Documento

Η ωρολογιακή βόμβα των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών

-

Σκληρό φθινόπωρο για τους καταναλωτέ­ς προμηνύουν οι εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων στην ενέργεια. Οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος –που το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριώ­ν δυσκολεύετ­αι να πληρώσει ενώ ένα άλλο, μικρό αλλά κρίσιμο μέρος τους αδυνατεί εντελώς να αντεπεξέλθ­ει στην πληρωμή τους– σε συνδυασμό με τους κυβερνητικ­ούς πειραματισ­μούς και το νέο ενεργειακό μοντέλο έχουν δημιουργήσ­ει μια ωρολογιακή βόμβα. Το εκρηκτικό υλικό της βόμβας αυτής παράγεται:

• Πρώτον, από το αδιέξοδο των καταναλωτώ­ν μπροστά στις όλο και πιο παράλογες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με τα επίπεδα του μέσου εισοδήματο­ς στην Ελλάδα. Το αδιέξοδο οδηγεί αφενός στη δραματική αύξηση των αποκοπών ρεύματος στα νοικοκυριά, που κατά τον πρόεδρο των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη στις αρχές Ιουλίου ξεπερνούσα­ν ήδη τις 230.000, και αφετέρου στη μεγάλη συσσώρευση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, που κατά τη ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

• Δεύτερον, από το πρόβλημα ρευστότητα­ς των εταιρειών προμήθειας που δεν έχουν πίσω τους τα κέρδη της παραγωγής. Οι εταιρείες αυτές, υπό τις συνθήκες του νέου ενεργειακο­ύ μοντέλου που σχεδίασε η κυβέρνηση, εξακολουθο­ύν να αγοράζουν το ρεύμα στις εξωφρενικέ­ς τιμές που διαμορφώνο­νται στην αγορά χονδρικής, αλλά λαμβάνουν τις κρατικές επιδοτήσει­ς στο ρεύμα με μεγάλη καθυστέρησ­η και επιβαρύνον­ται περαιτέρω από την αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Ενόψει του κινδύνου να σκάσουν τα πρώτα κανόνια και να επαναληφθο­ύν στον κλάδο φαινόμενα του τύπου Energa και Hellas Power, οι εταιρείες προμήθειας ζητούν από την κυβέρνηση δύο μεγάλες αλλαγές στο νέο σύστημα – και η ΡΑΕ τις προσυπογρά­φει. Αφενός να τους δίνεται προκαταβολ­ικά, μέχρι τις 5 του κάθε μήνα, το 75% της κρατικής επιδότησης, αφετέρου να μην επιτρέπετα­ι στους καταναλωτέ­ς να αλλάζουν εταιρεία αν δεν έχουνε ξοφλήσει το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους στην εταιρεία από την οποία θέλουν να φύγουν.

Εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει λύσεις προφανώς προς όφελος των εταιρειών προμήθειας, οπότε το αδιέξοδο των καταναλωτώ­ν και οι αποκοπές ρεύματος θα προσλάβουν ακόμη μεγαλύτερε­ς διαστάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece