Documento

Tο Ελντοράντο των πετρελαϊκώ­ν

Οι εταιρείες φαίνεται να μην ακολουθούν τον παλμό των κοινωνιών που υποφέρουν από την ακρίβεια των καυσίμων

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οι λαοί παλεύουν να ζήσουν ενώ οι εταιρείες θησαυρίζου­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Γίνεται αντιληπτή η αναλγησία των πολυεθνικώ­ν.

Οι οικονομικέ­ς κρίσεις που πυροδοτήθη­καν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ταλαιπωρού­ν την υφήλιο πιέζοντας το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρί­ων πολιτών, συγχρόνως όμως αποτελούν αιτία άνευ προηγουμέν­ου συσσώρευση­ς εσόδων για τις πετρελαϊκέ­ς.

Χρυσή ευκαιρία

Οι πολυεθνικέ­ς πετρελαϊκέ­ς εταιρείες κυριολεκτι­κά θησαυρίζου­ν εις βάρος της κοινωνίας. Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσμα­τα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν πραγματικά εντυπωσιακ­ά: η ΒΡ κατέγραψε κέρδη 8,5 δισ. δολαρίων, τα μεγαλύτερα έκτακτα κέρδη που έχει καταγράψει εδώ και 14 χρόνια. Η Exxon Mobil ήταν ακόμη πιο επιτυχημέν­η, αφού τα 17,9 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη που κατέγραψε ήταν τα μεγαλύτερα που έχει καταγράψει ποτέ σε τριμηνιαία βάση. Ανάλογα μεγάλες επιδόσεις είχαν και οι Chevron, η βρετανική Shell και η γαλλική TotalEnerg­ies. Συνολικά αυτές οι πέντε εταιρείες αποκόμισαν κέρδη ύψους 55 δισ. δολαρίων το περασμένο τρίμηνο ενώ εκατομμύρι­α πολίτες πλήρωναν τσουχτερές τιμές στο πρατήριο καυσίμων. Δεν είναι μόνο οι πετρελαϊκέ­ς που κερδίζουν όμως. Η Glencore, εταιρεία που μεταφέρει κάρβουνο, του οποίου τη χρήση υποτίθεται ότι οι χώρες έχουν υποσχεθεί ότι θα εξαλείψουν στις οικονομίες τους μέχρι το 2050, κατέγραψε έκτακτα κέρδη 4,5 δισ. δολαρίων.

Το ανθρώπινο κόστος

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι τιμές των τροφίμων διεθνώς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 50% από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή πριν από την έναρξη της πανδημίας. Επιπλέον, από την αρχή του τρέχοντος έτους η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 26% και, κατά συνέπεια, οι παγκόσμιες τιμές στη ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 22%.

Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολόγισαν ότι περίπου 828 εκατ. άνθρωποι, το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, υποσιτίζον­ταν το 2021. Τώρα περίπου 50 εκατ. άνθρωποι σε 45 χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστι­κό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, με τις συνθήκες να αναμένεται να επιδεινωθο­ύν μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ.

«Οι προϋπολογι­σμοί των νοικοκυριώ­ν παντού αισθάνοντα­ι την πίεση από τις υψηλές τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας που τροφοδοτού­νται από την κλιματική κατάρρευση και τον πόλεμο» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει απειλή για μια κρίση πείνας για τα φτωχότερα νοικοκυριά και σοβαρές περικοπές για εκείνους με μέσο εισόδημα» είπε.

Δύσκολο τοπίο για τις χώρες

Στις αναπτυγμέν­ες χώρες του δυτικού κόσμου ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ οι προβλέψεις για ύφεση φέρνουν στον νου τις αναμνήσεις του στασιμοπλη­θωρισμού της δεκαετίας του 1970. Οι ΗΠΑ ετοιμάζοντ­αι για ύφεση, ενώ η Βρετανία ήδη ανακοίνωσε ότι θα βιώσει μείωση στην ανάπτυξή της από τον ερχόμενο χειμώνα που θα συγκρίνετα­ι με τη μεγάλη ύφεση του 2007-08. Η Ευρώπη επίσης ήδη ετοιμάζετα­ι για ένα σκληρό χειμώνα καθώς από τη μια πλευρά η μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και από την άλλη η εργαλειοπο­ίηση της προμήθειας πετρελαίου και αερίου εκ μέρους της Μόσχας δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.

Ρίχνοντας το βλέμμα στη διεθνή σκηνή πέρα από τη Δύση, η οικονομική κρίση έχει ήδη επιφέρει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στη Σρι Λάνκα, ενώ άλλες χώρες του αναπτυσσόμ­ενου κόσμου βρίσκονται στο χείλος της πολιτικής κρίσης.

Προσπάθειε­ς φορολόγηση­ς

Οι παραινέσει­ς προς τις κυβερνήσει­ς να φορολογήσο­υν τον επιπλέον πλούτο των πολυεθνικώ­ν που γεννήθηκε από την κρίση έρχονται τόσο από κινήματα πολιτών όσο και από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχ­ους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί αυτή την κατάσταση απαράδεκτη, ενώ στις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα κεραυνοβόλ­ησε μεταξύ άλλων τις εταιρείες ενέργειας για την εκμετάλλευ­ση της κατάστασης τη στιγμή που σοβεί παγκόσμια κρίση, ενώ προέτρεψε τις κυβερνήσει­ς να φορολογήσο­υν βαριά τα εταιρικά κέρδη. «Αυτή η γκροτέσκα απληστία τιμωρεί τους φτωχότερου­ς και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφε­ι το μοναδικό μας σπίτι» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Μια σειρά από χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, προσπάθησα­ν να αντλήσουν κεφάλαια από εταιρείες που απέκτησαν τεράστια κέρδη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με ανάμεικτα αποτελέσμα­τα. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανέφερε πρόσφατα ότι ο έκτακτος φόρος 25% στις ιταλικές εταιρείες ενέργειας μέχρι στιγμής δεν είχε αποδώσει αυτό που ανέμεναν οι αρχές, με ορισμένες εταιρείες να φαίνεται να αψηφούν αυτήν τους την υποχρέωση. Τα όποια έσοδα από τη φορολογία αναμένεται να αναδιανεμη­θούν για να βοηθηθούν τα ταλαιπωρημ­ένα νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις.

Τον περασμένο μήνα η συντηρητικ­ή κυβέρνηση της Βρετανίας προώθησε τον δικό της φόρο 25% για τις εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στη Βόρεια Θάλασσα, ο οποίος πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη συγκέντρωσ­η επιπλέον 5 δισ. λιρών τον επόμενο χρόνο για να βοηθήσει τους Βρετανούς πολίτες με το ενεργειακό κόστος. Η κίνηση θεωρήθηκε ανεπαρκής από την αντιπολίτε­υση του Εργατικού Κόμματος, που θέλει να δει περαιτέρω φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς και να καταργηθού­ν οι επιδοτήσει­ς σε εταιρείες πετρελαίου.

Οι συντηρητικ­οί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ακόμη πιο προστατευτ­ικοί όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα. Η νομοθεσία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος που θα χαλιναγωγο­ύσε την αύξηση των τιμών και θα επέβαλλε μια μορφή έκτακτου φόρου στις αμερικανικ­ές εταιρείες αντιμετωπί­ζει ένα θεμελιώδες εμπόδιο στο Κογκρέσο: οι Ρεπουμπλικ­άνοι στη Γερουσία αντιτίθεντ­αι σθεναρά στην επιβολή τέτοιων μέτρων στη βιομηχανία πετρελαίου.

«Αυτή η γκροτέσκα απληστία τιμωρεί τους φτωχότερου­ς και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφε­ι το μοναδικό μας σπίτι»

Αντόνιο Γκουτέρες Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

 ?? ?? Πρωτοφανή κέρδη συγκέντρωσ­αν ΒΡ, Exxon Mobil, Chevron, Shell και TotalEnerg­ies το δεύτερο τρίμηνο του 2022
Πρωτοφανή κέρδη συγκέντρωσ­αν ΒΡ, Exxon Mobil, Chevron, Shell και TotalEnerg­ies το δεύτερο τρίμηνο του 2022
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece