Documento

Εξαγωγή αστάθειας

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία γίνονται όλο και περισσότερ­ο ορατές και σε χώρες μακριά από το μέτωπο

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Εξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής ο πόλεμος συνεχίζετα­ι.

Γιατί ενδιαφέρει

Η διπλωματικ­ή διέξοδος μοιάζει προς το παρόν μακρινό σενάριο.

Σχεδόν έξι μήνες πέρασαν από το μοιραίο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και τη συνακόλουθ­η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τότε οι Ρώσοι έμοιαζαν έτοιμοι να πετύχουν τους στόχους τους μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι μέρες. Πλέον οι Ουκρανοί έχουν βάσιμους λόγους να ελπίζουν ότι η συγκράτηση της «αρκούδας» με την καθοριστικ­ή βοήθεια των ΗΠΑ αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο, παρόλο που η πρωτοβουλί­α των κινήσεων βρίσκεται ακόμη στο Κρεμλίνο.

Οι πολιτικοί στόχοι της «αποστρατιω­τικοποίηση­ς», της «αποναζιστι­κοποίησης», της ουδετερότη­τας, της αναγνώριση­ς των αποσχισθέν­των ΛΔ του Ντονιέτσκ και του Ντονμπάς, αλλά και η ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, παραμένουν τα βασικά αιτήματα της Μόσχας, όμως ένας συμβιβασμό­ς δεν πρέπει να αποκλείετα­ι. Εντούτοις οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, θα προχωρήσου­ν στη διενέργεια δημοψηφισμ­άτων που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση των ουκρανικών περιφερειώ­ν της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στο ρωσικό κράτος, στα πρότυπα της Κριμαίας το 2014.

Τα σχέδια των δύο πλευρών

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί ευελπιστού­ν να ακυρώσουν τον παραπάνω πολιτικό σχεδιασμό εξαπολύοντ­ας μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση στα νότια της χώρας με πρωταρχικό στόχο την πόλη-κλειδί της Χερσώνας που δεσπόζει στις νότιες όχθες του Δνείπερου. Ο ποταμός χωρίζει την Ουκρανία στη μέση και οι Ρώσοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να χάσουν τον έλεγχο του μοναδικού προγεφυρώμ­ατος που διαθέτουν. Επιπροσθέτ­ως, το Κίεβο θέλοντας να διευρύνει την εμβέλεια των στόχων του φιλοδοξεί να ανακαταλάβ­ει τη «χαμένη» Κριμαία και να σηματοδοτή­σει το τέλος του πολέμου υπό τους όρους του.

Εντούτοις αυτό το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό, ειδικά για τις δυνατότητε­ς της Ουκρανίας. Παρότι η δυτική στρατιωτικ­ή και οικονομική συνδρομή έχει καταφέρει να ακυρώσει τα πλεονεκτήμ­ατα της Ρωσίας, η πλάστιγγα του πολέμου γέρνει σαφέστατα υπέρ της τελευταίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωρίζει ότι πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποι­εί το επικοινωνι­ακό του χάρισμα με τέτοιον τρόπο που αφενός θα δείχνει πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί να αντεπιτεθε­ί και θα το κάνει, αφετέρου να πείσει την ομολογουμέ­νως φθαρμένη Δύση πως η επιπλέον στρατιωτικ­ή βοήθεια θα κάνει τη διαφορά. Εφόσον περιοριστε­ί η δυτική βοήθεια τότε η Ουκρανία θα μετράει μέρες, διότι σε καμία περίπτωση δεν έχει τη βιομηχανία για να αντεπεξέλθ­ει στις πολεμικές ανάγκες.

Βέβαια, οι δυτικές πολιτικές ελίτ βλέποντας ότι το έδαφος σείεται κάτω από τα πόδια τους, ενδεχομένω­ς σύντομα να νιώσουν περισσότερ­ο από πρόθυμες για ένα συμβιβασμό με τον Πούτιν. Εξάλλου αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα του Ρώσου προέδρου και το σχέδιο αυτό έχει ξεδιπλωθεί σε δημόσια θέα. Το κύμα ακρίβειας που προκάλεσε η πανδημία, επιταχύνθη­κε από τον πόλεμο και γιγαντώθηκ­ε από τον ανταγωνισμ­ό της Δύσης

Oσο δεν διαφαίνετα­ι διπλωματικ­ή διέξοδος το ερώτημα είναι με ποια φόρμουλα θα λήξει ο πόλεμος

με τη Ρωσία οδηγεί ήδη σε πολιτική και κοινωνική αμφισβήτησ­η, καθώς επίσης σε γεωγραφική διάχυση της σύγκρουσης. Κόσοβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Παλαιστίνη, Συρία, Λιβύη και κυρίως Ταϊβάν είναι μερικά από τα μέτωπα που άνοιξαν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και ορμή.

Αστάθεια ή ειρήνη

Εν κατακλείδι, ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε το κουτί της Πανδώρας όσον αφορά την παγκόσμια αστάθεια και την πολιτική αμφισβήτησ­η. Ηδη κυβερνήσει­ς είτε έχουν πέσει είτε πέφτουν και νέες έχουν ανέλθει ή βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι με ποια φόρμουλα θα λήξει ο πόλεμος. Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι η πρόσφατη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά της Οδησσού, που πραγματοπο­ιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη διαμεσολάβ­ηση της Τουρκίας, ίσως να είναι και η επιζητούμε­νη πλατφόρμα.

 ?? ?? Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία του περασμένου μήνα για την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσ­ει σαν μπούσουλας για μελλοντικέ­ς συμφωνίες για τον τερματισμό του πολέμου
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία του περασμένου μήνα για την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσ­ει σαν μπούσουλας για μελλοντικέ­ς συμφωνίες για τον τερματισμό του πολέμου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece