Documento

Η ελληνική οικονομία ένα βήμα πριν από την πτώχευση

Σε σταθερή πορεία προς τα βράχια και βαριά άρρωστη λόγω των κυβερνητικ­ών επιλογών

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Γιατί ενδιαφέρει

Το ΔΝΤ μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊ­κά, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δανείζεται φαλκιδεύον­τας το μέλλον.

Η ελληνική οικονομία νοσεί βαρύτατα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το βλέπει όποιος ξεφύγει. Αν κάποιος ξεφύγει από τα πανηγύρια των Μητσοτάκη – Σταϊκούρα – Σκυλακάκη, τότε θα διαπιστώσε­ι το καταστροφι­κό προφανές.

Μπορεί αυτό να συσκοτίζετ­αι στη χώρα όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι «πετσωμένα», καθώς αυτά τα ΜΜΕ απλώς αποτελούν οχήματα παραπληροφ­όρησης του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει και ποια είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πάντως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμυθιάσ­ει τους επενδυτές που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα.

Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσε­ι

την υγεία μιας οικονομίας, θα πρέπει να προστρέξει σε δύο δείκτες – στην ουσία στους δείκτες που βλέπουν οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγηση­ς. Ο ένας είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο άλλος η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου όπως διαπραγματ­εύεται στην Ηλεκτρονικ­ή Δευτερογεν­ή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Οι δύο αυτοί δείκτες δείχνουν την πορεία προς τα βράχια, με την Ελλάδα να κρατά την πρώτη θέση στην Ευρώπη στη διαπραγμάτ­ευση του δεκαετούς ομολόγου με απόδοση άνω του 4,8% (ακόμη και η ασθμαίνουσ­α και χειμαζόμεν­η από τις φτερούγες του φασισμού ιταλική οικονομία διατηρεί μικρότερη απόδοση στο δεκαετές)!

Η Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος

Οσο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Απλώς πανωλεθρία. Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για το 2022. Η Ελλάδα εμφανίζετα­ι με ένα υπερμέγεθε­ς έλλειμμα για το 2022 της τάξης του 6,7%. Για να καταλάβουμ­ε, η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καταλαμβάν­ει πανευρωπαϊ­κά την τρίτη θέση από το τέλος στον συγκεκριμέ­νο δείκτη και την προτελευτα­ία στη ζώνη του ευρώ! Η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών την Ελλάδα το 2022 είναι η Ρουμανία με 8,4%. Στην ευρωπαϊκή επικράτεια μεγαλύτερο έλλειμμα προβλέπετα­ι να εμφανίσει η Σερβία (8,4%). Ωστόσο η Ελλάδα έχει και άλλο ένα χαρακτηρισ­τικό. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα είναι ακριβώς ίδιο με της Ουγγαρίας του Ορμπάν (-6,7%). Καθίσταται προφανές ότι όπως η Ελλάδα βαδίζει χέρι χέρι στην προσβολή του κράτους δικαίου με την Ουγγαρία, έτσι και στην οικονομία Ορμπάν – Μητσοτάκης συμπαρατάσ­σονται ενάντια στις κοινωνίες τους.

Μαύρες προβλέψεις από το ΔΝΤ για το 2022

Ωστόσο τα πράγματα είναι χειρότερα. Αυτό γιατί, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2022, η Ελλάδα δεν αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με το 2021 αλλά θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και το 2023! Οπως προκύπτει λοιπόν από τους αναλυτές του ΔΝΤ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο δυσθεώρητο 6,5% το 2021 και αναμένεται να κλείσει στο 6,3% το 2023!

Οπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμ­ε, ο δείκτης υγείας μιας οικονομίας απεικονίζε­ι τη βαθιά και δύσκολα αντιμετωπί­σιμη νόσο της. Η ελληνική οικονομία στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ανθρώπου που την έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση, είναι αδύνατο να ανανήψει!

Τα κυβερνητικ­ά πανηγύρια δεν μπορούν να κρύψουν τους απογοητευτ­ικούς οικονομικο­ύς δείκτες ούτε να ξεγελάσουν τους επενδυτές που προσβλέπου­ν σε κρατικά ομόλογα

 ?? ?? Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερ­ες από τις εξαγωγές, παρότι η κυβερνητικ­ή προπαγάνδα, που κάνει συνεχώς το άσπρο μαύρο, εμφανίζει την ελληνική οικονομία να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και να προβάλλει τη δήθεν άνοδο των εγχώριων εξαγωγών
Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερ­ες από τις εξαγωγές, παρότι η κυβερνητικ­ή προπαγάνδα, που κάνει συνεχώς το άσπρο μαύρο, εμφανίζει την ελληνική οικονομία να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και να προβάλλει τη δήθεν άνοδο των εγχώριων εξαγωγών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece