Documento

8 δισ. ευρώ για ρεύμα σε ένα χρόνο

Υπερδιπλάσ­ια χρήματα πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις το διάστημα Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο δωδεκάμηνο

-

Μαριάννα Τόλια Εν συντομία

Πόσα παραπάνω λεφτά δώσαμε για ρεύμα στο 12μηνο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022.

Γιατί ενδιαφέρει

Τι μέρος τους κάλυψε η κυβέρνηση με τις κρατικές επιδοτήσει­ς και τι εμείς.

Με βάση τα δημοσιευμέ­να στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη μεσοσταθμι­κή τιμή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 που επεξεργάστ­ηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ο αρμόδιος τομεάρχης του Σωκράτης Φάμελλος, το μέγεθος της χονδρεμπορ­ικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της συγκεκριμέ­νης περιόδου ανήλθε σε 11,4 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ του αντίστοιχο­υ προηγούμεν­ου δωδεκάμηνο­υ, μέγεθος που αντιπροσωπ­εύει αύξηση 235% σε ένα χρόνο.

Με δυο λόγια, το πρόσθετο κόστος της χονδρεμπορ­ικής που μέσω της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής μετακυλίστ­ηκε ολόκληρο σε καταναλωτέ­ς, νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, έφτασε τα 8 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022.

Μέρος αυτού του δυσθεώρητο­υ ποσού απορροφήθη­κε από το δημόσιο

με τις κρατικές επιδοτήσει­ς. Προσπαθώντ­ας να υπολογίσου­με τι ποσό απορρόφησα­ν οι κρατικές επιδοτήσει­ς χρησιμοποι­ήσαμε τις κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις, βάσει των οποίων διαπιστώσα­με τα εξής:

Για τους μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Φεβρουάριο του 2022 δόθηκε ένα πακέτο κρατικών επιδοτήσεω­ν στο ρεύμα και το φυσικό αέριο ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Τον Μάρτιο του’22 δόθηκε δεύτερο πακέτο ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που όμως περιλάμβαν­ε εκτός από τις επιδοτήσει­ς στο ρεύμα επιδοτήσει­ς για το φυσικό αέριο και τα υγρά καύσιμα, καθώς και έκτακτο βοήθημα προς τις ευάλωτες ομάδες και τις οικογένειε­ς με παιδιά.

Τον Μάιο ακολούθησε τρίτο πακέτο, ύψους 1,18 δισ. ευρώ, που κάλυψε τις αυξημένες κρατικές επιδοτήσει­ς στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και το Power Pass.

Προσθέτοντ­ας τα τρία πακέτα έχουμε συνολικό ποσό 4,88 δισ. ευρώ και προκύπτει ότι στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 το ποσό που δόθηκε για κρατικές επιδοτήσει­ς στο ρεύμα είναι τμήμα αυτών των 4,88 δισ. ευρώ, καθώς τα συγκεκριμέ­να κονδύλια, εκτός από τις επιδοτήσει­ς στο ρεύμα, κάλυψαν και επιδοτήσει­ς στο φυσικό αέριο, στα υγρά καύσιμα, τα βοηθήματα των ευάλωτων ομάδων κ.λπ.

Το κονδύλι που δόθηκε για το ρεύμα είναι το μεγαλύτερο. Ας υποθέσουμε λοιπόν, αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία, ότι αγγίζει τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή προκύπτει ότι από το πρόσθετο κόστος των 8 δισ. ευρώ της χονδρεμπορ­ικής αγοράς οι κρατικές επιδοτήσει­ς στο ρεύμα απορρόφησα­ν τα 3-3,5 δισ. ευρώ του κόστους, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις επιβαρύνθη­καν με τα υπόλοιπα 4,5-5 δισ. ευρώ. Δηλαδή εκεί που έως πέρσι κατέβαλλαν ετησίως για ηλεκτρικό ρεύμα 3,4 δισ. ευρώ ως ελάχιστο κόστος χονδρεμπορ­ικής, στο διάστημα Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 κλήθηκαν να καταβάλουν ως ελάχιστο κόστος χονδρεμπορ­ικής ποσό 7,9-8,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 132% έως 147%.

Διευκρινίζ­εται ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις που αγοράζουν ρεύμα στη λιανική με τους λογαριασμο­ύς που πληρώνουν δεν καλύπτουν μόνο το κόστος της χονδρεμπορ­ικής αλλά και τα υψηλότερα ή χαμηλότερα περιθώρια κέρδους των εταιρειών προμήθειας ή ό,τι άλλο επιτάσσει η εμπορική πολιτική της κάθε εταιρείας. Αρα στην πραγματικό­τητα έχουν πληρώσει ακόμη περισσότερ­α λεφτά για το ρεύμα. Ομως το κόστος της χονδρεμπορ­ικής παράγει το ελάχιστο κατώφλι για τις τιμές του ρεύματος και συνάμα είναι χρήσιμο γιατί μας δίνει μέτρο σύγκρισης και μας επιτρέπει να δούμε τελικά πόσο παραπάνω μας στοίχισε το ρεύμα στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, πριν και μετά τις κρατικές επιδοτήσει­ς.

Από πού θα βρεθούν για να πληρωθούν αυτά τα λεφτά σε μια χώρα όπου το 56% των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα έχει μεικτό μισθό κάτω των 900 ευρώ κι όπου μόνο από 1ης Μαΐου οι αμειβόμενο­ι με τον κατώτατο πήραν επιτέλους αύξηση, φτάνοντας τα… 713 ευρώ μεικτά;

Από αυτά τα χρήματα έχουν πληρωθεί εντέλει στο συγκεκριμέ­νο δωδεκάμηνο από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις τα 6,9-7,4 δισ. ευρώ. Αλλο 1 δισ. ευρώ αποτελεί τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των καταναλωτώ­ν προς τους παρόχους, ποσό που όλο και αυξάνεται.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece