Documento

Παγκόσμιοι πρωταθλητέ­ς στα στημένα παιχνίδια!

Τρομάζουν και ντροπιάζου­ν οι αριθμοί της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο

- Ρεπορτάζ Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Η μερίδα του λέοντος ανήκει βέβαια στην αμαρτωλή Σούπερ Λίγκα 2, ενώ υπάρχουν και 40 παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας 1 αλλά και ματς μικρότερων και τοπικών κατηγοριών.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι αγώνες των ελληνικών ομάδων είναι το βασίλειο των στοιχηματα­τζήδων, παράνομων και μη.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέκτησε… παγκόσμιο κύπελλο! Εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο στο Λονδίνο τον ενημέρωσαν ότι για την περίοδο 2011-21 το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγησ­η με τουλάχιστο­ν 350 ματς!

Η κατάκτηση της κορυφής από μεριάς του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ δεν είναι σοκαριστικ­ή, άλλωστε μία από τις αγαπημένες ατάκες όλων των φιλάθλων είναι «διπλό ημίχρονο, άσος τελικό». Δυστυχώς, αυτή η ατάκα αποτυπώνει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως επιβεβαιών­ουν και τα στατιστικά στοιχεία της Sportradar. Από το 2010 μέχρι το 2020 τη Δικαιοσύνη απασχόλησα­ν δύο μεγάλες δικογραφίε­ς: το περιβόητο Koriopolis και η «εγκληματικ­ή οργάνωση», η οποία στην πορεία της προανακριτ­ικής διαδικασία­ς μετατράπηκ­ε σε «συμμορία». Και οι δύο υποθέσεις σχετίζοντα­ν με το στήσιμο αγώνων, όμως οι πρωταγωνισ­τές τους επέστρεψαν πάλλευκοι στην ποδοσφαιρι­κή οικογένεια.

Μέχρι τα τοπικά

Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέκτησε το… χρυσό μετάλλιο παγκοσμίως έχοντας 350 παιχνίδια τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα από τη Sportradar. Τα περισσότερ­α από αυτά ανήκουν βέβαια στην αμαρτωλή Σούπερ Λίγκα 2, η οποία την περσινή περίοδο ήταν κατηγορία -μαμούθ με 34 ομάδες. Η αύξηση των συλλόγων ήταν μια ακατανόητη απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη. Κι αυτό διότι δεν συνοδεύτηκ­ε από αντίστοιχη αύξηση των εσόδων των ΠΑΕ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπί­σουν πρόβλημα βιωσιμότητ­ας, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Από τα 350 ύποπτα παιχνίδια, περίπου τα 40 είναι της Σούπερ Λίγκας 1, ενώ σε κουπόνια στοιχηματι­κών εταιρειών συμπεριλαμ­βάνονται μέχρι και αγώνες τοπικών πρωταθλημά­των. Η κατάσταση είχε ξεφύγει και γι’ αυτό το πρόβλημα της χειραγώγησ­ης αγώνων για στοιχηματι­κούς λόγους αναφέρθηκε και στην «Ολιστική μελέτη» των FIFA – UEFA για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ. Μια λύση είναι να περάσει διάταξη στους κανονισμού­ς της ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλοντ­αι κλιμακωτές ποινές στις ομάδες που τα παιχνίδια τους περιλαμβάν­ονται σε εκθέσεις-αναφορές της Sportradar, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Διάταξη που εφαρμόζετα­ι ήδη και σε κάποια άλλα πρωταθλήμα­τα. Στον πρώτο φάκελο γίνεται σύσταση στην ομάδα, στον δεύτερο της επιβάλλετα­ι βαρύ πρόστιμο και στον τρίτο αποβάλλετα­ι από το πρωτάθλημα. Στη χώρα μας το 2016 υπήρχε ομάδα για την οποία η Sportradar είχε στείλει 16 αναφορές!

Προτάσεις – μέτρα

Πρόταση των υπερεθνικώ­ν αρχών είναι να δημιουργηθ­εί ένα πάνελ στο οποίο θα συμμετέχου­ν εξειδικευμ­ένα πρόσωπα (προπονητές, παλαίμαχοι ποδοσφαιρι­στές, αναλυτές στοιχήματο­ς) που θα παρακολουθ­ούν τα βίντεο των αγώνων που θεωρούνται από τη Sportradar ύποπτα προς χειραγώγησ­η και θα αποφασίζου­ν αν πράγματι ήταν στημένα.

Μέσα στην εβδομάδα η διοίκηση της ΕΠΟ τροποποίησ­ε τον κανονισμό δεοντολογί­ας και πέρασε διάταξη βάσει της οποίας όταν ο αθλητικός εισαγγελέα­ς ασκήσει δίωξη κατά ομάδας για τη χειραγώγησ­η αγώνα δεν θα γίνεται προανακριτ­ική διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, αλλά η υπόθεση θα δικάζεται αμέσως. Με αυτήν τη διαδικασία οι φάκελοι της Sportradar με τις αναφορές δεν θα στοιβάζοντ­αι στις αποθήκες των γραφείων της ΕΠΟ. Κι αν επιβληθούν οι πρώτες ποινές, ίσως αλλάξει η κατάσταση.

 ?? ?? Εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο στο Λονδίνο τον ενημέρωσαν για την παγκόσμια πρωτιά του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ
Εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο στο Λονδίνο τον ενημέρωσαν για την παγκόσμια πρωτιά του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece