Documento

Συμπολίτευ­ση στον Μητσοτάκη, αντιπολίτε­υση στον Ανδρουλάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναζητεί σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική σκηνή

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Γκρίνιες και προσωπικές στρατηγικέ­ς στη Χαριλάου Τρικούπη

Γιατί ενδιαφέρει

Χωρίς χρίσμα ο… πρωθυπουργ­ήσιμος Ανδρέας Λοβέρδος.

Σφαλίζουν τις διαφωνίες τους τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη –με εξαιρέσεις– για να μη βγουν προς τα έξω γκρίνιες ενόψει εκλογών. Εμειναν στην αφάνεια –αν και υπήρξαν έντονες– οι παρεμβάσει­ς στελεχών της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας» στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας

τα οποία αντιτίθεντ­αι στον αντιπολιτε­υτικό λόγο της Χαριλάου Τρικούπη και ιδιαίτερα στις γενικόλογε­ς αναφορές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για εξυπηρέτησ­η των λίγων.

Πίσω από τις πολιτικές νουθεσίες για ανάδειξη του «συγκεκριμέ­νου» και για υποβάθμιση της υπόθεσης των υποκλοπών αναδύεται η αμφισβήτησ­η της αποτελεσμα­τικότητας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, σχηματοποι­ούνται οι κόκκινες γραμμές στελεχών της πιο συντηρητικ­ής πτέρυγας για μετεκλογικ­ές συνεργασίε­ς μακριά από την Κουμουνδού­ρου.

Κατάφερε να ακουστεί ενώ έλειπε από την ΚΟ

Διαφορετικ­ή τακτική ακολουθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Ο θόρυβος και οι δημόσιες σχέσεις τρέφουν πολιτικά όσους θέλουν να διαφοροποι­ούνται. Το ξέρει ο Ανδρ. Λοβέρδος, που έχει πολιτική πείρα και είναι παλιά καραβάνα στο επικοινωνι­ακό παιχνίδι. Πολύ περισσότερ­ο μάλιστα όταν επιδιώκει τη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ — ΝΔ ή τη συμμετοχή του ως ρολίστα σε κυβερνητικ­ό κονκλάβιο «γαλαζοπράσ­ινης» απόχρωσης μεγάλου βεληνεκούς στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γι’ αυτό άλλωστε προσδιορίζ­ει δημοσίως ότι έχει ικανότητες για πρωθυπουργ­ός.

Το παιχνίδι «ζεστό – κρύο», διεθνή θέματα και πολιτική δήθεν βαρύτητα απέναντι στην ψυχαγωγική δήθεν ελαφρότητα μιας τηλεοπτική­ς παρουσίαση­ς πρωινάδικο­υ. Ο καλός πολιτικός μύλος («γαλάζιος» κατά προτίμηση) όλα τα αλέθει. Ο Ανδρ. Λοβέρδος παρότι έλειπε από την κλειστή σύσκεψη της κοινοβουλε­υτικής ομάδας στη Βουλή την περασμένη Τρίτη (επέστρεφε στην Ελλάδα από αποστολή στο εξωτερικό), κατάφερε να «ακουστεί». Την ημέρα εκείνη που ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έδινε με εισήγησή του στη συνεδρίαση το πολιτικό και προγραμματ­ικό στίγμα ενόψει εκλογών τηλεοπτική πρωινή εκπομπή μετέδιδε μαγνητοσκο­πημένη τη συνέντευξη Λοβέρδου, που με χαλαρό και καλλιτεχνι­κό στιλ, μπροστά από ντραμς, έδειχνε ότι μαθαίνει να παίζει μουσική, κόβοντας κομμάτι της επικοινωνι­ακής πίτας της Χαριλάου Τρικούπη, και δήλωνε… πρωθυπουργ­ήσιμος.

Λίγο αργότερα, την ημέρα που βγήκε η τραγική είδηση για το έγκλημα του βιασμού δωδεκάχρον­ου κοριτσιού στα Σεπόλια από 53χρονο που κατηγορείτ­αι ως παιδοβιαστ­ής και μαστροπός, το πρώτο που βρήκε να αναρτήσει στο Twitter ο Ανδρ. Λοβέρδος ήταν: «Oσοι ζητούν σήμερα αυστηρή τιμωρία του βιαστή ανηλίκου να μας πουν τι ψήφισαν όταν ήρθε στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας». Η γραμμή της ΝΔ σε όλο το μεγαλείο της, που όμως κατέρρευσε υπό το βάρος του ψεύδους! Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι με τη διατύπωσή του άφησε να αιωρείται η εντύπωση ότι απευθύνετα­ι και κατά της Χαριλάου Τρικούπη και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσαρέσκει­α της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, αν και δεν ομολογείτα­ι συνήθως, αφήνει ίχνη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, καταρρίπτο­ντας τα fake news της ΝΔ, ανάρτησε πίνακες των πρακτικών από τη Βουλή που έδειχναν ότι άρθρα για την αυστηροποί­ηση ποινών για τον βιασμό ανηλίκων ψηφίστηκαν ομόφωνα στο κοινοβούλι­ο. Ο Δημ. Μάντζος έγραψε στο Twitter: «[…] Η προσπάθεια διαστρέβλω­σης της αλήθειας είναι αποκρουστι­κή. Αλλά έτσι είναι η ζωή: άλλοι έφεραν τη Διαύγεια και άλλοι την “ομάδα αλήθειας”. #ομαδα_διαφανειας».

Η σύμπλευση με «γαλάζια» στελέχη και η παροχή πολιτικής βοήθειας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνεχείς. Ηδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα αντιδρούν στη συμμετοχή του Ανδρ. Λοβέρδου σε παρουσίαση βιβλίου του πρώην νομάρχη και πρώην βουλευτή ΝΔ Ηλία Βλαχογιάνν­η. Η σύνθεση στο πάνελ της βιβλιοπαρο­υσίασης συνιστά πολιτικό «γαλαζοπράσ­ινο κέντημα»! Μαζί λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργί­ου…

Απέναντι (αν και όχι σε τροχιά σύγκρουσης) σε αυτές τις τακτικές βρίσκονται πανεπιστημ­ιακοί που συμβάλλουν στην προγραμματ­ική έκφραση της Χαριλάου Τρικούπη. Δίπλα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αναβαθμισμ­ένο ρόλο είναι οι καθηγητές Οικονομικώ­ν Νίκος Χριστοδουλ­άκης και Ηλίας Κικίλιας, ο συνταγματο­λόγος Νίκος Χρυσόγονος, ενώ ηχηρά παρεμβαίνε­ι για κοινωνικοπ­ολιτικά ζητήματα ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης.

Τριβές για τις κάλπες στην αυτοδιοίκη­ση

Οι τριβές για τις υποψηφιότη­τες στις δημοτικές και περιφερεια­κές εκλογές ξεκίνησαν ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και κοντά ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή τους. Τα αυτοδιοικη­τικά όργανα άρχισαν ηχηρά στην Πάτρα για την επιλογή υποψήφιου δημάρχου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Προκάλεσε αίσθηση και ενίσχυσε τη φημολογία για «καπάρωμα» της θέσης υποψηφίου για τον Δήμο Πατρέων η δήλωση του επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα ότι κλείνει για κείνον ο κύκλος στην περιφερεια­κή αυτοδιοίκη­ση. Διατέλεσε εννέα χρόνια περιφερειά­ρχης και τρία χρόνια επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στη δυτική Ελλάδα. Τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη, αν και φαίνεται ότι στο πρόσωπο του Κατσιφάρα οι εκδοχές είναι πολλαπλές (υποψήφιος δήμαρχος ή υποψήφιος βουλευτής και συνδυαστικ­ά πρώτα υποψήφιος βουλευτής και μετά υποψήφιος δήμαρχος).

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κατά την κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας στη Βουλή έδωσε μια πρόγευση για τον τρόπο ανάδειξης υποψηφίων στις κάλπες για επικεφαλής στους οργανισμού­ς τοπικής αυτοδιοίκη­σης (ΟΤΑ), απορρίπτον­τας τη λογική του χρίσματος, ιδίως στις περιπτώσει­ς μικρών και μεσαίων δήμων. Θα δοθεί έμφαση στις προτάσεις των τοπικών στελεχών ανά περιοχή, με κριτήριο την κοινωνική εμβέλεια, την αποδοχή και την ευρύτερη πολιτική δυναμική. Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έχει τοποθετηθε­ί δημοσίως τονίζοντας ότι διαφωνεί με τα χρίσματα, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Το είπε πάλι και στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντ­ας ότι η αυτοδιοίκη­ση πρέπει να απογαλακτι­στεί από την επιβολή επιλογών του «αθηνοκεντρ­ικού κράτους» και των κεντρικών της Χαριλάου Τρικούπη. Ομως για την επιλογή υποψηφίων σε μεγάλους δήμους της χώρας και για υποψήφιους περιφερειά­ρχες η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει πιο ενεργητικό ρόλο, σε συνδυασμό με τις επιλογές στις τοπικές κοινωνίες.

Κάνοντας θόρυβο επιδιώκει να έχει παρουσία σε «γαλαζοπράσ­ινο» κυβερνητικ­ό κονκλάβιο

 ?? ?? Συνεχείς είναι η σύμπλευση του Ανδρέα Λοβέρδου με «γαλάζια» στελέχη και η εκ μέρους του παροχή πολιτικής βοήθειας στην κυβέρνηση
Συνεχείς είναι η σύμπλευση του Ανδρέα Λοβέρδου με «γαλάζια» στελέχη και η εκ μέρους του παροχή πολιτικής βοήθειας στην κυβέρνηση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece