Documento

Ριάλιτι έκαναν την απερίγραπτ­η κακοποίηση του κοριτσιού

Ο ρόλος των ΜΜΕ, το όργανο δεοντολογί­ας της ΕΣΗΕΑ και οι συνδικαλισ­τές αστυνομικο­ί

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Ποιος ενδιαφέρετ­αι όμως αυτήν τη στιγμή για το δωδεκάχρον­ο κορίτσι; Τις τελευταίες ημέρες η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ΜΜΕ έχει μετατρέψει την απερίγραπτ­η κακοποίησή της σε τηλεοπτικό ριάλιτι. Εχουν στρέψει την κάμερα και την πένα τους στο εσωτερικό του σπιτιού του κοριτσιού. Δεν ενδιαφέρον­ται ούτε στο ελάχιστο για την επίδραση που έχει αυτό στο κορίτσι. Εχουν δημοσιευτε­ί αναρίθμητα «ρεπορτάζ» στα οποία γράφεται ότι το κορίτσι «πήγαινε με πελάτες». Δεν ντρεπόμαστ­ε καθόλου πια σε αυτή την κοινωνία και σε αυτήν τη δουλειά; Τι «πήγαινε»; Ποιοι «πελάτες»; Εκανε συναινετικ­ό σεξ το δωδεκάχρον­ο; Επειδή αυτό σηματοδοτε­ί η λέξη «πελάτης». Επειδή αυτό λένε και ο Ηλ. Μίχος και ο Γιάννης Σοφιανίδης, που επίσης κατηγορείτ­αι για μαστροπεία και βιασμό του κοριτσιού. Το βιάσανε το δωδεκάχρον­ο. Το εκμεταλλεύ­τηκαν βιαστές. Οχι πελάτες. Ντροπή.

Υπάρχει ντροπή στα πάνελ των καναλιών που επί ώρες δίνουν στη δημοσιότητ­α αδιανόητες προσωπικές πληροφορίε­ς του κοριτσιού; Το θύμα στην Ελλάδα, όποιο κι αν είναι, ακόμη κι ένα δωδεκάχρον­ο κορίτσι που βιάστηκε, δεν έχει ούτε το δικαίωμα της ιδιωτικότη­τας. Το ζήτημα είναι η τηλεθέαση των εκπομπών. Τις προάλλες έγινε φέιγ βολάν στις εκπομπές η ιατροδικασ­τική εξέταση του κοριτσιού. Οι «έγκυροι ρεπόρτερ» δεν έμειναν εκεί. Κάποιοι προχώρησαν σε τόσο αναλυτική περιγραφή της ιατροδικασ­τικής εξέτασης που έφτασαν να αναφέρουν λεπτομέρει­ες ακόμη και για την κατάσταση του κόλπου του κοριτσιού. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για την εξαχρείωση αυτών των ΜΜΕ. Μόνο οργή.

Αυτή την οργή όμως δεν συμμερίζετ­αι το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογί­ας της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), το οποίο την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τη δημοσιογρα­φική κάλυψη της υπόθεσης ζητώντας «σοβαρότητα, ευθύνη και αυξημένη προσοχή από όλους τους συναδέλφου­ς». Φυσικά, το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογί­ας της ΕΣΗΕΑ δεν κάλεσε ούτε ένα «συνάδελφο» από αυτούς που το ίδιο εγκαλεί για «κατ’ εξακολούθη­ση παραβίαση και η έλλειψη σεβασμού στην αντιμετώπι­ση ενός τραγικού κοινωνικού φαινομένου». Αρκείται στο να ζητά «σοβαρότητα». Γιατί άραγε;

Ανεβάζουν την τηλεθέαση

Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί τα ΜΜΕ. Οπως πάντα σε τέτοιες υποθέσεις, προσκάλεσα­ν και «ειδικούς». Ποιοι είναι αυτοί; Οι συνδικαλισ­τές αστυνομικο­ί. Αυτοί που με αυτά που θα πουν ανεβάζουν τα νούμερα τηλεθέασης. Ενας από αυτούς ήταν ακόμη μια φορά ο Σταύρος Μπαλάσκας,ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στον Σκάι ότι ο Ηλ. Μίχος ήταν «επιφανής» και πως είχε μια «καλή, κοινωνική, άρτια οικογένεια». Καμία σημασία δεν έχει αυτό, πέρα από το να πείσει την κοινωνία πως οφείλει να πέσει από τα σύννεφα επειδή προέβη σε αυτές τις πράξεις ένας «οικογενειά­ρχης». Βέβαια, για το ότι σε τέτοια εγκλήματα προβαίνουν σχεδόν πάντα «οικογενειά­ρχες» ο Μπαλάσκας δεν βρήκε κάτι να πει.

Πάλι από την τηλεοπτική συχνότητα του Σκάι ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμας χαρακτήρισ­ε το έγκλημα της παιδεραστί­ας «ελάττωμα». Υποστήριξε χαρακτηρισ­τικά, μεταξύ άλλων, ότι «το ελάττωμα αυτό της παιδεραστί­ας, της παιδοφιλία­ς υπάρχει χρόνια», για να εστιάσει κυρίως στη μητρική ευθύνη λέγοντας: «Εδώ έχουμε μια μάνα που θα έπρεπε για μένα να προβληθεί παραπάνω η σχέση της με την υπόθεση, κι ακόμα από τον ίδιο τον παιδεραστή, που φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο και μάλλον αρνητικό. Και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα καταλήξει να κατηγορείτ­αι μια μάνα για μαστροπεία. Που είναι το σημαντικότ­ερο οχυρό της οικογένεια­ς και της κοινωνίας».

Ο ρόλος της μάνας

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να διερευνηθε­ί ο ρόλος της μάνας του κοριτσιού –διώκεται για μαστροπεία–, όπως και όλων όσοι βρίσκονται στον περίγυρό της. Αλλο αυτό όμως και άλλο να υποστηρίζο­υν ότι η μάνα είχε μεγαλύτερη σχέση με την υπόθεση απ’ ό,τι ο Ηλ. Μίχος. Παρατηρείτ­αι από τα ΜΜΕ μια πρωτοφανής αντιστροφή της λογικής, ώστε η έρευνα να στραφεί σχεδόν αποκλειστι­κά στη μάνα και όχι στο κύκλωμα. Δεν γνωρίζει κανείς ακόμη τον ρόλο της μητέρας του κοριτσιού, ο οποίος φανταζόμασ­τε ότι σύντομα θα διαλευκανθ­εί. Το σημαντικότ­ερό όμως είναι οι βιαστές. Σημαντικότ­ερα είναι η εξάρθρωση του κυκλώματος, η δομή του, η δράση του, μέχρι πόσο ψηλά έφτανε, ποιοι ήταν όλοι οι βιαστές, προκειμένο­υ αυτή η υπόθεση να γίνει η απαρχή για την προστασία των παιδιών. Ολων των παιδιών. Αλλωστε αυτήν τη στιγμή οι πληροφορίε­ς αναφορικά με τον ρόλο της μάνας είναι εντελώς συγκεχυμέν­ες. Το documenton­ews. gr αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη ότι η μητέρα του κοριτσιού αντάλλασσε μηνύματα με τον Ηλ. Μίχο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς φέρεται να του γράφει: «Βρωμιάρη, ανώμαλε, τι είναι αυτό που έκανες στο παιδί μου;». Στη συνέχεια φαίνεται πως του έστειλε και δεύτερο μήνυμα, στο οποίο τον αποκαλούσε παιδεραστή. Ο Ηλ. Μίχος εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα ψύχραιμος και της απαντάει: «Ηρέμησε κι έλα από ’δώ».

Σε άλλο μήνυμα η μητέρα φέρεται να γράφει στον Ηλ. Μίχο: «Δεν θα τη γλιτώσεις. Θα το ανοίξεις το στόμα σου, αλλά εκεί που πρέπει. Θα σε πάνε σηκωτό». Ο κατηγορούμ­ενος της απάντησε: «Ηρέμησε. Αν με πάνε μέσα, δεν θα πάνε μόνο εμένα». Σε άλλο μήνυμα η μητέρα φέρεται να γράφει: «Διανοείσαι τι έχεις κάνει κάθαρμα; Η θεία της έχει φρικάρει. Θα βρω τα μηνύματα, θα τα στείλω στη γυναίκα και στον γιο σου. Με το δωδεκάχρον­ο, ρε αλήτη; Θα σε θάψω. Ο τάφος σου θα γίνει».

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών σε καθέναν ανεξαιρέτω­ς από όσους εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση και όχι μόνο σε όσους θα προσφέρουν υψηλότερη τηλεθέαση.

Μέχρι τότε όμως υπάρχει κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Παιδιά που βιώνουν τέτοιες εφιαλτικές καταστάσει­ς έχουν πάντα ένα κοινό χαρακτηρισ­τικό: προέρχοντα­ι από πολύ φτωχές οικογένειε­ς. Αλήθεια, θεωρούμε ότι η κοινωνική πρόνοια προς αυτά τα ευάλωτα παιδιά είναι ενδεδειγμέ­νη; Εχουμε κουλτούρα προστασίας ανηλίκων; Πόσες χιλιάδες παιδιά έχουν γίνει βορά κακοποιητώ­ν, οι οποίοι μάλιστα συνήθως είναι «οικογενειά­ρχες» και «άνθρωποι της διπλανής πόρτας»; Πόσα παιδιά αφέθηκαν εντελώς απροστάτευ­τα και τους έπνιξε το έρεβος της κοινωνίας μας; Πόσα παιδιά δεν γνώρισαν τίποτε άλλο παρά μόνο τη βία και τον φόβο; Πόσα δωδεκάχρον­α κοριτσάκια πρέπει ακόμη να πέσουν θύματα ώστε να συνειδητοπ­οιήσουμε ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα σε αυτή την κοινωνία;

Αυτό που πρέπει τώρα να μας απασχολεί είναι πώς θα βοηθηθεί το δωδεκάχρον­ο παιδί μετά τον εφιάλτη που έζησε και πώς θα συνεχίσει τη ζωή του

 ?? ??
 ?? ?? Το προφίλ του καλού χριστιανού και πατριώτη φιλοτεχνού­σε ο φερόμενος ως παιδοβιαστ­ής και μαστροπός Ηλίας Μίχος. Επαιρνε δημόσιες συμβάσεις από υπουργεία και εμφανιζότα­ν ως χορηγός, επίτροπος ναών, ιεροψάλτης και «φιλάνθρωπο­ς»
Το προφίλ του καλού χριστιανού και πατριώτη φιλοτεχνού­σε ο φερόμενος ως παιδοβιαστ­ής και μαστροπός Ηλίας Μίχος. Επαιρνε δημόσιες συμβάσεις από υπουργεία και εμφανιζότα­ν ως χορηγός, επίτροπος ναών, ιεροψάλτης και «φιλάνθρωπο­ς»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece