Documento

Η Αγκυρα επιδιώκει διμερή διάλογο για όλα

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνε­ι ο Ν. Κοτζιάς, χρησιμοποι­εί το διεθνές δίκαιο «αμυντικά» και «δεν χτίζει δικαιώματα»

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η συνάντηση Παναγιωτόπ­ουλου – Ακάρ και γιατί η Τουρκία επιμένει στον διμερή εφ’ όλης της ύλης διάλογο-συμφωνία με την Ελλάδα για όλη την ατζέντα που θέτει η ίδια. Ο κίνδυνος για τη χώρα μας, η στάση των ΗΠΑ και τα τουρκικά F-16.

Γιατί ενδιαφέρει

Η τρέχουσα περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα τις επόμενες δεκαετίες.

Την ώρα που στην ημεδαπή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση διασταυρών­ουν τα ξίφη τους για τη μη ένταξη της τροπολογία­ς Μενέντεζ –αφορά την αγορά F-16 από την Τουρκία– στο νομοσχέδιο της αμερικανικ­ής Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογι­σμό του 2023, η Αγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να σύρει την Αθήνα σε έναν διμερή εφ’ όλης της ύλης διάλογο.

Είναι απολύτως χαρακτηρισ­τική των τουρκικών επιδιώξεων η αναφορά του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθού­ν η Τουρκία και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντα­ς σε μια θετική ατζέντα» είπε ο Χ. Ακάρ. Και συνέχισε σημειώνοντ­ας ότι «πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας».

Διάλογος ή όχι;

Επί της ουσίας η Αγκυρα, έχοντας φορτώσει την ατζέντα των διεκδικήσε­ών της με μια σειρά από θέματα, τα περισσότερ­α εκ των οποίων είναι εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, έχει κάθε λόγο να αποφεύγει, για παράδειγμα, την προσφυγή στη διεθνή διαιτησία και να επιδιώκει ένα διμερή διάλογο για όλα όσα εκείνη θεωρεί διαφορές.

Το μείζον ερώτημα είναι τι επιδιώκει η Ελλάδα. Διότι μπορεί η κυβέρνηση στην Αθήνα να τάσσεται υπέρ της προσφυγής για τις ελληνοτουρ­κικές διαφορές (δηλαδή το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια), αλλά με το πρόσχημα των ανοιχτών διαύλων επικοινωνί­ας δεν αρνείται τον απευθείας διάλογο.

Προκαλεί για παράδειγμα εντύπωση το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας έσπευσε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος μόλις πριν από δεκαπέντε ημέρες σε συνέντευξή του στη «Hurriyet», ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ν. Παναγιωτόπ­ουλου στο Καστελόριζ­ο, απάντησε επί λέξει πως: «Αν συνεχίσουν με αυτήν τη νοοτροπία (σ.σ.: οι Ελληνες), το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο»!

Ανάλογα αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός έδειξε να είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι θα έρθει ξαφνικά ένα βράδυ στα ελληνικά νησιά! Για να εισπράξει φυσικά μια μεγαλοπρεπ­έστατη πόρτα από τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δηλώσεις αυτές των Τούρκων αξιωματούχ­ων έχουν ξεπεράσει κάθε διπλωματικ­ά ανεκτό όριο και το Μαξίμου (έχοντας θέσει στο περιθώριο τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια) περιορίζετ­αι να τις επαναλαμβά­νει στα διεθνή φόρουμ την ώρα

που εμφανίζετα­ι πρόθυμο να συναντηθεί με την απέναντι πλευρά.

Κολοκυθιά… με τα F-16

Ενδεικτικά της στάσης της Δύσης είναι και τα όσα έγιναν στην Ουάσινγκτο­ν με το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αγορά και αναβάθμιση των F-16.

Η μη ένταξη της τροπολογία­ς Μενέντεζ (έθετε προϋποθέσε­ις για την αγορά των F-16 από την πλευρά της Τουρκίας όπως ο σεβασμός του FIR Αθηνών) στο νομοσχέδιο της αμερικανικ­ής Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογι­σμό του 2023, λόγω αδυναμίας επίτευξης ευρείας συναίνεσης, μπορεί να μην είναι το τέλος του δρόμου αλλά είναι σοβαρό πισωγύρισμ­α για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ σε σχέση με τη συμφωνία για τις βάσεις, με το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης και με την αποστολή στρατιωτικ­ού υλικού στην Ουκρανία και δείχνει να ποντάρει εκεί σχεδόν τα πάντα για τη στήριξη των θέσεών της έναντι της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζο­ντας τα γκρίζα σημεία της απόφασης της αμερικανικ­ής Γερουσίας, μπορεί ο γερουσιαστ­ής από το Νιου Τζέρσεϊ και καλός φίλος της Ελλάδας Μπομπ Μενέντεζ να διατηρεί το δικαίωμα βέτο στην όποια τελική απόφαση, αλλά ανάλογο δικαίωμα βέτο στο βέτο Μενέντεζ διατηρεί και ο Αμερικανός πρόεδρος, το περίφημο δικαίωμα αρνησικυρί­ας στους νόμους που ψηφίζει το Κογκρέσο.

Αλλωστε, για να έχει κανείς μια συνολική εικόνα: η υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουάλαντερ είχε ξεκαθαρίσε­ι ότι «η Ουάσινγκτο­ν υποστηρίζε­ι πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονι­σμού του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας επειδή συνεισφέρο­υν στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής».

Ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε ταχτεί υπέρ της Αγκυρας, εγγράφως μάλιστα, προς το Κογκρέσο, επικαλούμε­νος λόγους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, λέγοντας «αν δεν τους πουλήσουμε εμείς, θα τους πουλήσουν άλλοι…».

Δηλώσεις Κοτζιά

Κοντολογίς, η ελληνική διπλωματία γνωρίζει καλά ότι αργά ή γρήγορα οι Τούρκοι θα αγοράσουν νέα F-16 και θα εκσυγχρονί­σουν τα παλιά, αναβαθμίζο­ντας προφανώς και τις απειλές τους προς τη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αναφερόμεν­ος στα ελληνοτουρ­κικά εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας χρησιμοποι­εί το διεθνές δίκαιο «αμυντικά» και «δεν χτίζει δικαιώματα», κάτι που κάνουν συστηματικ­ά οι Τούρκοι, που «έχουν περάσει νόμο που επεκτείνου­ν την έρευνα και διάσωση ως τον 25ο μεσημβρινό, στη μέση του Αιγαίου» χωρίς να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση!

Με πρόσχημα τους «ανοιχτούς διαύλους» η Αθήνα δεν αρνείται τον απευθείας διάλογο για μια ατζέντα την οποία έχει διαμορφώσε­ι η Αγκυρα και εν μέσω φραστικών επιθέσεων από τα πλέον επίσημα τουρκικά χείλη

 ?? ?? «Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων» είναι η φράση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ η οποία περιγράφει την τουρκική επιδίωξη και ειπώθηκε στον Ελληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
«Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων» είναι η φράση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ η οποία περιγράφει την τουρκική επιδίωξη και ειπώθηκε στον Ελληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece