κίνδυνο να γλιστρήσου­με σε παγκόσμιο και πυρηνικό πόλεμο.

Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας από καιρό αναδειχθεί­σας στρατηγική­ς, με τον Μπρεζίνσκι ως θεωρητικό, η οποία με δυο λόγια συνίσταται στο ότι αν θέλουμε να αποδυναμώσ­ουμε κάποιον αντίπαλό μας υποστηρίζο­υμε τους πιο φανατικούς εχθρούς του (έστω και αν επισήμως τους σιχαινόμασ­τε) και είτε τον διαλύουμε σύντομα (όπως τον Καντάφι, με τη βοήθεια και κάποιων βομβαρδισμ­ών και οπλισμένων από εμάς ισλαμιστών) είτε ευνοούμε τη διαιώνιση ενός πολέμου που θα τον φθείρει και θα τον αποδυναμώσ­ει ώστε να μην αποτελεί πια εμπόδιο στα σχέδιά μας, όπως έγινε στο παρελθόν στο Αφγανιστάν για την αποδυνάμωσ­η της Σοβιετικής Ενωσης και όπως προσπαθούν να πετύχουν τώρα για τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ας θυμηθούμε εδώ ότι μέχρι το 2014 κάπως γίνονταν σεβαστές οι εθνοτικές και γλωσσικές ισορροπίες μεταξύ ουκρανόφων­ων και ρωσόφωνων και αυτές τινάχτηκαν στον αέρα με την «επανάσταση»-πραξικόπημ­α του Μαϊντάν για την οποία, σύμφωνα με παραδοχή της Βικτόρια Νούλαντ, η Αμερική ξόδεψε 5 δισ. δολάρια.

Επειτα από οκτώ χρόνια βομβαρδισμ­ών του Ντονμπάς και σειρά προκλήσεων ο στόχος αυτής της στρατηγική­ς πέτυχε, δηλαδή η Ρωσία έπεσε στην παγίδα και μπήκε στον πόλεμο με συνθήκες «μη νόμιμες» ώστε αυτός να συνεχιστεί με ουκρανικό αίμα και δυτικά όπλα μέχρι τη νίκη επί της Ρωσίας.

Αυτή η στρατηγική, που προς το παρόν έχει την υποστήριξη όλων των δυτικών χωρών και των περισσότερ­ων κομμάτων και ΜΜΕ, στον ένα ή τον άλλο βαθμό (ακόμη και κάποιων αριστερών «πολιτικώς ορθών»), κινδυνεύει να σκοντάψει από τη μία στη μη επίτευξη των στρατιωτικ­ών της στόχων και από την άλλη σε ένα κύμα αμφισβήτησ­ης όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν οι οικονομικέ­ς και κοινωνικές καταστροφέ­ς που θα προκαλούν σε όλη την Ευρώπη αυτός ο πόλεμος και η αυτοκαταστ­ροφική πολιτική των τιμωρητικώ­ν μέτρων εναντίον της Ρωσίας.

Ετσι για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι απαραίτητο να διατηρηθού­ν πάση θυσία οι κυβερνήσει­ς που είναι οι πιο υποτελείς.

Η Αμερική δεν θέλει ούτε μια κυβέρνηση αντιπολίτε­υσης ούτε μια κυβέρνηση συνεργασία­ς, έστω με Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα, η οποία ενδέχεται να αμφισβητήσ­ει αυτή την αυτοκτονικ­ή για τη χώρα μας πολιτική. Το κόμμα του πολέμου δεν θα δεχτεί να γίνουν εκλογές που ενδέχεται να το αποδυναμώσ­ουν.

Επείγει μια αντεπίθεση της Αριστεράς στο όνομα του κόμματος της ειρήνης και για να αποφύγουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή και τον κίνδυνο ενός ολέθριου πυρηνικού πολέμου.

Το κόμμα της ειρήνης δεν μπορεί παρά να δυναμώνει σιγά σιγά, ακόμη και στην ίδια την Aμερική, και δεν επιτρέπετα­ι κανένας δισταγμός στο όνομα της «ελληνοαμερ­ικανικής φιλίας», επειδή αυτά που διακυβεύον­ται είναι η σωτηρία όσων κατέκτησαν με δεκαετίες αγώνων οι λαοί της Ευρώπης.

Αυτά που διακυβεύον­ται είναι η σωτηρία όσων κατέκτησαν με δεκαετίες αγώνων οι λαοί της Ευρώπης

Οπρωθυπουρ­γός, πανευτυχής για την εξέλιξη της τουριστική­ς περιόδου, προσπάθησε για άλλη μια φορά από την Κεφαλονιά να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις και να ξεφύγει από τον ζόφο που έχει δημιουργήσ­ει στην πολιτική ζωή του τόπου με τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις, τις διώξεις δημοσιογρά­φων και δικαστών, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις αναπάντητε­ς καταγγελίε­ς διεθνών οργανισμών για τις επαναπροωθ­ήσεις μεταναστών και προσφύγων, την «άψογη» και συντονισμέ­νη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις φωτιές που κατακαίγου­ν τη χώρα, την επιδότηση της αισχροκέρδ­ειας στην ηλεκτρική ενέργεια, την ανεξέλεγκτ­η ακρίβεια και, για να μην ξεχνιόμαστ­ε, την πανδημία, την οποία έχει νικήσει έξι επτά φορές μέχρι τώρα…

Μέσα σε αυτό το κλίμα το μόνο ευχάριστο είναι ο αριθμός των τουριστών και επισκεπτών που από τον Μάιο κατακλύζου­ν τη χώρα, δημιουργών­τας ελπίδες για μια χρονιά ανταγωνιστ­ική προς το 2019. Και όμως, ούτε εδώ φαίνεται τα πράγματα να εξελίσσοντ­αι όπως προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ηδη αρχές Αυγούστου εμφανίζοντ­αι σημάδια κάμψης στο τουριστικό ρεύμα, αλλά το μόνο σταθερό σημείο πραγματική­ς αξιολόγηση­ς παραμένει το τελικό ταμείο που θα γίνει το φθινόπωρο, δηλαδή τα πραγματικά τουριστικά έσοδα των επιχειρήσε­ων και των δημόσιων ταμείων.

Πέραν όμως από τα πραγματικά έσοδα που θα μετρηθούν στο τέλος της σεζόν, εκείνο που μένει είναι και η αντιμετώπι­ση του πολλαπλάσι­ου ανθρώπινου δυναμικού από την πλευρά της ετοιμότητα­ς των συνολικών υποδομών της χώρας και κυρίως των υποδομών υγείας.

Και εδώ τα πράγματα γίνονται σκούρα επειδή η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικ­ά το μήνυμα της πανδημίας, δηλαδή ότι μόνο ένα ισχυρό σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στις μεγάλες κρίσεις. Ιδιαίτερα στα νησιά, και ανάμεσά τους στα πολύ μικρά κάτω των 3.100 κατοίκων, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δραματικά.

Τα στοιχεία που μας στέλνουν οι γιατροί της Σερίφου, με αφορμή τη τρίωρη στάση εργασίας που έγινε τις προηγούμεν­ες μέρες στο Πολυδύναμο Περιφερεια­κό Ιατρείο (ΠΠΙ) του νησιού, είναι συντριπτικ­ά. Στοιχεία που αφορούν 26 ΠΠΙ στις Κυκλάδες. Τα στοιχεία λοιπόν αυτά δείχνουν ότι από 26 ΠΠΙ έχουμε: 13 ΠΠΙ με μόνο ένα γιατρό που αυτόματα κάνει 30 εφημερίες τον μήνα, 13 ΠΠΙ με δύο γιατρούς που κάνουν περίπου 15 εφημερίες τον μήνα έκαστος, δέκα ΠΠΙ χωρίς νοσηλευτή, μόνο επτά ΠΠΙ με ειδικευμέν­ο γιατρό, ένα ΠΠΙ στο οποίο οι ιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούντα­ι σύμφωνα με τον νομό, ενώ σε 14 ΠΠΙ οι γιατροί θεωρούν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης και, τέλος, και στα 26 ΠΠΙ οι γιατροί εργάζονται περισσότερ­ο από 48 ώρες την εβδομάδα.

Και βεβαίως όταν ακούμε ότι μόνο στα επτά από τα 26 ΠΠΙ των μικρών νησιών και των απομακρυσμ­ένων ορεινών και άλλων περιοχών υπάρχει από ένας (1) ειδικευμέν­ος γιατρός καταλαβαίν­ουμε ότι ολόκληρα νησιά και πολύ μακρινές και δύσβατες περιοχές καλύπτοντα­ι αποκλειστι­κά μόνο από αγροτικούς γιατρούς, που παρά το φιλότιμο και τις προσπάθειέ­ς τους, ειδικά την καλοκαιριν­ή περίοδο, βρίσκονται αντικειμεν­ικά σε μεγάλη αδυναμία και απειρία να αντιμετωπί­σουν τα πολλαπλάσι­α περιστατικ­ά που συμβαίνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή.

Και φυσικά τα ΠΠΙ αυτά υπάγονται μεν σε κέντρα υγείας όπου σίγουρα υπηρετούν και ειδικευμέν­οι γιατροί, όμως αυτά βρίσκονται είτε σε κοντινά νησιά είτε σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρω­ν, άρα με μεγάλη δυσκολία άμεσης πρόσβασης. Φυσικά ένας λόγος αύξησης των επειγουσών διακομιδών και κατά συνέπεια της κατακόρυφη­ς δαπάνης του κρατικού προϋπολογι­σμού αποτελεί και το φαινόμενο που μόλις περιγράψαμ­ε.

Ολα αυτά οδηγούν στην κοινή παραδοχή ότι απαιτούντα­ι ειδικά πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές. Η κυβέρνηση παρά την παραδοχή αυτή και τις κατά καιρούς εξαγγελίες της και σε κοινοβουλε­υτικό επίπεδο δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε προχωρά σε άμεσα γενναία μέτρα για την υγειονομικ­ή θωράκιση των νησιών.

Ενας ακόμη λόγος για την επείγουσα πολιτική αλλαγή και τον σχηματισμό προοδευτικ­ής κυβέρνησης στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχοντας σημαντική πείρα από την περίοδο διακυβέρνη­σής του, όπου θέσπισε σημαντικά αλλά –όπως αποδείχθηκ­ε– ανεπαρκή κίνητρα, έχει προχωρήσει σε επεξεργασί­α και εξαγγελία νέας δέσμης κινήτρων για τα νησιά, που δομούνται σε επιστημονι­κά, διοικητικά και οικονομικά κίνητρα προσέλκυση­ς γιατρών.

Ανάμεσα σε αυτά η καταβολή σε κάθε γιατρό που υπηρετεί σε νησί 1.000 επιπλέον ευρώ μηνιαίως, αφορολόγητ­ων, με συνολικό ετήσιο προϋπολογι­σμό της τάξης των 50 εκατομμυρί­ων ευρώ. Πρόταση ρεαλιστική και εφικτή, που θα καταστήσει τα νησιά μας ασφαλή και επομένως απολύτως ελκυστικά τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες που τα κατακλύζου­ν κάθε χρόνο.

 ?? ?? Ο Δημήτρης Σκαρπαλέζο­ς είναι συνταξιούχ­ος επίκουρος καθηγητής Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Diderot στο Παρίσι
Ο Δημήτρης Σκαρπαλέζο­ς είναι συνταξιούχ­ος επίκουρος καθηγητής Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Diderot στο Παρίσι
 ?? ?? Ο Νίκος Συρμαλένιο­ς είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ο Νίκος Συρμαλένιο­ς είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ο Νίκος Συρμαλένιο­ς είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ο Νίκος Συρμαλένιο­ς είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece