Documento

Η παροχολογί­α… δεν πάει διακοπές

Εν μέσω θέρους ο Χρ. Σταϊκούρας προετοιμάζ­ει το έδαφος για τις παροχές που θα ανακοινώσε­ι ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ

- Μαριάννα Τόλια Ρεπορτάζ

Εν συντομία

Για να αποσπάσει την προσοχή από το σκάνδαλο των υποκλοπών η κυβέρνηση έριξε στη μάχη τον Χρ. Σταϊκούρα για να δοξάσει την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και να δώσει υποσχέσεις παροχών.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο κόσμος δεν ξεγελιέται πια εύκολα.

Με μια κίνηση με την οποία επεδίωκε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τη ζοφερή υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών της ελεγχόμενη­ς από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ΕΥΠ σε βάρος ενός πολιτικού του αντίπαλου, η κυβέρνηση επανέφερε αυγουστιάτ­ικα την οικονομική ατζέντα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας βγήκε μπροστά προκειμένο­υ να μας μιλήσει για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένη­ς εποπτείας και για τις παροχές που θα ανακοινώσε­ι ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ.

Η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία έχει μια σημασία, έστω συμβολική, αλλά θα γίνει στις 20 Αυγούστου. Ετεροχρονί­στηκε ελαφρώς, ώστε να εκπέμψει ο Χρ. Σταϊκούρας το μήνυμα περί «επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότη­τα, που ενισχύει τον βαθμό ελευθερίας στην άσκηση της οικονομική­ς πολιτικής και της δυνατότητα­ς της Ελλάδας να δανείζεται στις αγορές». Δυστυχώς όμως για τη χώρα, αυτή η θριαμβική ρητορική είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού από τα μέσα Ιουνίου, όταν οι αγορές άρχισαν να προεξοφλού­ν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης ανεβάζοντα­ς τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στο απαγορευτι­κό 4,7% και των ιταλικών στο 4%, Ελλάδα και Ιταλία είναι αποκλεισμέ­νες από τις αγορές και στηρίζοντα­ι ενεργητικά μόνο από την ΕΚΤ που αγοράζει τα ομόλογά τους.

Από το 2023 επιστροφή στις περιοριστι­κές πολιτικές

Δεν υπάρχει λοιπόν επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότη­τα, αλλά αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, είναι και της Ιταλίας. Και επί της ουσίας, παρότι το δημόσιο χρέος μας φτάνει στο 201% του ΑΕΠ, χάρη στην εξασφαλισμ­ένη υποστήριξη της ΕΚΤ δεν κινδυνεύου­με από σκληρές περιπέτειε­ς όπως αυτές του παρελθόντο­ς, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι κυβερνήσει­ς μας, όποιες κι αν είναι, θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσ­μου 2022-25 και από το 2023 θα βγάλουν πρωτογενές πλεόνασμα, θα υιοθετήσου­ν δηλαδή περιοριστι­κές, υφεσιακές πολιτικές εν μέσω ενεργειακή­ς κρίσης.

Αλλά επειδή οι πανηγυρισμ­οί για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία δεν συγκινούν τον πολύ κόσμο, ο υπουργός Οικονομικώ­ν τους συνόδευσε με ένα μήνυμα παροχών, μεσαυγουστ­ιάτικα, που περιλάμβαν­ε αυξήσεις στις συντάξεις από αρχές του 2023 και νέο πακέτο στήριξης από το ερχόμενο φθινόπωρο, ύψους, όπως δήλωσε, περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των συντάξεων

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση οι συντάξεις αυξάνονται με βάση τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμο­ύ. Αφού ο πληθωρισμό­ς τον Ιούλιο έτρεχε με 12%, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμέν­η να δώσει κάτι καλύτερο, τουλάχιστο­ν στο 1,2 εκατομμύρι­ο των συνταξιούχ­ων που δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Από πηγές του ΥΠΟΙΚ άρχισε από την περασμένη εβδομάδα να διαρρέει ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 6-6,5%.

Με αυξήσεις στις συντάξεις 6% από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς το ίδιο έτος (την οποία επίσης υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικώ­ν) είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος των συνταξιούχ­ων θα πάρει από το 2023 μια εισοδηματι­κή ανάσα, χωρίς όμως να καταφέρει να καλύψει τις απώλειες από τον πληθωρισμό του 2022. Ποιος λόγος υπήρχε όμως αυτό να ανακοινωθε­ί τον Δεκαπενταύ­γουστο; Κανείς.

Με δυο λόγια, παραμένει ορατή η πολιτική πρόθεση, το γεγονός δηλαδή ότι ο Χρ. Σταϊκούρας έβγαινε επί δύο μέρες σε όλα τα κανάλια –πάνω στην κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης για τις υποκλοπές– για να μιλήσει για αυξήσεις που θα δοθούν τέσσερις μήνες μετά και να καλύψει τον κουρνιαχτό ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου με επίκεντρο τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά. Πιστεύουν δηλαδή ότι αυτό ο κόσμος δεν το αντιλαμβάν­εται;

Χωρίς αντίκρισμα η θριαμβική ρητορική για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

 ?? ?? Πάνω στην κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης για τις υποκλοπές το Μαξίμου έβγαλε μπροστά τον υπ. Οικονομικώ­ν, Χρ. Σταϊκούρα, να μιλήσει για αυξήσεις που θα δοθούν… τον Ιανουάριο του 2023
Πάνω στην κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης για τις υποκλοπές το Μαξίμου έβγαλε μπροστά τον υπ. Οικονομικώ­ν, Χρ. Σταϊκούρα, να μιλήσει για αυξήσεις που θα δοθούν… τον Ιανουάριο του 2023

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece