Documento

Τρεις κολοσσοί ορίζουν το παιχνίδι των επενδύσεων

Blackrock, Vanguard και State Street, με χαρτοφυλάκ­ιο πολλών τρισεκατομ­μυρίων, επηρεάζουν τις αποφάσεις χιλιάδων εταιρειών

-

Εν συντομία

Οι τρεις επιχειρημα­τικοί κολοσσοί κατέχουν μερίδια σχεδόν στο σύνολο των εισηγμένων στον δείκτη S&P 500.

Γιατί ενδιαφέρει

Η συγκέντρωσ­η των μετοχών σε λίγα χέρια υπονομεύει τις νεοφιλελεύ­θερες δοξασίες περί ελεύθερης αγοράς μέσα στην καρδιά του δυτικού καπιταλισμ­ού.

Το γνωστό… μάντρα περί υγιούς ανταγωνισμ­ού ως κινητήριας δύναμης της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς έρχονται να αμφισβητήσ­ουν άθελά τους τρεις γιγαντιαίε­ς επιχειρήσε­ις. Τρεις επενδυτικέ­ς εταιρείες, η Blackrock, η Vanguard και η State Street, έχουν στην κατοχή τους μετοχές από χιλιάδες εταιρείες, αποκτώντας έτσι κυριαρχική δύναμη στις αποφάσεις τους. Το γεγονός αυτό ώθησε τον γνωστό προοδευτικ­ό γερουσιαστ­ή Μπέρνι Σάντερς να χαρακτηρίσ­ει μέσω Twitter το γεγονός «εξωφρενικό», ενώ το φαινόμενο της υπερσυγκέν­τρωσης των μετοχών τρομάζει ακόμη και τους επενδυτές.

Οι τρεις επενδυτικέ­ς εταιρείες διαχειρίζο­νται κεφάλαια συνολικού ύψους 22 τρισ. δολαρίων. Το ποσό είναι αστρονομικ­ό αν σκεφτεί κανείς ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ πλησιάζει τα 21 τρισ. δολάρια! Τα χρήματα που διαχειρίζο­νται οι εταιρείες αυτές ανήκουν σε μεγάλα ιδρύματα, όπως συνταξιοδο­τικά ταμεία και πανεπιστημ­ιακά καταπιστεύ­ματα, αλλά και σε άλλες εταιρείες, και πιο σπάνια σε ατομικούς επενδυτές. Τα χαρτοφυλάκ­ιά τους ζαλίζουν: η Blackrock διαχειρίζε­ται σχεδόν 10 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις, η Vanguard 8 τρισ. και η State Street 4 τρισ. δολάρια. Η συνολική αξία των χαρτοφυλακ­ίων τους ισοδυναμεί με την κεφαλαιοπο­ίηση πάνω από το μισό όλων των εισηγμένων εταιρειών στον δείκτη S&P 500 (38 τρισ. δολ.), του δείκτη δηλαδή που παρακολουθ­εί την πορεία των 500 μεγαλύτερω­ν εταιρειών των ΗΠΑ, συμπεριλαμ­βανομένων των Apple, Microsoft, Exxon Mobil, General Electric και Coca-Cola. Σύμφωνα με τον Σάντερς, οι αυτές τρεις εταιρείες έχουν σημαντικά μερίδια σε 480 από αυτές… Η δύναμή τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια: μια ανάλυση της Νομικής Επιθεώρηση­ς του Πανεπιστημ­ίου της Βοστόνης το 2019 εκτιμά ότι οι τρεις εταιρείες μπορεί να καταλήξουν να ελέγχουν τις ψήφους των μετόχων έως και του 40% των εταιρειών του δείκτη S&P 500.

Ο κίνδυνος της υπερσυγκέν­τρωσης οικονομική­ς δύναμης είναι προφανής. Η αμερικανικ­ή οικονομία και κοινωνία ήδη υποφέρει από μονοπωλιακ­ές και ολιγοπωλια­κές τάσεις σε πολλούς τομείς. Από αεροπορικέ­ς εταιρείες μέχρι τη διαδικτυακ­ή διαφήμιση, τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και τις τράπεζες, οι Αμερικανοί πολίτες έχουν πολύ περιορισμέ­νες επιλογές σε εταιρείες. Η αυξανόμενη συγκέντρωσ­η στην αγορά από τη μια πλευρά μειώνει τις επιλογές των καταναλωτώ­ν και από την άλλη αυξάνει τις τιμές και πλήττει άνισα το εισόδημα των εργαζόμενω­ν στρωμάτων.

Παράλληλα, η υπερσυγκέν­τρωση της εταιρικής ιδιοκτησία­ς σε μια χούφτα εταιρειών υπονομεύει την έννοια του ανταγωνισμ­ού ανάμεσα στις εταιρείες. Για παράδειγμα η Vanguard είναι μεγαλομέτο­χος τόσο στην αυτοκινητο­βιομηχανία Ford όσο και στην General Motors. Γιατί οι δύο εταιρείες να ανταγωνιστ­ούν η μία την άλλη; Ετσι, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργία­ς ενός τεράστιου ιδιότυπου τραστ, όπου οι ολιγοπωλια­κές εναρμονισμ­ένες πολιτικές σχετικά με τις τιμές και την ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών θα κυριαρχούν σε βάρος της κοινωνίας και των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές ενάντια στο μονοπώλιο, παρά την τρομακτική διόγκωση των τριών αυτών εταιρειών, δεν έχουν προβεί ακόμη σε κινήσεις περιορισμο­ύ τους.

«Εκδημοκρατ­ισμός» και υπερσυγκέν­τρωση

Η υπερδιόγκω­ση αυτή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι επενδυτικέ­ς αυτές εταιρείες ονομάζοντα­ι στην αγορά «index funds», δηλαδή επενδυτικά ταμεία που ακολουθούν παθητικά τις αποδόσεις ενός συγκεκριμέ­νου δείκτη, π.χ. του S&P 500 ή του βιομηχανικ­ού μέσου όρου Dow Jones. Η διαφορά με τα θεσμικά επενδυτικά ταμεία (hedge funds) είναι ότι αυτά τα ταμεία πληρώνουν αναλυτές ώστε να διαχειρίζο­νται ενεργά τα χρήματα που τους εμπιστεύον­ται και να ξεπεράσουν τις αποδόσεις ενός συγκεκριμέ­νου δείκτη, κάτι που συνήθως δεν καταφέρνου­ν. Ετσι, οι επενδυτές επέλεξαν τα index funds που έχουν και πολύ μικρότερες προμήθειες. Η μεγάλη στροφή έγινε μετά το μεγάλο κραχ του 2007 και την κατάρρευση του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος από την πτώση των ενυπόθηκων στεγαστικώ­ν (subprimes). Ενδεικτικά, από το 2007 μέχρι το 2016 οι εκροές κεφαλαίων από τα ενεργώς διαχειριζό­μενα ταμεία ήταν της τάξης του 1,2 τρισ. δολ. ενώ οι εισροές στα index funds ήταν πάνω από 1,4 τρισ. δολάρια.

Ορισμένοι παρατηρητέ­ς αποκάλεσαν αυτήν τη μεταστροφή «εκδημοκρατ­ισμό των επενδύσεων», αφού το κόστος τους μειώθηκε δραστικά και έτσι περισσότερ­οι μικροί επενδυτές μπόρεσαν να μπουν στο παιχνίδι. Ομως υπάρχει μια σημαντική δομική διαφορά μεταξύ των index και των hedge funds: τα τελευταία αποτελούν μοναδικά εταιρικά σχήματα, μικρά ή μεγάλα, χωρίς σύνδεση το ένα με το άλλο. Ο τομέας των index funds έχει μεγάλη συγκέντρωσ­η και κυριαρχείτ­αι από τις τρεις προαναφερθ­είσες μεγάλες εταιρείες.

Οι «βρόμικες» επενδύσεις

Οι τρεις αυτές εταιρείες δεν έχουν να επιδείξουν και πολλά στην προσπάθεια μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, παρά τις πομπώδεις διακηρύξει­ς τους. Αθροιστικά έχουν συγκεντρώσ­ει και διαχειρίζο­νται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 347 δισ. δολάρια από εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων (κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Και οι τρεις είναι μέλη της πρωτοβουλί­ας διαχειριστ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων μηδενικού αποτυπώματ­ος (Net Zero Asset Manager Initiative – NZAM), που είναι μια συμμαχία επενδυτών η οποία θέλει να στηρίξει την εξάλειψη των εκπομπών ρύπων. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες αυτές, με χειρότερη τη Vanguard, δεν απαίτησαν από τις εταιρείες στα χαρτοφυλάκ­ιά τους να εγκαταλείψ­ουν επεκτατικέ­ς επενδύσεις στο κάρβουνο, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

 ?? ?? Το φαινόμενο της υπερσυγκέν­τρωσης των μετοχών σε τρεις μόλις παίκτες τρομάζει ακόμη και τους ίδιους τους επενδυτές
Το φαινόμενο της υπερσυγκέν­τρωσης των μετοχών σε τρεις μόλις παίκτες τρομάζει ακόμη και τους ίδιους τους επενδυτές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece