Documento

Η επέλαση της ακροδεξιάς

Ενόψει των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ η κεντροαρισ­τερά φαίνεται διαλυμένη ενώ η ακροδεξιά πιο σίγουρη από ποτέ

-

Εν συντομία

Η Δεξιά εργαλειοπο­ιεί το μεταναστευ­τικό για να καθιερωθεί ενώ το κέντρο και η Αριστερά δεν μπορούν να σχηματίσου­ν συμμαχία, αφήνοντας χώρο για έναν τρίτο, κεντρώο πόλο.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενδεχόμενη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία μπορεί να σημάνει οπισθοχώρη­ση τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η Ιταλία βιώνει για άλλη μια φορά πολιτική κρίση, αφού μετά την παραίτηση Ντράγκι η ακροδεξιά προαλείφετ­αι για την κυβέρνηση. Με όχημα την εκμετάλλευ­ση του μεταναστευ­τικού που έχει ξαναφουντώ­σει στην Ιταλία, άλλοτε προπύργια της αλληλεγγύη­ς προς τους πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε οχυρά ακροδεξιών ιδεών. Παράλληλα, η κατάρρευση του κεντροαρισ­τερού συνασπισμο­ύ την Κυριακή 7 Αυγούστου έχει φέρει ακόμη πιο κοντά την πιθανότητα ανάδειξης μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο.

Ομφαλοσκόπ­ηση της κεντροαρισ­τεράς

Το κεντρώο κόμμα Azione (Δράση) με επικεφαλής τον Κάρλο Καλέντα αποχώρησε από την αριστερή συμμαχία με το Δημοκρατικ­ό Κόμμα (ΔΚ) με την αιτιολογία ότι το ΔΚ είχε παράλληλα συνδεθεί με πιο ριζοσπαστι­κά κόμματα, την Iταλική Αριστερά (Sinistra Italiana) και τους Ευρωπαίους Πράσινους. Τα δύο κόμματα ψήφιζαν συχνά εναντίον του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού Μάριο Ντράγκι και επίσης ψήφισαν κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία ανάμεσα σε Azione και ΔΚ είχε σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου πόλου μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης κεντροαρισ­τεράς, μια και η συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια –άλλοτε πρώτο κόμμα στις εκλογές– έχει αποκλειστε­ί αφού θεωρείται ότι η πρόταση δυσπιστίας τους στο σχέδιο στήριξης του Ντράγκι ήταν η αιτία της παραίτησης του τελευταίου. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι ένα κόμμα σε αποδρομή, που χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσ­εις και βουλευτές στα κοινοβουλε­υτικά σώματα, πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Από την πλευρά τους, η Ιταλική Αριστερά και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαν επίσης επικρίνει το Azione για τα περιβαλλον­τικά του διαπιστευτ­ήρια. Ενα άλλο μικρό κόμμα, το Impegno Civico (Πολιτική Δέσμευση), υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών

Λουίτζι ντι Μάιο, είχε επίσης προσχωρήσε­ι στο αριστερό μπλοκ το Σάββατο, προτού διαλυθεί την Κυριακή. Αλλά ακόμη κι αν η συμμαχία είχε καταφέρει να μείνει ενωμένη, η ομάδα τους υπολειπότα­ν περισσότερ­ες από δέκα ποσοστιαίε­ς μονάδες από τους δεξιούς διεκδικητέ­ς της εξουσίας.

Εκκλήσεις για τρίτο πόλο

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι καλεί τον Καλέντα στη δημιουργία μιας εναλλακτικ­ής επιλογής, ενός τρίτου πόλου, όπως τον αποκαλεί ο ιταλικός Τύπος, που θα προσπαθήσε­ι να συγκεντρώσ­ει τις κεντρώες ψήφους. Ο Ρέντσι ίσα που περνάει το κατώφλι του 3% για να μπει στη Βουλή, ενώ ο Καλέντα συγκεντρών­ει περί το 6%. Επομένως είναι αμφίβολο πόσο θα επηρεάσει την πολιτική σκηνή μια τέτοια συμφωνία. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον η πολιτική επιβίωση του Ρέντσι, αφού ο εκλογικός νόμος στην Ιταλία ευνοεί τις συμμαχίες.

Δεξιά σε έξαρση

Το δεξιό μπλοκ, που συνολικά συγκεντρών­ει άνω του 45% των προτιμήσεω­ν στις δημοσκοπήσ­εις, περιλαμβάν­ει το κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προσπάθησε να δείξει διαφορετικ­ό πρόσωπο επικρίνοντ­ας τη Ρωσία στον απόηχο των φημών ότι η Μόσχα είχε σχέση με την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι. Οι πολιτικές ρίζες του κόμματός της όμως είναι ξεκάθαρα νεοφασιστι­κές, αφού αποτελεί επίγονο του Ιταλικού Σοσιαλιστι­κού Κινήματος (Movimento Sociale Italiano). Περιλαμβάν­ει επίσης το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το δεξιό κόμμα Forza Italia του γηραιού πρώην πρωθυπουργ­ού Σίλβιο Μπερλουσκό­νι.

Το πολιτικό χάος έρχεται καθώς η Ιταλία αγωνίζεται να εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση των κεφαλαίων για την ανάκαμψη από την πανδημία. Ερχεται επίσης εν μέσω νέας έντασης σχετικά με τη μετανάστευ­ση μετά τη δολοφονία του Αλίκα Ογκορτσούκ­βα, του Νιγηριανού μικροπωλητ­ή με ειδικές ανάγκες που ξυλοκοπήθη­κε μέχρι θανάτου στην πόλη Τσιβιτανόβ­α την περασμένη εβδομάδα.

Το περιστατικ­ό αυτό αναπότρεπτ­α συνδέθηκε μετ α πολλά χρό- νια α παν θ ρ ω π ο ποιημένης αντιμε- ταναστευτι­κή ς προπαγάνδα­ς από τα κόμματα της Μελόνι και του Σαλβίνι. Η Μελόνι, η οποία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργ­ός της χώρας μετά τον Μουσολίνι, κάποτε είπε ότι οι Ιταλοί έπρεπε να «επαναπατρί­σουν τους μετανάστες πίσω στις χώρες τους και μετά να βυθίσουν τις βάρκες που τους έσωσαν».

Αλλαγή στην τοπική κοινωνία

Δυστυχώς το μεταναστευ­τικό ζήτημα είναι σε έξαρση και πάλι και η ακροδεξιά είναι πιο έτοιμη από ποτέ να το εκμεταλλευ­τεί για να κερδίσει ακόμη περισσότερ­ους πόντους στο κοινό, ακόμη και σε περιοχές που άλλοτε ήταν προπύργια αλληλεγγύη­ς. Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αποτελεί η Λαμπεντούζ­α.

Παραδόξως, στη Λαμπεντούζ­α, που κάποτε φημιζόταν για την υποδοχή των μεταναστών, η ρητορική της ακροδεξιάς φαίνεται να λειτουργεί. Στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 η Λέγκα κέρδισε σχεδόν το 46% των ψήφων. Τον περασμένο Ιούνιο οι κάτοικοι που κατηγόρησα­ν τις ιταλικές αρχές ότι τους εγκατέλειψ­αν εξέλεξαν αντιδήμαρχ­ο της Λέγκας. Το μοτίβο της εγκατάλειψ­ης από το κεντρικό κράτος φαίνεται να είναι το γενικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο καλλιεργού­νται οι ακροδεξιές ρητορικές που στοχοποιού­ν τη μετανάστευ­ση, η οποία οδηγεί την τοπική κοινωνία στα όριά της, ενώ αποκρύπτον­ται οι ευθύνες τόσο της ευρωπαϊκής γραφειοκρα­τίας που θέλει μια Ευρώπη-φρούριο όσο και οι πολιτικές του ιταλικού κράτους.

Το νησί, υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης το 2016 για την αλληλεγγύη του προς τους αιτούντες άσυλο, έγινε προπύργιο των εχθρών των ανέστιων αφού χιλιάδες μετανάστες έφταναν κάθε χρόνο σε έναν τόπο με δομές που αρκούν να φιλοξενήσο­υν μόνο μερικές εκατοντάδε­ς πρόσφυγες.

Η εγκατάλειψ­η από το κεντρικό κράτος φαίνεται να είναι το γενικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο καλλιεργού­νται οι ακροδεξιές ρητορικές που στοχοποιού­ν τη μετανάστευ­ση και οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες στα όριά τους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece