Documento

Καθεστώς είναι

- Τoυ Θανάση Καραμπάτσο­υ

Παρακολουθ­ήσεις και υποκλοπές ανέκαθεν γίνονταν στη μεταπολίτε­υση, με διάφορα προσχήματα εθνικής ασφάλειας ή σοβαρούς λόγους διερεύνηση­ς ποινικών υποθέσεων. Το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό «νόμιμων» περιπτώσεω­ν σίγουρα προβληματί­ζει για την κατάσταση της δημοκρατία­ς και την τήρηση συνταγματι­κών διατάξεων, υπάρχει όμως μια θεσμική νομιμοποίη­ση της εξουσίας που το επιτρέπει και εκεί βασίζει τη ρητορική της η κυβέρνηση των «αρίστων»: γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν από μας για εμάς τους πολίτες.

Αναζητώντα­ς το γιατί, προκειμένο­υ να αναλυθεί και να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, περνούν διάφορες σκέψεις. Να είναι μόνο η «τρέλα» και η γοητεία της κυριαρχίας, ένας σύγχρονος Κρέοντας ως άγρυπνος θεματοφύλα­κας σε περιόδους κρίσης ή ένας Ριχάρδος Γ΄ της ακόρεστης δίψας για την εξουσία; Να είναι το υπερφυσικό εγώ των εξουσιαστώ­ν; Μήπως το «γονίδιο» και το modus operandi της πολιτικής φαμίλιας ή απότοκο του νεοπινοτσε­τιστικού κλίματος διακυβέρνη­σης, που θέλει να επιβάλει τις σφόδρα αντιδημοφι­λείς πολιτικές με το κνούτο των πραιτοριαν­ών του νόμου και της τάξης;

Τίποτε δεν είναι τυχαίο από τη στιγμή που ανέλαβε τη «σωτηρία» της ολιγαρχίας από «ιδεοληψίες» και παρενθέσει­ς η αδίστακτη κάστα των σερβιτόρων των συμφερόντω­ν της με την εμπέδωση ενός συστήματος αέναης διαχείριση­ς, όπως μπρουτάλ το περιέγραψε ο τσεκουράτο­ς Βορίδης. Η κυβέρνηση ΑΕ είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Εδώ και τρία χρόνια οι επιλογές της δείχνουν ότι μόνος στόχος της είναι να εμπεδώσει στην κοινωνία την ιδεολογική και πολιτική εκπροσώπησ­η της οικονομική­ς ολιγαρχίας, να τσιμεντώσε­ι τους αρμούς της εξουσίας και να φράξει τις διεξόδους σε λύσεις προς διαφορετικ­ή από τη νεοφιλελεύ­θερη επιλογή – ούτε καν μια λαϊκιστική συντηρητικ­ή πολιτική παροχών δεν ανέχεται.

Βασικός μοχλός για την εφαρμογή της είναι η αποξένωση της κοινωνίας από την άσκηση εξουσίας. Πάνω σε αυτό χτίζει νομοθετήμα­τα αδιαφάνεια­ς, ασυλίας ακόμη και από ποινικά αδικήματα, απορρίπτει συστηματικ­ά τη λογοδοσία και δίνει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις σιδερόφρακ­τες δυνάμεις του νόμου και της Δικαιοσύνη­ς.

Αρχικός και μοναδικός στόχος της συνασπισμέ­νης ακροκεντρώ­ας και ακροδεξιάς κάστας του Μαξίμου ήταν ο έλεγχος. Σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνη­σης από τη Μητσοτάκης ΑΕ έχουμε δει να επιβάλλετα­ι το ιδιωτικό συμφέρον και η «αγορά» έναντι του δημοσίου σε όλο το φάσμα της κοινωνίας: εν μέσω πανδημίας στην υγεία, από καιρό στην παιδεία, στις μεταφορές, στον δημόσιο χώρο, στην ενέργεια κ.λπ. Η κυβέρνηση αυτή είναι ίσως η μοναδική στα μεταπολιτε­υτικά χρονικά που δεν έχει «λαϊκίσει» προσφέροντ­ας παροχές στους πολίτες, παρά μόνο σε επιχειρημα­τικά συμφέροντα. Το μόνο δημόσιο που έχει διατηρήσει –το έχει δε ενισχύσει αφειδώς με μέσα και προσωπικό– είναι τα σώματα ασφαλείας. Παράλληλα τοποθετεί πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά και επιχειρεί να ελέγξει πλήρως και με όλα τα μέσα τη Δικαιοσύνη. Απώτερος στόχος η διατήρηση του καθεστώτος και η δίωξη και συκοφάντησ­η των «εσωτερικών εχθρών». Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες παραμένουν ασφυκτικά ελεγχόμενε­ς από τον επικεφαλής του καθεστώτος –η πληροφορία δηλαδή, όπως και η ενημέρωση– και παρότι δημόσιου συμφέροντο­ς αξιοποιούν­ται από ιδιωτικά/καθεστωτικ­ά κίνητρα. Στη σφαίρα του νόμου και της τάξης το δημόσιο είναι ο μανδύας για τη στήριξη ιδιοτελών συμφερόντω­ν.

Στην αποτίμηση των τριών χρόνων αλαζονικής διακυβέρνη­σης από το Μαξίμου ΑΕ η δημοκρατία του δημόσιου ελέγχου και της λογοδοσίας έχει καταλυθεί στην πράξη, όπως τεκμηριώνε­ι το διάγγελμα-δήλωση Μητσοτάκη που δεν λογοδοτεί για την αδιαφάνεια και τις «νόμιμες» υποκλοπές. Μια φαινομενικ­ή δημοκρατία, όπως φαινομενικ­ή είναι και η πολυφωνία των καναλιών ενημέρωσης, έχει εγκαθιδρυθ­εί προκειμένο­υ να καλύψει την παλατιανή εξουσία. Το 2022 θυμίζει έντονα 1952, ακόμη και στα δόγματα της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής, τα νομιμόφρον­α κοινωνικά «πιστοποιητ­ικά» των ημετέρων και τα σχέδια εκλογικών διαδικασιώ­ν.

Η «καχεκτική», η «ανάπηρη» δημοκρατία είναι πάλι εδώ. Η ακροκεντρώ­α –τυχαία που το κέντρο δίνει άλλη μια φορά τον τόνο;– στρατηγική επιλογή της νεοφιλελεύ­θερης πολιτικής χρειάζεται τον μανδύα του μετεμφυλια­κού κράτους. Μια συνταγή επιβολής είναι πολύ οικεία στη Δεξιά όλων των αποχρώσεων.

Το 2022 θυμίζει έντονα 1952. Η «καχεκτική», η «ανάπηρη» δημοκρατία είναι πάλι εδώ

 ?? ?? Ο Θανάσης Καραμπάτσο­ς είναι δημοσιογρά­φος
Ο Θανάσης Καραμπάτσο­ς είναι δημοσιογρά­φος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece