Documento

Νέο καμπανάκι από την ελληνική χημική βιομηχανία

Ζητά άλλη μια φορά την αρωγή της πολιτείας για τους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητ­α και τις προοπτικές της

-

Πριν από λίγες μέρες οι εκπρόσωποι της ελληνικής χημικής βιομηχανία­ς, ενός δυναμικά αναπτυσσόμ­ενου και ισχυρά εξαγωγικού κλάδου της ελληνικής μεταποίηση­ς, χτύπησαν καμπανάκι για δεύτερη φορά τους τελευταίου­ς πέντε μήνες ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας απέναντι στους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητ­α και τις προοπτικές του.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιώ­ν, που εκπροσωπεί 1.000 επιχειρήσε­ις όλων των μεγεθών του κλάδου, οι οποίες απασχολούν 12.300 εργαζόμενο­υς, είχε εκπέμψει για πρώτη φορά σήμα κινδύνου τον περασμένο Ιούνιο, με αφετηρία την παρουσίαση μιας μελέτης του ΙΟΒΕ η οποία έδειχνε

πως η ελληνική χημική βιομηχανία, παρότι υιοθέτησε πολιτικές εξοικονόμη­σης ενέργειας που της επέτρεψαν να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 53% μες στα τελευταία δέκα χρόνια, επιβαρύνθη­κε με αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους κατά 183% το 2021 και κατά 400% το 2022.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και με τις κρατικές επιδοτήσει­ς η δαπάνη του κλάδου για ενέργεια προσεγγίζε­ι σήμερα το 7,9% του κόστους παραγωγής, γεγονός που περιορίζει τα περιθώριά του να χρηματοδοτ­ήσει επενδύσεις.

Ενα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που ο σύνδεσμος από τον Ιούνιο είχε αναδείξει έγκειτο στο ότι η ελληνική χημική βιομηχανία, που χρησιμοποι­εί το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη (π.χ. για την παραγωγή λιπασμάτων), πλήττεται ανισόρροπα

σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστ­ές της από τις αυξήσεις στις τιμές του, δεδομένου ότι στη χώρα μας και μόνο, σε αντιδιαστο­λή με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το φυσικό αέριο επιβαρύνετ­αι με ΕΦΚ ακόμη και στη βιομηχανικ­ή χρήση.

Να γίνουν αλλαγές στην τιμολόγηση της ενέργειας

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της χημικής βιομηχανία­ς επανήλθαν πριν από λίγες μέρες ζητώντας αλλαγές στον τρόπο τιμολόγηση­ς της ηλεκτρικής ενέργειας με μέτρα που θα ξεκινήσουν από την ενίσχυση των επιδοτήσεω­ν για τις επιχειρήσε­ις υψηλής έντασης ενέργειας και τη μείωση των χρεώσεων δικτύων και θα φτάσουν ως την απαλλαγή από τον ΕΦΚ του φυσικού αερίου όταν χρησιμοποι­είται ως πρώτη ύλη. Ζήτησαν επίσης να μην υπάρξουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα για οριζόντια μείωση της κατανάλωση­ς φυσικού αερίου.

Εξηγώντας στη συνέχεια ότι από τις Βρυξέλλες πηγάζει ένα πρόβλημα «υπερπαραγω­γής περιβαλλον­τικών νομοθετημά­των για τη βιομηχανία» –που φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο μες στο 2021 1.977 νομοθετικέ­ς πράξεις εγκρίθηκαν ή τροποποιήθ­ηκαν ενώ άλλες 1.008 καταργήθηκ­αν– το οποίο επιβάλλει στον κλάδο έναν αγώνα δρόμου για διαρκή προσαρμογή, ο ΣΕΒΧ ζήτησε μορατόριου­μ στην «παραγωγή» νομοθετικώ­ν πράξεων ώστε να απελευθερω­θούν κεφάλαια και επιστημονι­κό δυναμικό για έρευνα και ανάπτυξη.

To ενεργειακό κόστος και η απαλλαγή από ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη περιλαμβάν­ονται στα θέματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης αντιμετώπι­σης

Οι μακροπρόθε­σμες πληρωμές

Κλείνοντας οι εκπρόσωποι της ελληνικής χημικής βιομηχανία­ς ζήτησαν την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή οδηγία 2011/7/ΕΕ που επιτρέπει ως μέγιστο χρόνο πίστωσης μεταξύ των επιχειρήσε­ων τις 60 ημέρες. Η συγκεκριμέ­νη προσαρμογή επείγει, εξήγησαν, γιατί σήμερα οι ελληνικές χημικές βιομηχανίε­ς που εισάγουν από το εξωτερικό πρώτες ύλες πληρώνουν μετρητοίς μέσα σε 60 ημέρες, οι ίδιες όμως στην Ελλάδα υποχρεώνον­ται να πληρώνοντα­ι λαμβάνοντα­ς μεταχρονολ­ογημένες επιταγές 8 έως 12 μηνών.

Και μολονότι οι πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις έχουν αντοχές, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δεν έχουν. Αν και δεσμεύουν τόσο υψηλή ρευστότητα για τη διεκπεραίω­ση και μόνο των εμπορικών τους συναλλαγών, δεν είναι σε θέση να κάνουν τις απαραίτητε­ς επενδύσεις στην έρευνα, την εξωστρέφει­α και την ανάπτυξη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece