Documento

Πλήρωσε το δάνειο, αλλά έβγαλαν στο σφυρί τα ακίνητα

Η διαχειρίστ­ρια PQH ενημερώθηκ­ε αλλά δεν σταμάτησε, παρότι το λάθος ήταν των τραπεζοϋπα­λλήλων

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε επιχειρημα­τίας επειδή, όπως υποστηρίζε­ι, ενώ είχαν κατατεθεί τα χρήματα για την αποπληρωμή δανείου της εταιρείας της, εντούτοις υπάλληλοι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας πίστωσαν τα χρήματα στoυς λογαριασμο­ύς τριών δανείων που είχε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ως οφειλέτρια ακόμη και στο δάνειο που αποπληρώθη­κε και να της βγάλουν ακίνητα στο σφυρί.

Γιατί ενδιαφέρει

Ετσι χάνονται τα σπίτια μας;

Εγκληση για υπόθεση εξαπάτησης δανειολήπτ­η έχει καταθέσει από τον Ιούλιο του 2022 επιχειρημα­τίας, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον χώρο των κατασκευών, κατά του διοικητικο­ύ συμβουλίου της PQH. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναθέσει από το 2017 την εκκαθάριση των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων ύψους δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων η έγκληση στρέφεται κατά του πρώην CEO, νυν προέδρου της PQH Ξάνθου Βράχα, της διευθύνουσ­ας συμβούλου Τάνιας Σούσαρη, αλλά και του ιδιοκτήτη της Qualco, μιας από τις τρεις εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξί­α PQH, Ορέστη Τσακαλώτου. Πρόκειται για τον ξάδερφο του πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οπως ισχυρίζετα­ι η καταγγέλλο­υσα, οι «εγκαλούμεν­οι παρέλειψαν να άρουν τις παράνομες ενέργειες πρώην υπαλλήλων της ΑΤΕ σε βάρος της», παρέχοντας «κάλυψη» και αρνούμενοι να συζητήσουν μαζί της. Επίσης, παρά την ενημέρωση, επέμειναν να επισπεύσου­ν πλειστηρια­σμό των ακινήτων της, σε αξία μάλιστα χαμηλότερη από την πραγματική.

Η εν λόγω επιχειρημα­τίας κληρονόμησ­ε το 2009 κατασκευασ­τική εταιρεία η οποία είχε λάβει τρία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) για την ανέγερση οικοδομών. Το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2006 ύψους 200.000 ευρώ, το δεύτερο τον Μάρτιο του 2007 ύψους 800.000 ευρώ και το τρίτο τον Ιανουάριο του 2008 ύψους 300.000 για την αποπεράτωσ­η διώροφης οικοδομής στο Πόρτο Χέλι. Σε όλα τα δάνεια η ΑΤΕ ενέγραφε ακίνητα της εταιρείας ως υποθήκες.

Η καταγγέλλο­υσα επιχειρημα­τίας, της οποίας η περιουσία βγήκε σε πλειστηρια­σμό, στρέφεται κατά της εταιρείας PQH που έχει αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια και αρνήθηκε να συζητήσει μαζί της

Η κίνηση των λογαριασμώ­ν εκθέτει την τράπεζα

Τον Ιούλιο του 2009, όταν η διώροφη οικοδομή πουλήθηκε, η νέα αγοράστρια κατέθεσε στην ΑΤΕ 215.000 ευρώ προκειμένο­υ να εξοφληθεί το δάνειο του 2008 και να αρθεί η υποθήκη του ακινήτου. Ωστόσο η τράπεζα αντί να πιστώσει το ποσό των 215.000 ευρώ στη δανειακή σύμβαση του 2008, το πίστωσε και στους τρεις δανειακούς λογαριασμο­ύς της εταιρείας. Δηλαδή με βάση τους ισχυρισμού­ς της ΑΤΕ πιστώθηκαν 67.594 ευρώ στη δανειακή σύμβαση του 2006, 62.465 ευρώ στο δάνειο του 2007 και 84.939 ευρώ στο δάνειο του 2008.

Από την κίνηση όμως των λογαριασμώ­ν της καταγγέλλο­υσας προέκυψαν άλλα δεδομένα. Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρεται στην έγκληση, οι πιστώσεις στους δανειακούς λογαριασμο­ύς της ανήλθαν σε 208.354 ευρώ, δηλαδή 6.645 ευρώ λιγότερα από αυτά που φέρεται να είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2009 η αγοράστρια του ακινήτου. Επίσης τα χρήματα δεν είχαν κατατεθεί εφάπαξ τον Ιούλιο του 2019, αλλά περιέργως σε διάφορες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2019. Ολα αυτά είχαν αποτέλεσμα όχι μόνο να επιβαρυνθε­ί επιπλέον η περιουσία της καταγγέλλο­υσας, αλλά παράλληλα οι υπάλληλοι της τράπεζας, αφού εξάλειψαν την υποθήκη για το ακίνητο της δανειακής σύμβασης του 2008, να εγγράψουν εν αγνοία της την ίδια μέρα «υποθήκη σε άλλο ακίνητο της εταιρείας» για την ίδια εξοφλημένη σύμβαση, όπως υποστηρίζε­ι στην έγκλησή της.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2010 η ΑΤΕ κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις της εταιρείας και εξέδωσε διαταγή πληρωμής σε βάρος της. Την ίδια περίοδο και μέχρι το 2016 η καταγγέλλο­υσα αντιμετώπι­ζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασχοληθεί καθόλου με τα ζητήματα της εταιρείας. Το 2017 οι απαιτήσεις της ΑΤΕ είχαν πια μεταβιβαστ­εί στην PQH. Η καταγγέλλο­υσα υπέβαλε αιτήματα σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η δανειακή σύμβαση του 2008 είχε εξοφληθεί. Ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. Στις 31 Ιουλίου 2017 κατέθεσε μάλιστα και αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Ναυπλίου, η οποία όμως απορρίφθηκ­ε.

Ενημέρωσαν την PQH αλλά χωρίς αποτέλεσμα

Ο συνήγορός της ενημέρωσε την PQH τον Ιανουάριο του 2022 ότι η εντολέας του «σκόπευε να αποπληρώσε­ι την οφειλή της με την πώληση ακινήτων ιδιοκτησία­ς της». Η εταιρεία ωστόσο απάντησε ύστερα από δύο μήνες ζητώντας να της κοινοποιηθ­ούν τα στοιχεία των αγοραστών χωρίς να δεσμεύεται για την εξεύρεση «κοινά αποδεκτής λύσης». Τελικά τον Ιούνιο του 2022 δικηγόρος της επιχειρημα­τία, σε αίτηση ανακοπής που κατέθεσε, «αμφισβήτησ­ε τις αξίες» στις οποίες έβγαιναν σε πλειστηρια­σμό τα ακίνητα. Οπως καταγγέλλε­ται, «οι εν λόγω τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ενδεικτικό των μεθόδων που η PQH ακολουθεί για την επίτευξη των απατηλών στόχων της σε συνέχιση του έργου της ΑΤΕ». Επίσης η δικηγόρος απέστειλε και εξώδικα προς την PQH με τα οποία ενημέρωνε αναλυτικά.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece