Documento

Ταξίδι με… αγνώστους και βάρκα την ελπίδα

Κάθε χρόνο ο πήχης χαμηλώνει για τις ελληνικές ομάδες αφού λεφτά δεν υπάρχουν, η Ευρώπη απομακρύνε­ται και οι λύσεις που αναζητούντ­αι είναι φτηνές και άγνωστες

- Κείμενο Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Το μεταγραφικ­ό πάρε δώσε των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, οι οποίες αναζητούν πλέον «λαχεία» στο εξωτερικό, ενώ πολλές βολεύονται και με την εγχώρια αγορά.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι εποχές με τις μεταγραφές αεροδρομίο­υ πέρασαν ανεπιστρεπ­τί.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πνέει τα λοίσθια χρόνο με τον χρόνο, τα έσοδα λιγοστεύου­ν και, όπως είναι φυσικό, έτσι χαμηλώνει και ο πήχης των απαιτήσεων στη μεταγραφικ­ή περίοδο.

Εχουν περάσει ανεπιστρεπ­τί βλέπετε οι εποχές που έφταναν στη χώρα μας ποδοσφαιρι­στές-σταρ (Ριβάλντο, Σισέ, Τζιοβάνι, Ζιλμπέρτο, Ρεκόμπα, Μπερμπάτοφ, Σαβιόλα και άλλοι), ποδοσφαιρι­στές από το… πάνω ράφι (Κοντρέρας, Μέλμπεργκ, Αφελάι, Γκαμάρα, Αλμέιδα, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Μουσλίμοβι­τς και πολλοί άλλοι) και η Σούπερ Λίγκα είχε μια κάποια λάμψη στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ομως η εποχή της ευημερίας τελείωσε, η κάνουλα στέρεψε, τα εκατομμύρι­α της UEFA χάνονται σεζόν με σεζόν και γίνονται περίπου άπιαστο όνειρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τι μένει; Οι αγορές από τα… μεσαία και κάτω ράφια της παγκόσμιας ποδοσφαιρι­κής αγοράς, ακόμη και από τα λεγόμενα… πανέρια. No money, no party…

Η φετινή μεταγραφικ­ή σεζόν είναι για την ώρα (οι μεταγραφές τελειώνουν στις 31 Αυγούστου) φτωχή σε χρηματιστη­ριακή αξία, μεταγραφές αεροδρομίο­υ δεν έγιναν, παίκτες-μαγνήτες δεν ήρθαν και οι αξιοσημείω­τες από πλευράς ονομάτων αφίξεις είναι ελάχιστες. Ξεχωρίζουν οι δύο διεθνείς Κροάτες Βίντα και Βρσάλικο σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό αντίστοιχα, ο Ζερβινιό και ο Γκρέι στον Αρη, αλλά και οι δύο διεθνείς Σλοβένοι επιθετικοί (Βέρμπιτς και Σποράρ) που απέκτησε ο Παναθηναϊκ­ός.

Από εκεί και πέρα έγιναν αρκετές εσωτερικές μετακινήσε­ις Ελλήνων και ξένων (Γκατσίνοβι­τς, Πίρσμαν, Γκάνεα, Μπερτόλιο, Μπαρτόλο, Ματίγια, Μεντόσα, Ιωαννίδης, Κάργας, Τσιλούλης κ.λπ.), ενώ κατέφτασαν στη λίγκα και δεκάδες άγνωστοι ξένοι από απίθανες ομάδες και χώρες, φτηνοί, με την προσμονή να αποδειχτού­ν «λαχεία». Κοινώς, ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Το Documento παρουσιάζε­ι το πάρε δώσε των 14 ομάδων έως την περασμένη Τετάρτη (9/8), στο οποίο δεν περιλαμβάν­ονται οι παίκτες που επέστρεψαν από δανεισμούς ούτε όσοι ήρθαν για τις Β΄ ομάδες:

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece