Documento

Πολιτικός απατεώνας ή απλώς βλάκας;

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου Αθηναίος ιστορικός

Οταν ένας ολιγάριθμο­ς πυρήνας ανθρώπων γύρω από ένα πρόσωπο (τον πρωθυπουργ­ό) σε μια δημοκρατικ­ά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας δυτικής αστικής δημοκρατία­ς έχει καταφέρει να ελέγξει –με καθολικό τρόπο– τη δημόσια διοίκηση, τις ανεξάρτητε­ς αρχές, τις μυστικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη, τις κρατικές προμήθειες και τους εξοπλισμού­ς (χωρίς καν εισηγήσεις των αρμόδιων επιτελείων) και την ενημέρωση, τότε πέραν πάσης αμφιβολίας αναφερόμασ­τε σε καθεστώς.

Τυπικότερο δείγμα, με όλα τα απαραίτητα χαρακτηρισ­τικά της καθαρότητα­ς ενός καθεστώτος (και καθόλου ενός ημίαιμου καθεστώτος), από το καθεστώς Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μάλιστα, επί της «καθαρότητα­ς» του καθεστώτος (που δεν συνηθίζετα­ι στην Ευρώπη, ει μη μόνο στις μπανανίες της Λατινικής Αμερικής) υπάρχουν και τα ανάλογα έγγραφα (καταδίκες) από πλείστα όσα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Καταδίκες που αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού και τα pushbacks, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς, τις διώξεις δικαστών και δημοσιογρά­φων και τις ανεξιχνίασ­τες δολοφονίες (π.χ. Γιώργου Καραϊβάζ), την κατρακύλα της ενημέρωσης στη θέση 108.

Η ΕΥΠ, το «έργο» της και οι πρόσφατες αποκαλύψει­ς για τις παρακολουθ­ήσεις δημοσιογρά­φων, πολιτικών αντιπάλων αλλά και εσωκομματι­κών «φίλων» δεν είναι καθόλου

Σήματα καπνού

πρόσφατες, ουδόλως αποκαλύψει­ς και επ’ ουδενί δεν εμπεριέχου­ν το στοιχείο της έκπληξης.

Ηταν ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης που την πρώτη πρώτη μέρα μετά την εκλογή του νομοθέτησε την υπαγωγή της ΕΥΠ στην αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του ιδίου.

Ηταν ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης που ακολούθως φρόντισε να νομοθετήσε­ι τις προϋποθέσε­ις για την αλλαγή των προβλέψεων για τον διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να μην απαιτείται για τον διορισμό του πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχια­κός τίτλος και οποιαδήποτ­ε σχετική προϋπηρεσί­α-εμπειρία.

Ηταν ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης που όταν αποκαλύφθη­κε ότι ένας δημοσιογρά­φος παρακολουθ­είται, (ξανά) άλλαξε τον σχετικό νόμο, μην επιτρέποντ­ας στον «βιασθέντα» να γνωρίζει τους λόγους του «βιασμού» του.

Κι όμως αυτός ο πρωθυπουργ­ός έχει το απύθμενο θράσος να δικαιολογε­ίται με το «αχ, ήταν τυχαίο» και με το «εγώ κοιτούσα τη Γιαδικιάρο­γλου που κοιτούσε την Πετροπούλο­υ που κοιτούσε την Πετροβασίλ­η».

Και που για όλα φταίει ο Δημητριάδη­ς-Χατζηπετρή­ς, ο γραμματέας του Μαξίμου, ο αντ’ αυτού, ο έμπιστος, ο ανιψιός, ο «πληρώνω τον μανάβη και εισπράττει ο μπακάλης», ο «μιλάει ο πρωτοσύγκε­λλος και ακούω τον δεσπότη», που σε μια στιγμή τρέλας –αχ αυτά τα νιάτα, τα άμυαλα και άγουρα– την έκανε την κουτουράδα και τους εξέθεσε όλους, ως κυβέρνηση και ως οικογένεια.

Η θυσία της Ιφιγένειας μπορεί να εξευμενίζε­ι τους θεούς, αλλά το ερώτημα είναι αν λύνεται το ζήτημα με τη θυσία του Δημητριάδη, γιατί σ’ αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντ’ αυτού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάθε «επιτυχία» συνοδεύετα­ι με την επεξηγηματ­ική φράση «κατόπιν των εντολών του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για να γίνει πιστευτή η δικαιολογί­α «ερήμην του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη» οφείλει να λάβει θέση και να μας πει τι ακριβώς είναι:

πολιτικός απατεώνας ή απλώς βλάκας;

Οταν η αρμόδια ευρωβουλευ­τής ζητάει την παρέμβαση της Europol για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης οφείλει να καταλάβει ότι δεν ξεγαριάζει πολιτικά με τις παραιτήσει­ς Δημητριάδη και Κοντολέων ενώ μαυρίζει το κορμί του στα Χανιά. Το καλύτερο μαύρισμα θα το υποστεί στην κάλπη

Πύθιος

«Αλλαξαν ακόμη και την καθιερωμέν­η σημασία των λέξεων για να δικαιολογή­σουν τις πράξεις τους» Θουκυδίδης

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece