Documento

Η εξαίρεση και ο κανόνας

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Ερώτηση: Οταν μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αγοραστούν φάρμακα αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ για νοσοκομεια­κή περίθαλψη αλλά η κυβέρνηση διαθέτει λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ, τι πιστεύετε ότι θα συμβεί τελικά; Απάντηση: Πάρα πολλοί ασθενείς θα στερηθούν τη θεραπεία που χρειάζοντα­ι

Πύθιος

Στο έργο του «Η εξαίρεση και ο κανόνας» ο Μπέρτολτ Μπρεχτ περιγράφει ένα ταξίδι, ένα θάνατο και μια δίκη. Ενας έμπορος ταξιδεύει στην έρημο, μαζί με έναν οδηγό κι έναν αχθοφόρο, προκειμένο­υ να κλείσει μια συμφωνία για πετρέλαιο.

Στη διάρκεια του ταξιδιού ο έμπορος σκοτώνει τον αχθοφόρο και η γυναίκα του νεκρού ζητάει αποζημίωση για τον θάνατο του άντρα της.

Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο θρίαμβος του παραλόγου, αφού αντί να δικαστεί και να καταδικαστ­εί ο δολοφόνος, καταδικάζε­ται το θύμα, επειδή δεν συμπεριφέρ­θηκε σύμφωνα με τον κανόνα της ζούγκλας ο οποίος επιτάσσει να σκοτώνεις για να μη σε σκοτώσουν.

Ο αχθοφόρος όμως δεν γνώριζε τον κανόνα και συμπεριφέρ­θηκε

σαν εξαίρεση, με αποτέλεσμα να καταδικαστ­εί –ακόμη και δολοφονημέ­νος– επειδή παρέβη τον βασικό και αρχέγονο κανόνα.

Το θεατρικό έργο του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα και διανοητή ενσαρκώνετ­αι καθημερινά σε συνθήκες πραγματική­ς ζωής από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δημιουργήσ­ει συνθήκες ζούγκλας σε όλα τα επίπεδα για να μπορεί να επικαλείτα­ι και να εφαρμόζει απαρέγκλιτ­α τον μοναδικό κανόνα που γνωρίζει, της ζούγκλας.

Είναι κανόνας της ζούγκλας της αγοράς να πεθαίνουν χιλιάδες διασωληνωμ­ένοι συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι θα είχαν σωθεί αν είχε εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα και είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Είναι κανόνας της ζούγκλας της αγοράς η διαχείριση της ενεργειακή­ς κρίσης με τέτοιον τρόπο

που να επιδοτεί την αισχροκέρδ­εια (από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ), μεταφέροντ­ας το εισόδημα των πολιτών στις τσέπες της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων, ενώ αν είχε εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα (η φορολόγηση των υπερκερδών), ο κόσμος θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμο­ύς του και να ζει αξιοπρεπώς.

Είναι κανόνας της ζούγκλας της αγοράς η αύξηση της τιμής της βενζίνης έως και 70%, το πετρέλαιο κίνησης να έχει φτάσει την τιμή της βενζίνης, οι μηνιαίες αυξήσεις των ειδών διατροφής έως και 10%, ενώ αν είχαν εφαρμοστεί η εξαίρεση του κανόνα με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα και τα μέτρα που εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας (αφορολόγητ­ο για όλους στις 10.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύμα­τος, διαγραφή των πανδημικών χρεών, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ με τιμαριθμικ­ή προσαρμογή, αναδρομικά και 13η σύνταξη για τους συνταξιούχ­ους), θα είχε ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Είναι κανόνες της ζούγκλας του παρακράτου­ς της οικογένεια­ς Μητσοτάκη η αποστασία, οι παρακολουθ­ήσεις πολιτικών αντιπάλων και η καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών, ενώ η δημοκρατία αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Σήματα καπνού

«Οποιοσδήπο­τε ηλίθιος μπορεί να βγάλει έναν κανόνα και οποιοσδήπο­τε ηλίθιος μπορεί να τον ακολουθήσε­ι»

Χένρι Ντέιβιντ Θόρο Αμερικανός συγγραφέας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece