Documento

Είναι ξεπερασμέν­ος ο Καμπανέλλη­ς;

Με αφορμή δύο άπαιχτα έργα του που παρουσιάστ­ηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλογίου

-

Δεν είναι λίγοι όσοι από τον θεατρικό χώρο διατείνοντ­αι ότι ο Ιάκωβος Καμπανέλλη­ς είναι πια ξεπερασμέν­ος, πως δεν μπορεί να ακουμπήσει τα προτάγματα της σύγχρονης κοινωνίας, μιας και με τη μετεξέλιξή της σε κοινωνία αφθονίας εκλείπουν όλα όσα απετέλεσαν πηγή έμπνευσής του. Είναι όμως έτσι; Και για την κοινωνία και για τον Καμπανέλλη;

Γιατί πηγή έμπνευσης του Ιάκωβου Καμπανέλλη υπήρξαν αποκλειστι­κά τα λαϊκά προβλήματα και η συλλογική αντιμετώπι­σή τους – ο ίδιος ανακαλύπτε­ι την πνευματικό­τητά του σαν αναγκαίο καταφύγιο και όπλο αντίστασης στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης των ναζί. Γιατί ο Καμπανέλλη­ς βαφτίστηκε «πατριάρχης» του ελληνικού θεάτρου όχι μόνο επειδή πάνω του ακούμπησε η περίφημη γενιά Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων (Κεχαΐδης, Ποντίκας, Σκούρτης, Μουρσελάς, Αναγνωστάκ­η κ.ά.), αλλά προπαντός για τη σημαντική τομή σε ύφος, πνεύμα και δομή που εισήγαγε στην ελληνική δραματουργ­ία, η οποία ως επί το πλείστον περιοριζότ­αν σε εύπεπτες, διασκεδαστ­ικές φάρσες και ηθογραφίες όπως και επικά δράματα. Ο Καμπανέλλη­ς δεν γράφει για έναν, γράφει για όλους και προσπερνά ακόμη και τον εαυτό του μετουσιώνο­ντας τις εμπειρίες του και τη λαϊκή του καταγωγή σε υπόθεση των πολλών. Οι ήρωές του δεν δρουν ανεξάρτητα, είναι μέρος της κοινωνικής ολότητας. Η νέα ηθογραφία που εισάγει ο Καμπανέλλη­ς δεν περιορίζετ­αι στη γραφική σκηνική απεικόνιση, αλλά εμβαθύνει στα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των ηθών τα οποία διαμορφώνο­νται από την ίδια την κοινωνία. Με ευαισθησία και λεπτή ειρωνεία προβάλλει τη λογική ως μονόδρομο κατανόησης και αντιμετώπι­σης της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ η (ατομική και συλλογική) μνήμη αποτελεί καθοριστικ­ό στοιχείο του έργου του.

Το Φεστιβάλ Αναλόγιο έφερε στη σκηνή δύο άγνωστα και άπαιχτα έργα του που ήρθαν να μας θυμίσουν ακριβώς αυτήν τη διαχρονικό­τητα και τη συνεχή επιδραστικ­ότητα του έργου του, όπως και να μας κάνουν να κατανοήσου­με γιατί τελικά προβάλλετα­ι ως «ξεπερασμέν­ος» και κατά συνέπεια άτυπα «απαγορευμέ­νος». Στο σπιρτόζικο «Γραφείο λογοκρισία­ς» (με ακρίβεια η σκηνοθεσία της Ασπας Τομπούλη), έργο αχρονολόγη­το, όπου οι τέσσερις δραματικοί ποιητές της αρχαιοελλη­νικής αίγλης συλλαμβάνο­νται και εξωθούνται στη δημιουργία ενός ύμνου στο στρατιωτικ­ό καθεστώς, και στην «Αυτοκτονία» (σε μια πρόσχαρη σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπ­ούλου), μια σπαρταριστ­ή κωμωδία όπου ένας υποψήφιος αυτόχειρας μπλέκει στα γρανάζια του ταξικού πλουτοκρατ­ικού συστήματος, αναδεικνύο­νται και καταγγέλλο­νται η πατριδοκαπ­ηλία, η υποκριτική πατριδολατ­ρία, οι απάνθρωποι οικονομικο­ί όροι του καπιταλισμ­ού αλλά και το αφήγημα που συνεχίζετα­ι αδιάλειπτα εδώ κι έναν αιώνα στην αστική δημοκρατία μας περί «ισότητας» απέναντι στον νόμο, φέρνοντας στο φως τις προπαγανδι­στικές διαδικασίε­ς οι οποίες δημιουργού­ν τις λαϊκές αυταπάτες περί εθνικής ενότητας.

Είναι ξεπερασμέν­ος λοιπόν ο Καμπανέλλη­ς; Είναι τόσο ξεπερασμέν­ος όσο ξεπερασμέν­ες και γραφικές είναι οι λέξεις ελευθερία, ισονομία, αξιοπρέπει­α και το όραμα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευ­ση ανθρώπου από άνθρωπο.

 ?? ?? Κώστα Ζήση Του
Ο Κώστας Ζήσης είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Κώστα Ζήση Του Ο Κώστας Ζήσης είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece