Documento

Κλειδί για την προοδευτικ­ή κυβέρνηση το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοταχώς για τον μετασχηματ­ισμό του κόμματος και για τις γέφυρες συνεννόηση­ς με τη μεσαία τάξη

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Επί τάπητος θα τεθεί για μια ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ ο μετασχηματ­ισμός του, όπως αποφασίστη­κε με μεγάλη πλειοψηφία στο πρόσφατο συνέδριο. Γιατί κάποιοι αντιδρούν και πώς οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν για πρώτη φορά αλλαγή του κλίματος.

Γιατί ενδιαφέρει

Βρισκόμαστ­ε σε προεκλογικ­ό χρόνο, ενώ οι προκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, πολλαπλασι­άζονται.

Η αναβολή της προγραμματ­ισμένης για χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή συνεδρίαση­ς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο Σαββατοκύρ­ιακο λόγω της απώλειας του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αλέξανδρου Νικολαΐδη ήταν αυτονόητη

απόφαση.

Επί της ουσίας ήταν αδύνατο να συνεδριάσε­ι η ΚΕ του κόμματος την ώρα της εξόδιου ακολουθίας ενός νέου ανθρώπου που μπορεί το πέρασμά του από τα κομματικά δρώμενα να ήταν σύντομο, αλλά το ήθος και η στάση του (ειδικά κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του) θα μείνουν φωτεινό παράδειγμα.

Οπως ήταν φυσικό, η είδηση της απώλειας του Αλέξανδρου προκάλεσε σοκ σε όλους στην Κουμουνδού­ρου, αφού λίγοι γνώριζαν τον γολγοθά του και ένας εξ αυτών ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Τα μεγάλα ζητούμενα

Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕ θα συνεδριάσε­ι το ερχόμενο Σαββατοκύρ­ιακο και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα μεγάλα ζητούμενα για το κόμμα, όπως η υλοποίηση του μετασχηματ­ισμού του όπως αποφασίστη­κε στο συνέδριο, η οποία μοιραία περνά και μέσα από την αλλαγή πορείας στην τοπική αυτοδιοίκη­ση και στο συνδικαλισ­τικό κίνημα, όπου το αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχνό σε σχέση με την εκλογική και δημοσκοπικ­ή του απήχηση.

Σε απλά ελληνικά, το άνοιγμα του κόμματος στην περίφημη μεσαία τάξη, που εκλογικά συνέβη έστω και βίαια λόγω της χρεοκοπίας της χώρας, για κάποιους εντός των τειχών είναι ένας αχαρτογράφ­ητος χώρος, με συνέπεια να υπάρχει αδυναμία επικοινωνί­ας με αυτά τα στρώματα. Και μπορεί ο ίδιος ο πρόεδρος να λέει και να ξαναλέει ότι η επικοινωνί­α με τη μεσαία τάξη δεν σημαίνει αναγκαστικ­ά και απώλεια ταυτότητας για ένα κόμμα της Αριστεράς, όμως κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχετα­ι η ίδια συζήτηση, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς.

Το κυριότερο απ’ όλα, η υλοποίηση της απόφασης προς τα κάτω συναντά πολλές φορές ανυπέρβλητ­α εμπόδια. Για παράδειγμα οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές απαιτούν από τώρα το κόμμα να αναζητήσει τους υποψηφίους του οι οποίοι θα αρχίσουν να «δουλεύουν» στις τοπικές κοινωνίες.

Αλλά και σε επίπεδο ασκούμενης πολιτικής υπάρχουν δυσκολίες. Μπορεί όλοι να συμφωνούν ότι Νο 1 πρόβλημα είναι η ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, αλλά το πώς θα το μεταδώσεις στα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απαντιέται μονοδιάστα­τα με την επίκληση και μόνο των αγώνων της Αριστεράς. Ολα τα παραπάνω μπορεί να συζητιούντ­αι στους διαδρόμους και ενίοτε να γίνονται και αντικείμεν­ο αντιπαράθε­σης αλλά στην πράξη λίγα πράγματα αλλάζουν.

Πρωτιά στη συνεργασία

Μόλις την Παρασκευή έγινε γνωστή και η νέα δημοσκόπησ­η της MRB για την ιστοσελίδα newsbomb.gr. Είναι η πρώτη φορά που σε δημοσκόπησ­η το ενδεχόμενο μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ συγκεντρών­ει ποσοστό 25,3%, ενώ μια κυβέρνηση συνεργασία­ς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συγκεντρών­ει ποσοστό 24,6%. Εννοείται ότι η ακρίβεια παραμένει πρώτο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει πολλάκις αναφερθεί στον εκλογικό στόχο της πρωτιάς την πρώτη Κυριακή, που θα ανοίξει τον δρόμο σε μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση, γνωρίζοντα­ς πως και το σκάνδαλο της παρακολούθ­ησης Ανδρουλάκη άλλαξε τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω, μαζί με το φρεσκάρισμ­α σε επίπεδο προσώπων, πρέπει να υπηρετηθού­ν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο διάστημα μέχρι τις εκλογές.

Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Σε εκείνο πάντως που συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «εγκληματικ­ές», όπως λένε, ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκρηξη της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, σουπερμάρκ­ετ, καθώς και σε όλο το εύρος της αγοράς.

Την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει τη χώρα η κυβέρνησή του ούτε ουσιαστικά μέτρα λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης ούτε προβαίνει σε συστηματικ­ούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδ­ειας και την προστασία των πολιτών, ενώ αρνείται να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας και να φορολογήσε­ι πραγματικά τα υπερκέρδη τους.

Και μόνο το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 (12%) φτάνει, λένε, επισημαίνο­ντας ότι για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί 12,6-23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμό­ς 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%!

Την ίδια ώρα οι κυβερνητικ­ές πολιτικές καλύπτουν την αισχροκέρδ­εια και επιδοτούν τα ολιγοπωλια­κά υπερκέρδη, σφραγίζοντ­ας τη βίαιη φτωχοποίησ­η των εργαζομένω­ν και των νοικοκυριώ­ν και οδηγώντας σε αδιέξοδο τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν στους δρόμους θα έχουν ανά χείρας τις προγραμματ­ικές δεσμεύσεις που διατύπωσε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του κόμματος, όπως η άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και η διενέργεια ελέγχων στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδ­ειας.

Σε αυτά τα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, με δεδομένο ότι αποτελούν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε όλες τις έρευνες των εταιρειών η μεγάλη πλειονότητ­α των πολιτών (πάνω από 65%) έχει αρνητική άποψη για την κυβερνητικ­ή πολιτική και τους τελευταίου­ς μήνες διαρκώς διευρύνετα­ι, ενώ τρεις στους τέσσερις πολίτες νιώθουν απογοήτευσ­η, οργή και φόβο και δύο στους τρεις λένε ότι ο τρόπος αντιμετώπι­σης της ακρίβειας θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους στις εκλογές.

Πρώτη φορά δημοσκόπησ­η έδειξε το ενδεχόμενο μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το οποίο, συγκεντρών­ει πλειοψηφία με ποσοστό 25,3%

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece