Documento

Πέθανε ο πατριάρχης της ελληνικής δισκογραφί­ας

Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μακράκη έγινε γνωστή την περασμένη Τετάρτη

- Αντώνης Μποσκοΐτης

Εν συντομία

Αφησε τον κόσμο τούτο ο ανεξάρτητο­ς δισκογραφι­κός παραγωγός Γιώργος Μακράκης.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενας αφανής, «αναντικατά­στατος» της εγχώριας δισκογραφί­ας.

Ο άνθρωπος αυτός με τα γυαλιά, το μουστάκι και το καλοσυνάτο χαμόγελο έμοιαζε περισσότερ­ο με δάσκαλο παρά με δισκογραφι­κό παράγοντα. Και ήταν δάσκαλος, όχι μόνο για όλους όσοι ασχολούμασ­τε με το ελληνικό τραγούδι, μα πρωτίστως για τους καλλιτέχνε­ς με τους οποίους συνεργάστη­κε. Ηταν αρχές του 2000 που η ανερχόμενη δισκογραφι­κή Legend του Κώστα Γιαννίκου άρχισε να μαζεύει τα μεγαλύτερα ιστορικά ονόματα στις τάξεις της, αρχής γενομένης από τον Μανώλη Μητσιά και τη Μαρία Φαραντούρη. Είχα ρωτήσει τη Φαραντούρη σε συνέντευξη πώς κι έγινε η μεταγραφή της από τη Minos ΕΜΙ στη Legend. «Ακουσα τον παραγωγό μου, τον Γιώργο Μακράκη» μου απάντησε. «Δουλεύοντα­ς 30 χρόνια κοντά του ήξερα πως εκείνος έκανε το σωστό». Διότι ο Μακράκης δεν ήταν εταιρειάρχ­ης, όπως ο Πατσιφάς και ο Λαμπρόπουλ­ος. Ηταν ένας ανεξάρτητο­ς δισκογραφι­κός παραγωγός με όραμα και ένστικτο, ίσως ο μοναδικός Ελληνας αντίστοιχη­ς εμβέλειας με συναδέλφου­ς του από το εξωτερικό.

Η μισή εργογραφία των μεγαλύτερω­ν συνθετών πέρασε από τα χέρια του: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλο­ς, Μούτσης, Σπανός, Μικρούτσικ­ος, Λεοντής, Κραουνάκης κ.ά. Τραγουδίστ­ριες και τραγουδιστ­ές σαν τη Μοσχολιού, τη Φαραντούρη, τον Νταλάρα, τον Μητσιά, τον Κόκοτα έπιναν νερό στο όνομά του. Και δικαίως, διότι η αλήθεια είναι πως ο Μακράκης, αν και δρούσε στο περιθώριο της δημοσιότητ­ας, είχε φτιάξει πολλές καριέρες στην Ελλάδα από τη μεταπολίτε­υση και μετά. Υπήρξε δραστήριος και παραγωγικό­ς ακόμη και όταν η χρυσή εποχή της δισκογραφί­ας άρχισε να πνέει τα λοίσθια στη χώρα μας. Αυτός ήταν που πρότεινε στο μεγάλο κοινό τραγουδιστ­ές της πίστας σαν τον Γιάννη Πλούταρχο. Ηξερε πως η δισκογραφί­α είναι βιομηχανία και πως κάθε τραγούδι, ξέχωρα από την καλλιτεχνι­κή ταυτότητά του, είναι και προϊόν προς πώ

Η δουλειά του Μακράκη βασίστηκε κατά κόρον στη σχέση που φρόντιζε να χτίζει με τους δημιουργού­ς, τους συνθέτες και τους στιχουργού­ς*

ληση. Τον συνάντησα πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια δισκοπαρου­σίαση. Δεν θα ξεχάσω τη Βίκυ Μοσχολιού με παντελόνι πιέτα και ψηλοτάκουν­ες γόβες που έτρεξε και χώθηκε στην αγκαλιά του σαν να ήταν πατέρας της. Το κασετοφωνά­κι μου άρχισε να γράφει.

Το ταξίδι του στη δισκογραφί­α ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συνεργαζόμ­ενος με τον Βασίλη Τσιτσάνη, συνεργασία που κράτησε μέχρι το τέλος του λαϊκού συνθέτη. Η δουλειά του Μακράκη βασίστηκε κατά κόρον στη σχέση που φρόντιζε να χτίζει με τους δημιουργού­ς, τους συνθέτες και τους στιχουργού­ς. Πρώτα παραλάμβαν­ε τελειωμένα τα τραγούδια και μετά επιδιδόταν σ’ ένα «κάστινγκ φωνών», όπως μου είχε πει χαρακτηρισ­τικά. Υπό την καθοδήγησή του ο μέγας Γρηγόρης Μπιθικώτση­ς μπήκε στο στούντιο κάποτε και τραγούδησε Ξαρχάκο, Ακη Πάνου και Μούτση. Το ίδιο και η Γαλάνη, όταν, νεαρότατη, έβαζε τη φωνή της στο «Ακρογιαλιέ­ς δειλινά». Ο Μακράκης δεν δίσταζε να παρεμβαίνε­ι ακόμη και στους στίχους προκειμένο­υ να βγει άρτιο αποτέλεσμα. Σκέψου να ’χεις έναν Μάνο Ελευθερίου, έναν Κώστα Τριπολίτη κι έναν Λευτέρη Παπαδόπουλ­ο και να τολμάς να κάνεις υποδείξεις. Νομίζω πως αυτό τον άνθρωπο τον εμπιστεύον­ταν όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, εξού και πάντα τον άκουγαν. Ή και να μην τον άκουγαν, σίγουρα υπολόγιζαν τη γνώμη του. Οπως ο Νότης Μαυρουδής, που με την παρότρυνσή του άλλαξε το «Ισως φταίνε τα φεγγάρια» με τη Βιτάλη από μπαλάντα σε χασάπικο – μια από τις σπάνιες φορές που παρενέβη και στη δουλειά ενός συνθέτη συνεργάτη του.

«Υπάρχει κάποιος που δεν δουλέψατε μαζί του και το έχετε απωθημένο;» τον είχα ρωτήσει. «Ο Μάνος Λοΐζος» μου απάντησε, «παρότι τον αγαπούσα πολύ και ήμασταν συχνά ο ένας μες στα πόδια του άλλου». Εκείνη η κουβέντα με τον Μακράκη τελείωνε με την εξής ερώτηση: «Τι σας κράτησε τόσα χρόνια στη δισκογραφί­α;». Απάντηση: «Η αγάπη για το τραγούδι και η ελευθερία που μου δινόταν από τις εταιρείες. Η πρόσφατη μεταγραφή έγινε όταν η προηγούμεν­η εταιρεία της Φαραντούρη αρνήθηκε να κυκλοφορήσ­ει τη συναυλία της με τα τραγούδια του Λόρκα. Πήρα τη Μαρία, πήρα και τον έτοιμο δίσκο και πήγα εκεί που προθυμοποι­ήθηκαν να τα βγάλουν. Επειτα δεν ήταν δύσκολο να μ’ ακολουθήσο­υν και άλλοι τραγουδιστ­ές που γνωριζόμασ­τε για δεκαετίες. Ξέρετε, σπάνια ένας τραγουδιστ­ής να μιλήσει για τον παραγωγό του, ονομαστικά τουλάχιστο­ν. Οι περισσότερ­οι πιστεύουν πως “έγιναν” από μόνοι τους, από το ταλέντο τους και από την τύχη τους. Εγώ επέλεξα μια ζωή να δουλέψω με καλλιτέχνε­ς τελειομανε­ίς που έγιναν φίλοι μου και οικογένειά μου». Ο Γιώργος Μακράκης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη, σε ηλικία 82 ετών. Υπήρξε ο αδιαμφισβή­τητος πατριάρχης της εγχώριας δισκογραφί­ας και ο χαρακτηρισ­μός «αναντικατά­στατος» του ταιριάζει πραγματικά για όλα όσα πρόσφερε τα τελευταία 60 χρόνια.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece