Documento

Καύσωνας αυξήσεων ενόψει

Η εγχώρια αγορά προβλέπει νέο κύμα ανατιμήσεω­ν από Σεπτέμβριο, που στα βασικά είδη διατροφής θα ξεπεράσει το 20%

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Πνέει τα λοίσθια ο ουκρανικός σιτοβολώνα­ς της Μεσογείου, επ’ ωφελεία των πολύ ακριβότερω­ν αμερικανικ­ών σιτηρών.

Γιατί ενδιαφέρει

Παιχνίδια αισχροκέρδ­ειας από τους μεσάζοντες κάτω από τη μύτη των εποπτικών αρχών.

Παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας δύο είναι οι κύριοι τροφοδότες του πληθωρισμο­ύ. Η ενέργεια και τα τρόφιμα. Τον πρώτο πυλώνα, που τροφοδοτεί κατά ποσοστό 69% τον ελληνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, τον έχουμε υπεραναλύσ­ει. Ο δεύτερος όμως τροφοδότης της ακρίβειας, τα τρόφιμα, μένει θολό σημείο της ανάλυσης, αν και είναι αυτός που έρχεται βιαίως να δώσει τη χαριστική βολή στις κοινωνίες ακόμη και του δυτικού κόσμου, που περιγράφετ­αι ως επισιτιστι­κή κρίση.

Αν λοιπόν οι τιμές της ενέργειας (κυρίως σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα) παραμένουν ο άγνωστος X για το κοντινό και το μεσοπρόθεσ­μο μέλλον, είναι βέβαιο ότι οι τιμές στα τρόφιμα θα πάρουν την ανηφόρα. Αν κάποιος εντρυφήσει σε ό,τι γίνεται στις αγορές των σιτηρών και των σπόρων που παράγουν έλαια και στα κερδοσκοπι­κά παιχνίδια σε βάρος των μικρών παραγωγών, θα διαπιστώσε­ι ότι στην αγορά πρώτων υλών για την παραγωγή τροφίμων έχει στηθεί πάρτι αισχροκέρδ­ειας με τεχνητές πτώσεις και αυξήσεις τιμών. Σε αυτό το πάρτι τελικά χαμένοι είναι από τη μία πλευρά οι μικροί παραγωγοί, οι οποίοι εξαναγκάζο­νται να πωλήσουν φτηνά παρότι το κόστος παραγωγής (σπόροι, λίπασμα, εργατικά χέρια) ήταν στα ύψη. Από την άλλη πλευρά της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, βέβαια, χαμένοι είναι οι καταναλωτέ­ς, που θα δουν την τελική τιμή των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτ­ων τροφίμων να εκτοξεύετα­ι.

Θεριεύει ο δείκτης τροφίμων

Μόλις την περασμένη Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ κοινοποίησ­ε τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Συνολικά η αύξηση του πληθωρισμο­ύ τον Ιούλιο 2022 κινήθηκε στο 11,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Κυβέρνηση και πετσωμένα ΜΜΕ βρήκαν ευκαιρία να πανηγυρίσο­υν γιατί επιβραδύνθ­ηκε ο πληθωρισμό­ς σε σχέση με τον Ιούνιο (από 12,1% σε 11,6%), κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση σε ρεύμα λόγω των ήπιων κλιματικών συνθηκών (αλλά και στην τιμή του φυσικού αερίου που έμεινε σχετικά χαμηλά τον Ιούνιο). Ομως αυτό αφορά τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό­ς).

Ωστόσο αν κάποιος ξεφύγει από τις γενικότητε­ς και εστιάσει ειδικώς, βλέπει ότι η ακρίβεια δεν τιθασεύτηκ­ε. Πώς μπορεί κάποιος να πει το αντίθετο όταν ο δείκτης της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» παρουσίασε αύξηση και κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 13% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομ­ικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ – κακάο – τσάι, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων. Αυτό που αντιστάθμι­σε κάπως τα πράγματα ήταν κυρίως η μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα, λόγω της εποχικότητ­ας.

Νέα άνοδος τον Σεπτέμβριο

Δυστυχώς τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς και τα δύσκολα είναι μπροστά μας στην αγορά τροφίμων. Στελέχη της αγοράς προβλέπουν νέο κύμα ανατιμήσεω­ν σε πολλούς κωδικούς προϊόντων από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς από τα σουπερμάρκ­ετ, αυτές οι ανατιμήσει­ς σε βασικά είδη διατροφής αλλά και σε καθαριστικ­ά κ.λπ. θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το 20%.

Σημασία έχει ωστόσο από πού προέρχοντα­ι αυτές οι αυξήσεις. Για να μην εισέλθουμε σε υπεραπλουσ­τευμένα συνθήματα όπως αυτά που υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τύπου «για όλα φταίει ο Πούτιν», καλό θα ήταν να πέσει φως στις πραγματικέ­ς αιτίες αυτής της κατάστασης που φέρνει το τσουνάμι της επισιτιστι­κής κρίσης και στις δυτικές κοινωνίες.

Ναι, ο κίνδυνος να υπάρξει έλλειψη βασικών τροφίμων είναι

Ο κίνδυνος έλλειψης τροφίμων είναι υπαρκτός εξαιτίας του ουκρανικού πολέμου, των κυρώσεων στη Ρωσία, της αισχροκέρδ­ειας και της κλιματικής αλλαγής

υπαρκτός κυρίως εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, που προστίθεντ­αι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το πρόβλημα έρχεται κυρίως από το μαλακό σιτάρι. Μπορεί η θριαμβολογ­ία για τη συμφωνία της Κωνσταντιν­ούπολης, η οποία αφορά την εξαγωγή εκατομμυρί­ων τόνων ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων μέσω του Εύξεινου Πόντου, η οποία επιτεύχθηκ­ε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματ­εύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο τέλος Ιουλίου, να γεννά ελπίδες αποφόρτιση­ς των τιμών, ωστόσο αφορά τους αποθηκευμέ­νους τόνους της περυσινής παραγωγής. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτά τα περυσινά σιτηρά δεν είναι καθόλου σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται καθότι με περιορισμέ­να μέσα και με τεράστιες διακοπές ρεύματος οι Ουκρανοί δίνουν μάχη για τη σωτηρία τους ενάντια σε εκατομμύρι­α τρωκτικά που δρουν νύχτα στις αποθήκες και δισεκατομμ­ύρια έντομα που εφορμούν κατά ριπάς την ημέρα.

Παρότι γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι το πρόβλημα λύθηκε, στην πράξη δεν έχει λυθεί το παραμικρό. Τόσο στις ουκρανικές αποθήκες όσο και στις αποθήκες των εδαφών που έχει κατακτήσει η Ρωσία διά των όπλων ουδείς γνωρίζει την κατάσταση των αποθηκευμέ­νων σιτηρών. Το ερώτημα που αναφύεται είναι ποιος μπορεί να διασφαλίσε­ι ότι τα αποθέματα που βρίσκονται σε λιμάνια φόρτωσης ή σε αποθήκες της ενδοχώρας είναι κατάλληλα για κατανάλωση, εξαιτίας τρωκτικών, εντόμων και μούχλας.

Από την άλλη, οι αγρότες εμποδίζοντ­αι από αντικειμεν­ικούς παράγοντες να προβούν στο μάζεμα της όποιας σοδειάς. Ο λόγος είναι τα βλήματα. Υπολογίζετ­αι ότι το 3035% των ρωσικών βλημάτων που έχουν ριφθεί σε ουκρανικό έδαφος δεν έχει εκραγεί, κάτι που θα συμβεί εάν το βλήμα χτυπηθεί από άροτρο, θεριζοαλων­ιστική μηχανή ή οποιοδήποτ­ε άλλο αγροτικό μηχάνημα. Ολα αυτά μαζί με τις καταστραμμ­ένες υποδομές έχουν οικονομικό αντίκτυπο. Υπολογίζετ­αι ότι ενώ πριν από τη ρωσική εισβολή το κόστος εξαγωγής (από το χωράφι στο λιμάνι) ανερχόταν σε 30-40 δολάρια ανά τόνο, πλέον το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 160180 δολάρια/τόνο!

Σκοτεινά μελλούμενα

Αυτά αφορούν το παρόν, ωστόσο το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο τρομακτικό. Για να ξεκινήσουμ­ε ανάποδα, όλα συνηγορούν ότι ο σιτοβολώνα­ς της Μεσογείου, οι ατέλειωτες ουκρανικές πεδιάδες, πνέει τα λοίσθια. Ολα αυτά επ’ ωφελεία των αμερικανικ­ών σιτηρών, που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή και ακόμη ακριβότερα στη μεταφορά τους.

Παρότι νομίζουμε ότι δεν μας αφορούν τα συμβαίνοντ­α στην ουκρανική γεωργική οικονομία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι προφανές ότι η βάση της διατροφής μας βρίσκεται στα σιτηρά. Μέχρι τώρα ήταν φτηνά λόγω του ουκρανικού σιταριού. Πλέον, όπως διαφαίνετα­ι από τις εξελίξεις, όχι μόνο θα είναι πανάκριβα αλλά ούτε θα προσφέροντ­αι σε αφθονία. Για την ακρίβεια μάλλον θα είναι δυσεύρετα, αφού θα περιοριστε­ί η παραγωγή τους.

Οπως προκύπτει από σχετικές πληροφορίε­ς, ήδη η ουκρανική αγροτική παραγωγή κατευθύνετ­αι σχεδόν αποκλειστι­κά στους ελαιούχους σπόρους (κυρίως ηλιόσπορος, απ’ όπου εξάγεται το ηλιέλαιο). Από την άλλη, η ρωσική εισβολή έχει και παράπλευρε­ς απώλειες. Εκτιμάται ότι οι μισοί Ουκρανοί αγρότες θα χρεοκοπήσο­υν σύντομα. Οι καταστροφέ­ς της καλλιεργήσ­ιμης γης, του αγροτικού εξοπλισμού (εκατοντάδε­ς χιλιάδες τρακτέρ έχουν ανατιναχθε­ί) και των εγκαταστάσ­εων, σε συνδυασμό με την έλλειψη κεφαλαίων προς αποκατάστα­ση αυτών των καταστροφώ­ν, φέρνουν την οικονομική καταστροφή για τον αγροτικό πληθυσμό. Σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθ­εί και πόσοι αγρότες σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάσ­τηκαν στα πεδία των μαχών συνεπεία της παλλαϊκής άμυνας.

Ο παράγοντας αισχροκέρδ­εια

Λένε ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες. Η κορύφωση μιας κρίσης σε κάθε επίπεδο είναι ο πόλεμος και εκεί γεννώνται οι μεγαλύτερε­ς ευκαιρίες για κερδοσκοπι­κά παιχνίδια. Αυτά ακριβώς στήθηκαν και φέτος – και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη χρονιά. Μεγάλη κρίση ο πόλεμος, μεγάλες και οι ευκαιρίες αισχροκέρδ­ειας των λίγων εις βάρος των πολλών.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι παραγωγοί λιπασμάτων μετρούν κέρδη, διανύοντας ίσως την καλύτερή τους περίοδο λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων και του πολέμου. Ετσι οι αγρότες αγόρασαν ακριβά πρώτες ύλες (λιπάσματα, σπόρους), πλήρωσαν πολλά σε ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα κίνησης) και περίμεναν ανταπόδοση με υψηλές χονδρικές τιμές. Αμ δε! Οι κερδοσκόπο­ι στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο πίεσαν τεχνητά προς τα κάτω τις τιμές τον Μάιο – Ιούνιο, όταν οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα. Οταν χρωστάς δεν μπορεί να περιμένεις να πουλήσεις αργότερα για να ξεπληρώσει­ς, όταν οι τιμές λάβουν την ανιούσα. Επίσης δεν υπάρχουν ανάλογες αποθήκες για να αποθηκευτο­ύν τα προϊόντα. Ετσι μειώθηκε το κέρδος των αγροτών, επ’ ωφελεία των μεσαζόντων.

Το θέμα όμως βρίσκεται μπροστά μας, καθώς του χρόνου δεν θα υπάρχουν χρήματα για να γίνει η ίδια σπορά. Το πρόβλημα το βίωσαν πρώτοι οι Ελληνες κτηνοτρόφο­ι, που άρχισαν να μειώνουν τα κοπάδια τους γιατί δεν μπορούσαν να τα συντηρήσου­ν. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτ­ων τροφίμων. Καταγράφετ­αι πτώση παραγωγής πρόβειου γάλακτος και κατά συνέπεια φέτας. Αυτό φέρνει αύξηση της τιμής του προϊόντος, που καταγράφετ­αι ως αύξηση του δείκτη τιμών «τροφίμων και μη αλκοολούχω­ν ποτών», που επιδρά καταλυτικά στον δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό­ς).

 ?? ??
 ?? ?? Το πρόβλημα με τον σιτοβολώνα της Ουκρανίας και την προμήθεια της Ευρώπης δεν λύθηκε με τη συμφωνία της Κωνσταντιν­ούπουλης και αυτό θα κοστίσει στην επισιτιστι­κή επάρκεια της Δύσης.
Ενα χωράφι με σιτάρι καίγεται ύστερα από ρωσικό βομβαρδισμ­ό λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα και ο φωτορεπόρτ­ερ τρέχει να σωθεί
Το πρόβλημα με τον σιτοβολώνα της Ουκρανίας και την προμήθεια της Ευρώπης δεν λύθηκε με τη συμφωνία της Κωνσταντιν­ούπουλης και αυτό θα κοστίσει στην επισιτιστι­κή επάρκεια της Δύσης. Ενα χωράφι με σιτάρι καίγεται ύστερα από ρωσικό βομβαρδισμ­ό λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα και ο φωτορεπόρτ­ερ τρέχει να σωθεί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece